Защо бурканите се отварят по-лесно под гореща вода?

  • 965
  • 4
  •   1
Отговори
  • Мнения: 2
Чувала съм, че ако прекараме буркан под гореща вода, ще се отвори по-лесно. Скоро го пробвах и наистина избачка, но сега се чудя каква е логиката и обяснението зад това явление, ако има някой наясно, ще се радвам да обясни!

# 1
  • Мнения: 40 924
Чувала съм, че ако прекараме буркан под гореща вода, ще се отвори по-лесно. Скоро го пробвах и наистина избачка, но сега се чудя каква е логиката и обяснението зад това явление, ако има някой наясно, ще се радвам да обясни!

Физика - вакуум. Бурканите се варят за да се стерилизират, но не само. Освен това при варенето въздухът в буркана се разширява и част от него излиза навън през капачката. После при охлаждане въздухът се свива и засмуква капачката с частичен вакуум. Всъщност не я засмуква, а атмосферата я натиска заради вакуума.Когато загрееш буркана въздухът се разширява и вакуумът изчезва, съответно изчезва силата, натискаща капачката. И тогава се развива лесно.
Идентичен резултат се получава ако с нож или отвертка натиснеш леко капачката отдолу точно до зъбчетата, които вървят по резбата на буркана (не се обяснява лесно без да се покаже). Вижда се как навлиза въздух и после се отваря лесно. А най-лесно е ако просто забиеш здраво острие в капачката. Аз така правя с един здрав туристически нож. Не пробвай с друг, може да му счупиш връхчето.

# 2
  • Мнения: 2
Физика - вакуум. Бурканите се варят за да се стерилизират, но не само. Освен това при варенето въздухът в буркана се разширява и част от него излиза навън през капачката. После при охлаждане въздухът се свива и засмуква капачката с частичен вакуум. Всъщност не я засмуква, а атмосферата я натиска заради вакуума.Когато загрееш буркана въздухът се разширява и вакуумът изчезва, съответно изчезва силата, натискаща капачката. И тогава се развива лесно.
Идентичен резултат се получава ако с нож или отвертка натиснеш леко капачката отдолу точно до зъбчетата, които вървят по резбата на буркана (не се обяснява лесно без да се покаже). Вижда се как навлиза въздух и после се отваря лесно. А най-лесно е ако просто забиеш здраво острие в капачката. Аз така правя с един здрав туристически нож. Не пробвай с друг, може да му счупиш връхчето.
Физика, разбира се. Благодаря ви много за разяснението!

# 3
  • Мнения: 9
Чувала съм, че ако прекараме буркан под гореща вода, ще се отвори по-лесно. Скоро го пробвах и наистина избачка, но сега се чудя каква е логиката и обяснението зад това явление, ако има някой наясно, ще се радвам да обясни!

Моят пък най-лесен начин за отваряне на буркани е като го ударя на нещо твърдо, плот, земя...

Последна редакция: вт, 31 май 2022, 11:31 от Mamma

# 4
  • Мнения: 1 980
И аз отварям буркани, като ги удрям в плота. Подлагам кърпа, обръщам буркана с капака надолу и удрям върху нея. Действа безотказно. Сега, ако някой реши да опита, да не вземе да изтряска буркана силно. Удря се сравнително леко.

Последна редакция: пт, 22 юли 2022, 10:58 от Forest rain

Общи условия

Активация на акаунт