Да се ОПЛАЧЕМ, да го обсъдим, да намерим подкрепа... през май

  • 67 690
  • 2 429
  •   1
Отговори
  • Мнения: 12 129
Честит 24 май, ден на славянските братя Св. Св. Кирил и Методий!

Хитринка, споделена от Pandachina, за домашен препарат за почистване
Скрит текст:
Фил, налучках някакви съотношения както ми дойде като за първи опит и май стана добре. В силно затоплена вода (около чаша) сложих чаена лъжичка сода и 4 суп.лъжици оцет. С детето се позабавляваме на шуптенето, така че може да включиш Монсти в процедурата по приготвяне на коктейла ( всъщност Пандичката сложи содата и оцета и бяха такива щастливи възклицания 😄 ). Сипах го в пулверизатор. Пръсках обилно. На по-замърсени участъци чаках няколко минути да подейства. После забърсах с микрофибърна кърпа. Около печката ползвах грапавата страна на гъба, защото имаше пръски мазнина по шкафа.

Да ви е честит деня на труда!

Обичам Ви, всичките, знайни и незнайни, "висящи на балкона", гости - не регистрирани потребители и потребителки ... Stuck Out Tongue Winking Eye
Помните ли манифестациите?
За тези, които ги помнят, специален поздрав от мен.
💜 Clo 💜



А това е майската закачка от Кротал Heart

и от ]Anyyyone Heart


Скрит текст:
Добре дошли в най-позитивната спамо-чат тема!

И предходните теми, в които мрънкахме през месеците:

Добре дошли са всички, които търсят място да си отпуснат душицата и да си помрънкат.

НАШИТЕ ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
Френска лучена супа, препоръчана от Сирос
Белгийските гофретите на 💜 Clo 💜
Скрит текст:
Казвам пълната доза, но обикновено правя 1/2 за четирима човека и остава.
Литър прясно мляко, в което се разтопява 125 грама масло. Оставя се да се охлади добре. Шест яйца се отделят белтъци/жълтъци, белтъците се разбиват на сняг и чакат за края; жълтъците към млякото и маслото, плюс щипка сол, поръсваш малко брашно, отгоре едно пакетче суха мая на д-р Йоткер  (7 гр.), Бъркаш с миксера, като добавяш още брашно до получаване на смес, по-гъста от палачинково тесто, но по-рядка от такова за кекс. Накрая прибавяш белтъците на сняг, но вече разбъркваш добре само с черпака. Когато си готова, включваш гофретника да загрява, намазваш плочите с масло, еднократно и печеш, без да изчакваш да втасва.

Една хитрост. Не затоплям цялото мляко, а малка част, колкото да се стопи в него маслото.
Солена баница-пица на wind and fog
Скрит текст:
Продукти: - 1 пакет фини кори за баница 400 гр.
60 грама масло
1 яйце
80 гр. сирене или извара
200 гр.шунка,салам, бекон /каквото имате/
300 г. кашкавалено руле
печени чушки, чушки, кисели краставички, маслини
топено сирене на слайсове /каквото обичате – ементал, чедър/
200 гр. кашкавал, може и малко сирене.

Вземате тава, мажете дъното с разтопеното масло. Вземате една кора мажете с масло, сгъвате на две, слагате я в тавата и пак мажете с маслото отгоре. По същият начин правите още две кори.
Разбърквате яйцето с 80 гр. сирене или извара /ако изварата е безсолна леко посолете/. Слагате малко черен пипер в сместта.
Слагате върху подредените кори 1-2 лъжици от сместта и я разстилате. Отгоре нареждате тънко нарязаната шунк/бекон/салам – каквото сте избрали.
След това мажете се поставят две кори / намазани и сгънати като първите три/. Отгоре пак две лъжици от яйчената смес, след това редите нарязаното кашкавалено роле.
Пак се слагат две кори – редите печените чушки и нарязаните на кръгчета краставички. Отгоре поръсвате с малко кашкавал.
Отново две кори – мажете с яйчената смес – редите топеното сирене на слайсове и нарязаните маслини.
Завършвате с две намазани с масло кори. Слагате в загрята на 200 градуса фурна и печете около 20 минути. Накрая изваждате баницата поръсвате я с кашкавал /може да добавите краставички или маслини нарязани/, връщате във фурната и я изключвате.

Забележка – това е ориентировъчна рецепта, можете да правите тази баница с каквито продукти имате и обичате, може да се сложи печен патладжан, изпечено или сварено месо – нарязано на парчета, сурова тиквичка нарязана на кръгчета, домати – нарязани на шайби и върху тях се натрошава сирене. Варианти много, а резултатът е винаги перфектен.
Канелони на wind and fog
Скрит текст:
1 опаковка извара/снимка в спойлера/, сварено и обезкостено пилешко бутче и задушен спанак - всичко това го обърквам посолявам, ръся черен пипер. Пълня канелоните, редя в тавичка и заливам със сос бешамел. Пека за около час във фурната под фолио, кам края поръсвам с кешкавал и изключвам фурната.
Скрит текст:
п.с количеството продукти е за малка тава, за голяма удвоявате дозата.
Едит: Не съм подстрекател, обаче да ви кажа, че канелоните може да ги напълните и с кайма с доматен сос/като за лазаня/ вътре с малко настърган кашкавал или само със спанак, извара и сирене. Вариации много...
Телешко с критараки от Сирос
Скрит текст:
Моя прочит за телешко с критараки с любезното съдействие на домакинята ни в Кефалония:
Първо задушавам месото в зехтин. Като покафенее от всички страни, слагам лук, чесън. Задушавам още малко и сипвам чаша вино. Оставям да се изпари виното. Добавям домати, доматено пюре, малко захар, сол, черен пипер, бахар, дафинов лист. Заливам с гореща вода и пъхам във фурната. Проверявам за готовност и като е аха готово месото, слагам критаракито. Съобразявам течността, ако трябва, доливам и връщам пак във фурната до готовност на критаракито. Сервира се със кефалотири, ама понеже няма, примиряваме се с пармезан.
Опитвала съм го и освен с лук с добавени морков и целина. Също и с малко канела и индийско орехче. Нямам точни количества и точна рецепта. Така съм го усетила и такива ми бяха насоките от Мария.
[/quote]
Гювеч с дробчета и пилешки сърца от Eliff, подкрепен със снимков материал
Скрит текст:
Успях някак и вечеря да направя, благодаря на Кротева за идеята - сърца/воденички в гювеч. Божествен вкус!

Импровизирах - сложих 1 кг пилешки сърца, 3 големи глави кромид, 2 моркова, 2 скилидки чесън. Домати, олио, сол, червен пипер, лют пипер - всичко това на око и по твое усмотрение. Готви се в гювеч около 2 часа и накрая сгъстих с 1 лъжица брашно. Който не харесва, може да пропусне тази стъпка. Последните 20 минути се маха капака на гювеча. Утре ще допълня и с едно картофено пюре.
Не, не варих предварително сърцата. Подправки - дафинов лист, бахар и чубрица.
Едит- допълвам, че забравих - 50 мл червено вино и 100 мл. вода. Тюю, главата ми е някъде, ама не при мен.
Да ти е сладко!
Кекс от Sissy, на снимката изглежда божествен
Скрит текст:


Две чаши брашно от овесени ядки ( можеш да смелиш обикновените овесени ядки)
2-3 яйца
1 ябълка
1 банан
100 гр смлени орехи
Стафиди,фурми и други сушени плодове (аз слагам каквито имам в къщи,ако са много едри ги режа
1 чаша мляко (може ядково)
1/2 чаша зехтин
Малко сол
1ч.л. бакпулвер
Канела, карамфил

Разбиваш яйцата на пяна и добавяш останалите продукти в купата с разбитите яйца. Ябълката се почиства и се смила ,банана се намачква с вилица. Фурмите (поне 10 големи пресни за предпочитане) се смилат и се добавят също в сместа. Всичко се разбърква и се изсипва в намазана с кокосово масло форма! Пече се на 170 градуса за около час. Проверката с клечка е задължителна!
Зеленчукови мъфини със сирене на Sissy
Скрит текст:

1 морков 🥕
1 тиквичка
1 сладък картоф
Малко броколи
100 гр сирене или извара ( аз сложих сирене фета и малко кашкавал гравиера)
2 яйца
1/2 чаша зехтин
1 чаша пълнозърнесто брашно
1 ч.л. сода
150 гр кисело мляко
Малко сусам за поръсване!
Зеленчуците ги сваряваме на пара и ги намачкваме с вилица. Смесваме с останалите продукти и пълним формичките за мъфини . Печем около 30 мин на 180 градуса.
Да ви е сладко 🤗!
Козунак от mystic woman
 
Скрит текст:
Става за показване, ама на вкус по-късно ще кажа как е Grinning

И...


Рецептата...не сложих порт.корички и сладко. И бадеми.
Ако кажете таквиз формички от де да намеря...?
https://www.facebook.com/watch/?v=2193284384301165

Поправка ще трябва за козунака Confused  не е достатъчно сладък.

Козунак  по рецепта на Ренко
Скрит текст:
На козунака фатката е в месенето(ако го правиш на ръка),има доста мазнина и захар.Аз слагам към 180-200 гр. захар,че обичам да ми е по-сладко. Имам по стъпкови снимки за едната плетка,някой ако иска,по нощите може да кача.


Козунак правя или по тази рецепта на съфорумка,или на Кулинарен елексир,със заквасена сметана.Тестото на втората е много меко и приятно за работа.А в първата рецепта на мен ми отива повече брашно.
Скрит текст:
"Моята" плетка е с два фитила.В случая единия е с парчета шоколад,а другия с какао,смесено със захар.Трудно ми е с думи да я опиша,дано някой разбере 😁
Скрит текст:








И идея за мини козуначета във форма за мъфини.Фитилче с пълнеж от какао и захар,завързано на възелче.



Хрупкави картофки на фурна по форумна рецепта от 💜 Clo 💜
Скрит текст:
Та ето ги картофките, не обръщайте внимание на яйцата, не се сетих фото да правя, преди да ги метна в чинията.

Обелените картофи се разрязват на половина, ако са много огромни - на четири парчета по дължина. Нарязват се на еднакви тънички резенчета, около милиметър и половина или два. Важното е да бъдат еднакви. Добре подсушени се слагат всички в дълбока купа, посоляват се на вкус, стопява се е краве масло, със съвсем малко олио и се заливат вече разбърканите със солта картофи. От няколко сураха се счуква галета (купешката никога не ми е била по вкуса) и се изсипва и тя в купата. Разбъркват се, ако не са подсушени с галетата от мазнината се добавя още малко. След което се подреждат върху хартия за печене в тавата на фурната е най-добре. На един ред, да не са натрупани, защото няма да станат хрупкави. Вече в тавата поръсвам с мащерка на Пикантина. На тази марка най-много ми допада вкуса. Реално правя три тави за гарнитура на четири гладни и лакоми души. Пека за 15 минути на програмата за пица (ако нямате такава - 200° на интензивно печене с вентилатор и по-високо от средата на фурната).
Количеството на снимката е малко, толкова остана за допичане в последната тава. Не е нужно след всяка тава да сменяте хартията, поне две могат да минат с една смяна.

дупени картофи от demmy.
Скрит текст:
Аз правя 'дупени картофи' - разрязват се наполовина и се омазват хубаво с ръце от всички страни със сол, олио/зехтин и подправки по желание /и само със сол стават чудни/ и се слагат в тава на пек. хартия с разрязаната част надолу и 'дупетата' нагоре, не е моя снимката
Стават ммммм..

Последна редакция: нд, 30 май 2021, 16:22 от 💜 Clo 💜

# 1
  • Sofia
  • Мнения: 1 683
Благодаря, Кло! Hug
По никое време се записвам с ужасно главоболие и мускулна треска, ама пък вчерашната разходка си заслужаваше.
Манифестации помня, но малко откъслечно. Помня вълнението за една, мислех си, че като минавам и всички мен ще гледат. Чувствах се голяма и горда.
Хубав месец започва, да е изпълнен с добри новини!
И едно любимо стихотворение на Валери Петров.

Добрите писма

Толкова радост извика
писмото с добри новини!
Гледам клеймото на плика
и пътя му смятам във дни.
Мисля си: значи, когато
бях вчера така натъжен,
листчето, с радост богато,
е вече летяло към мен.
Значи, така ни се струва
понякога черен светът.
Хора, недейте тъгува –
добрите писма са на път!

Последна редакция: сб, 01 май 2021, 08:35 от Child of June

# 2
  • Мнения: 6 906
И аз съм с мускулна треска и то от най-елементарната тренировка на света. Никога досега не ме е затруднявала, но явно трите месеца обездвижване си казват думата.
А манифестации имаше до по-миналата година, в какъв смисъл да ги помним? Като дете май не съм ходила, само като ме накараха да нося знамето веднъж, валя ужасен дъжд, не беше приятно преживяване. Но после с малкото дете сме ходили доста години и много ми харесваше. Като цяло много харесвам 24-ти май, един от малкото празници, които успяват да ме развълнуват.

# 3
  • Мнения: 5 776
Добро утро, честит 1-ви май, нека все повече ценят труда ни и ни го показват!

Обичам го този месец Flowers Hibiscus

Всички болнички да оздравяват!

# 4
  • France
  • Мнения: 12 576
Записвам се с адското главоболие. Като раждах май не ме боля толкова

# 5
  • Euskal Herria
  • Мнения: 28 837
Добро утро!
Дано май да е слънчев и топъл, да се оплакваме от маловажни неща!

# 6
  • Мнения: 18 476
Честита нова тема и ден на труда! Да го изкараме подобаващо и хубаво да си починем! При мен едва ли така ще стане.

Отивам за козунаци. Нямам още яйца и боя.

# 7
  • sf
  • Мнения: 10 156
Честит празник!
Ставам по-изморена отколкото си лягам. А вчера се намърдвам в лятна тениска, без яке, е гледам дупе назад, корем напред, ръцете висят, ужас.

# 8
  • Мнения: 3 025
Добро утро, момичета!
Кло, благодаря за новата темичка. Нека да я пълним с повече радостни новини през този месец.
Спокойна събота!

# 9
  • Мнения: 6 299
Добро утро!Зверски ми се спи.
Два дни правих козунаци,чак ми омръзна накрая.С яйцата съм пас тази година,ще са на аванта 😁.

# 10
  • София
  • Мнения: 18 704
Добро утро.
Кло,чудесно оформление.
Не съм манифестирала аз
Днес,яйца,козунак,трябва да пазарувам,Абе ужас

# 11
  • Мнения: 12 014
Добро утро!
Кло, чудна темата отново Kissing Heart
Днес и аз като Мид,  но пазаруването ще го натреса на ММ.
Мид, как е свекито?

# 12
  • Мнения: X
Честит празник на трудолюбивите в темата! За мен този ден е голяма ирония - точно на празника на труда преди 28 години се роди едни от най-мързеливите хора на планетата, а.к.а. Мамин Златен.

# 13
  • Мнения: 14 790
Добро утро през май!
Кло,прекрасна,благодаря за темата! 😍🌺
Честит празник! 😊
Уишче,да ти е здрав маминия златен! 🎉🎁☺
Отивам да пия кафе. И мен ме чакат яйца и козунаци... 😅

# 14
  • Sofia
  • Мнения: 1 683
Честит да е Мамин Златен! Да му се нареждат мечтите!
Аз или се разболявам, или вчера съм прекалила със слънцето и студената вода.
Изгоряла съм на врат и съм redneck в най-буквалния смисъл. Имам и една рана на ръката от леко падане, боли ме и току започне да кърви. Вчера по една време мислех, че ще падна жертва по Великден.
Днес най-много пазар и перални/сушилни. Може даже и това да не го бъде.
Как са болните? Надявам се, оздравяват.

Общи условия

Активация на акаунт