За любителите на питки - БОЛЯРСКА ПИТКА

  • 284 899
  • 942
  •   1
Отговори
# 930
  • Мнения: 22 867
Charmed2013 , възможно е да не е втасала добре или с печенето да си я прецакала. Пак пробвай при удобен случай, рецептата е от сполучливите, питката е много вкусна, ще ти се получи. Peace

# 931
  • Мнения: 0
Благодаря за бързия отговор!
Втасването наистина не знам дали и как се получи. Безспорно ми се наду тестото, а и самата питка си има обем. Да не би пък да е втасало прекалено дълго?
Относно печенето - не знам там дали има някакъв трик - пека си питката на стандартна функция, докато видя, че коричката отгоре е готова.
Възможно ли е нещо с брашното да съм объркала? Все не ми се струваше готово тестото (много лепкаше) и ръсех ли ръсех, докато спре да лепне. После като почнах да го разтилам с точилката пак се размекна и сложих малко брашно за по-лесно разтилане.

На вкус като че ли става, но съм сигурна, че трябва да е по-иначе

# 932
  • Мнения: 22 867
Възможно е да си направила по-твърдо тестото, гадая просто. Трябва да е меко и еластично, но да не лепи по ръцете, има едно сравнение, като меката част на ухото. Grinning Просто пробвай, колкото по-често месиш, толкова по-добре, всичко идва с практиката. Едно време мерех до грам и мл продуктите, както са в рецептата и пак не ми се получаваха нещата, просто брашната са различни - по-сухи и по-влажни, яйцата са с различна големина, чашите понякога, когато не е уточнено какви са. Сега вече карам на око, но усещам тестото с ръце, изобщо не е сложно, както изглежда. Иначе, на всеки се случва нещо да не му се получи. Peace

# 933
  • Мнения: 0
Изчетох доста от коментарите преди това, за съжаление и при други хора не се е получило  Sad Но пък има някои снимки на питки, които изглеждат просто уникално! Явно все пак да се направи питка не е толкова проста работа, защото има значение маята, втасването, печенето и какво ли още не.

Естествено, че ще пробвам пак (с тази или друга рецепта), само малко ме е яд на целия материал, който погубвам и който не е евтин. Следващият път сигурно ще опитам с половин доза, поне да не хабя цял пакет брашно, 4 яйца и т.н.

Само един въпрос - колко време горе долу се меси самото тесто? Като разбърках съставките, го помачквах малко и си отделих топчиците. Това дали може да има някакво значение?

# 934
  • Мнения: 22 867
Само един въпрос - колко време горе долу се меси самото тесто? Като разбърках съставките, го помачквах малко и си отделих топчиците. Това дали може да има някакво значение?

И аз бях в голяма питанка за това, според някои тестото трябва доста да се меси. Моята майка буквално го смотва на топка, но пък стават страхотни питки. Така че карам както дойде, като ми се занимава, меся малко по-дълго, понякога по-набързо и не бих казала, че е от огромно значение за крайния резултат. Но това е от моя опит, вероятно има момичета с друга гледна точка по въпроса. За дозите намалявай ги, аз имам неща, от които съм правила и 1/4 доза, просто да пробвам, не става въпрос само за питки. Ще ти се получи, просто повече опит ти трябва. Peace    bouquet

# 935
  • SHOOT ME 10 $
  • Мнения: 3 298
Charmed2013, Не се притеснявай. И при мен беше същата работа първите няколко пъти. Първата питка я правих стриктно по рецептата на една дама от форума. Като я изпекох,въобще не се надигна нагоре, с чук и секач не можах да я отделя от тавата.Помислих ,че рецептата не е прецизно написана и съответно понесох доста укори меко казано.Но с практиката ,ще "усетиш" тестото кога е готово , както казва Лабрекс, -довери и се тя е приятелче- много е търпелива към нас начинаещите и обяснява добре. newsm10 За 6 месеца съм изразходвал 497кг. брашно и още мноого има да уча... ooooh!


един от моите тутманици



да се похваля и с току-що изваден хляб








Последна редакция: чт, 04 юли 2013, 11:17 от midkoo

# 936
  • Мнения: 228
и аз да покажа:

преди време (от миналия септември да речем) много се притеснявах как ще ми се получи - сега вече изобщо не мисля как ще се получи - просто се получава - колкото повече правя, толкова по се получава- не знам как става това. ето примери, които аз си харесвам:

 

# 937
  • SHOOT ME 10 $
  • Мнения: 3 298
amorex,Ти ни засрами всички с тези произведения ...това и Рембранд не може да го нарисува newsm78 толкова са красиви! Истински ли са?
Ето и от мен насъщния ми от днес- с ленено семе и сусам поръсен


Чисто типов

# 938
  • Мнения: 228
абсолютно истински - само от номер 2 има още 2-3 розички останали, останалите са изядени по-рано. разбрах,че месенето му е майката - аз меся само на ръце - но не много, особено сега лятото втасва и става много бързо всичко.

# 939
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
amorex,Ти ни засрами всички с тези произведения ...това и Рембранд не може да го нарисува newsm78 толкова са красиви! Истински ли са?
Ето и от мен насъщния ми от днес- с ленено семе и сусам поръсен


Чисто типов

 Прости ми, но темата е за Болярската питка, не за твоите тестени произведения!!!!

# 940
  • SHOOT ME 10 $
  • Мнения: 3 298
Съжалявам за лекото отклонение. Peace

Последна редакция: вт, 09 юли 2013, 07:24 от midkoo

# 941
  • sofia
  • Мнения: 1 426
Мойта болярска питка -

# 942
  • Мнения: 32
По случай вчерашния празни,реших и аз да се пробвам да направя тази питка,и за голямо мое учудвана,тя стана! newsm44
Радвам се,че открих тази тема,и рецептата на Биляна!Единственото което промених,или по-скоро добавих към рецептата,е това че между пластовете поръсих с шарена сол,стана много вкусна.
Ето и снимки;




Общи условия

Активация на акаунт