Аз естествено съм за консумирането на пресен плод, и това го правим веднъж дневно - следобед, когато детето още е у дома след следобедния сън, иначе по друго време е навън и ми се струва неудачно от хигиенна гледна точка да се бели плод и чупи на парченца в такива условия. И тъй като един прием на плод ми се вижда недостатъчен, имаме и едно готово сокче (от едногодишна възраст) сутрин около 10-10.30, тъй като няма как да е току-що изцедено по средата на разходката; преди тази възраст и през зимата режима ни на хранене и разходки беше благоприятен за пресно-изцедени сокчета.
Но за нашия режим както и да е, аз разсъждавам на тема пресни или готови сокчета, естествено при режим на умерена консумация.
По въпроса Американската академия по педиатрия се произнася твърдо "за" пастьоризирани сокове, т.е. минали през топлинна обработка и посочва причините "против" пресния сок. А теорията на тази академия по принцип приветстваме заради късното захранване, тогава защо да се съмняваме в твърденията й за сока?
За витамин С конкретно е ясно колко е летлив и неустойчив при топлинна обработка, ако го има в готовия сок, той е добавен, както и някои други витамини са добавени; но има и витамини, които са устойчиви при топлинна обработка, следователно готовите сокове от плодове, богати на този тип витамини все пак са някакви витаминоносители...и при условие, че тези сокове са само пастьоризирани и без добавени захар, оцветители и консерванти...