Гювеч - търся идеи

  • 10 468
  • 27
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 1 341
Купих за къщата за Бъдни вечер гювеч. В момента  правя пиле фантазия, видяно тук от форума. След това ще опитам боб в гювеч.

Какво друго могада правя?
Какъв е принципа му? Предполагам, че е нещо като йената... Сега докато правех пилето си мислех, че това е едно голямо гюведже Mr. Green
Търся нещо по-завъртяно
Мерсаж предварително

# 1
  • София
  • Мнения: 36 121
Свинско със зеле, свинско-гювеч /месо със зеленчуци/, заек-попска яхния...всичко което ти хрумне.

# 2
  • Мнения: 3 447
Гювечът е много полезна придобивка, особено ако чакаш гости - слагаш всичко заедно и бум - за 3-4-5 часа във фурната да си се готви самичко. Можеш да го използваш и като йената - примерно мръвка със сос от топено сирене и сметана става хубаво. Сармички също можеш да сложиш, свинско със зеле, гювеч, чомлек, капама...
Аз обикновено правя следното: нареждам на пластове свинско, телешко, пилешко и сурова наденица, предварително овкусени със сол и черен пипер. Между пластовете месо редя лук, моркови, целина и картофи на филии. Подправям с розмарин (но може и друга подправка по желание), сипвам отгоре малко олио и чаша бяло вино и пека 3-4 часа на 150 градуса. Малко преди да се извади, може да се поръси с кашавал.
Вариантът с многото меса можеш да го направиш и с кисело зеле, като истинска капама. При всички положения е атрактивно за гости, като сервираш няколко различни мръвки.
В общи линии силата на гювеча е в месата - стават много крехки и мекички, дори телешкото.

# 3
  • Мнения: 3 927
Всичко в гювеча става смъртоносно хубаво  Simple Smile, сигурно повтарям някого по-горе, но е така. Пробвай да опечеш едни най-обикновени картофи с любимите ти подправки, една струйка мазнина, малко вода - нямат нищо общо с печени картофи в тава......

# 4
  • Мнения: 3 360
Подкрепям Dona  и Taneto!Всичко става много вкусно в гювеч!Аз често правя кавърма,зеленчукова мусака,зеле/с и без месо/,абе newsm78 много неща.... Laughing

# 5
  • Мнения: 7 474
 Laughing  Мойто пиле правиш май, ето и още една рецепта за гювеч
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=141815.0

Каквото и да сготвиш в него е вкусно, тайната е в дългото приготвяне Crazy

# 6
  • София
  • Мнения: 581
може ли само да попитам  Embarassed
водата в гювеча по малко ли е като количество примерно за картофи с месо newsm78

# 7
  • Мнения: 7 091
може ли само да попитам  Embarassed
водата в гювеча по малко ли е като количество примерно за картофи с месо newsm78

Аз лично слагам доста по-малко. Идеята на печенето в гювеч е задушаване, не варене на продуктите. Ако пробваш да сложиш дори картофи без никаква вода ( всичко на много слаба фурна обаче!) ще видиш, че също стават разкошни. Ние много ги обичаме така, овалвам ги само в подправки и отгоре слагам парченца масло и после слагам на слаба фурна.

# 8
  • Мнения: 1 341
Laughing  Мойто пиле правиш май, ето и още една рецепта за гювеч
аха, стана страхотно. Почерпих кумовете си с него. Изядоха си пръстите. А бях натараляскала пълен гювеч. Само дето сложих по-малко вода оттази в рецептата... и пак ми беше воднисто.

А иначе на мен ми казаха сърми, че мога да правя.
Идеята ми е, че си правя ястията по традициония начин,  но накрая ги слагам в гювеча. и доколкото разбрах се слага по-малко вода. Такали е?

# 9
  • Мнения: 1 341
а и друго  да попитам. Моята печка е Раховец с 1,2,3,4, а не е на градуси. Пилето го пекох 2ч на 2 и си станасупер. По принцип на 2  или на 1 да пека? Не мога  да  преценя дали на едно ще стане нещо.

# 10
  • Мнения: 7 091
а и друго  да попитам. Моята печка е Раховец с 1,2,3,4, а не е на градуси. Пилето го пекох 2ч на 2 и си станасупер. По принцип на 2  или на 1 да пека? Не мога  да  преценя дали на едно ще стане нещо.

Щом на 2 е станало добре за 2 часа аз бих ползвала тази функция, иначе трябва да удвоиш времето за печене ( ако правиш капама например, може да сложиш на най-слабото, но пак след като първоначално си го сложила на по-силна фурна за да загрее гювеча). Колко голям ( литри) ти е гювеча?

# 11
  • Мнения: 1 341
Колко голям ( литри) ти е гювеча?
Идея си нямам. Но сенапълни от 5 голями картофа, 500 гргъби, 1кг месо, вода, сметана и топено сирене. Нее отнай-голямите и не е от най-малките

# 12
  • Мнения: 7 091
Колко голям ( литри) ти е гювеча?
Идея си нямам. Но сенапълни от 5 голями картофа, 500 гргъби, 1кг месо, вода, сметана и топено сирене. Нее отнай-голямите и не е от най-малките

Така, както казваш ми прилича на около 5-6 литра. Значи на 2 ти е нормално.  Peace

# 13
  • Мнения: 372
Гювеча е мн. добра придобивка, в него може да готвиш абсолютно вс. Както са казали по-напред принципа е в задушаването  Simple Smile. В него можеш да сготвиш и печен ориз, с каквото си поискаш,  или само месо да печеш или каквото имаш под ръка да смесиш.  Можеш да готвиш абсолютно вс., к` си правиш в тенджера или тава, но се получава по-вкусно. 

# 14
  • У дома
  • Мнения: 1 741
Аз се представих с капама, форумска рецепта, на коледа и шашнах гостите. Много съм доволна и ще го ползвам по-честичко вече дори и за постно. Сърмите и месото в гювеча стават на мозък.

# 15
  • София
  • Мнения: 3 817
На Коледа правих заек в гювеча и стана фантастичен.Ето и моята рецепта:най-отдолу сложих 3 средно големи картофа нарязани на кръгчета да покрият дъното,което предварително намазах с олио.Отгоре сложих заека,върху него разпределих 0,500кг гъбки,2 големи глави кромид лук,4-5 стръка праз,половин глава чесън,1 супена лъжица доматено пюре разредено с малко водичка,1 кофичка заквасена сметана и всичко това овкусено със сол,соев сос,черен пипер,червен пипер, чубрица,50-100 мл бяло винце и 50-70гр.масло.Стана страхотно,опитай! Hug  chef  bouquetЗа Нова година съм решила да правя капама,удобно е, че слагаш всички продукти на куп и не се занимаваш повече,а става много вкусно! Crazy

# 16
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
Искам да помоля, ако някой може да ми каже как се правят картофи в глинен гювеч!Какви подправки се слагат, колко вода и мазнина и колко време се пекат?.Купих си от БГ такъв гювеч, но до сега не съм го ползвала, защото все се оправдавам, че не знам как.И сега е момента да го пробвам като използвам тази тема.

# 17
  • Мнения: 3 927
Аз ги режа на дълго, според картофа на 6 до 8 парчета, поръсвам обилно със самардала, поливам много малко мазнина, да кажем 3-4 с.л. и някъде около 1/2 к.ч. вода.

Другият мой любим вариант е да се опекат със салвия, наронена.
И в двата случая не слагам черен или червен пипер. Но ти просто сложи твоите любими подправки......

Сестра ми и тя си замъкна гювеч в Англия и готви дори фасула там и то на керамичния котлон, така че просто сменяш тенджерата с гювеча и готово  Simple Smile

# 18
  • Мнения: 222
В нас предимно се готви в гювеч или гювечета/мъжът ми е грънчар и  има ли брак у нас вече съм зарината/
Използвам го за пълнени чушки, сърми, зеле и каквото се сетите.
Ето една рецепта и от мен:
Римски гювеч
 свинско месо, 3-4 картофа, 3 моркова от трушия, 2-3кисели краставички, 1буркан гъби,3-4 глави лук, ,1ч.вино, 1ч. сок от гъбите, 1дафинов лист, чубрица, черен пипер, 5-6 капки соев сос, 1ч.вода
Месото се поставя в гювеча и се запържва след което се изсипва всичко нарязано на кубчета/без картофите/. Когато месото е почти готово се изсипват и картофите нарязани на кубчета.
Пожелание малко преди да се извади се настъргва кашкавал.


картофи със сметана
сварявам картофи и ги нарязвам на кубчета слагам ги в гювеча/аз го правя в малки/ поръсвам ги със сух копър и заливам с готварска сметана. Отгоре настъргвам много кашкавал и пека до зачервяване.

Последна редакция: чт, 28 дек 2006, 13:48 от zoja77

# 19
  • Мнения: 41
Още ви давам: свински пържоли, гъби , топено сирене и кашкавал. Пече се на 200 градуса. Става супер.

# 20
  • Мнения: 41
Още една идея ви давам: свински пържоли, гъби , топено сирене и кашкавал. Пече се на 200 градуса. Става супер.

# 21
  • Мнения: 1 341
НАПРАВИХ СУПЕР КАРТОФКИ В ГЮВЕЧА.
Рецептата е комбинация от няколко рецепти от гответе смен. Азмного обичам да комбинирам. Взимам си отвсяка рецепта това, което ми харесва
 
нарязах картофите и ги полях със сос от :
*пилешки бульон
*босилек
*розмарин
*чесън
*2 лъжици мед
Най-накрая ги позапекох малко. СУПЕР са!

# 22
  • Мнения: 3 647
Всичко в гювеча става смъртоносно хубаво  Simple Smile, сигурно повтарям някого по-горе, но е така. Пробвай да опечеш едни най-обикновени картофи с любимите ти подправки, една струйка мазнина, малко вода - нямат нищо общо с печени картофи в тава......
  bouquet

# 23
  • Мнения: 844
Всичко приготвено в гювеч става божествено.
Аз правя разтъпкани сърми в него:
- кисело зеле / нарязано на ситно/;
- кайма / слагам малко около 300 гр. размива се и се задушава/;
- ориз 1ч.ч. ;
- лук, подправки каквито си слагате за сърмички
- червен пипер и сега ще сложа от "Унисос".
Когато не ми се вият сърмички действам така, и става вкусничко.

# 24
  • Мнения: 1 679
Това е много леко и вкусно ядене:

Задушавам в тиган 1 лук и 500 гр. гъби около 5 мин.
Прехвърлям го в гювеч и отгоре слагам 5-6 картофа на шайби, сол и чер пипер.
Оставям да се пече. Когато картофите омекнат и станат с хрупкава коричка отгоре, правя заливка от кисело мляко, 2 яйца и повечко брашно - да не е течна, а малко по-гъста.
Това се пече във фурната около 10 мин.

# 25
  • Мнения: 1 679
Друга любима рецепта:

Задушавам в тиган лук и моркови (може и гъби).
Прехвърлям в гювеч.
Отгоре изсипвам един буркан от приготвената зимнина с домати, моркови, пипер, бамя.
След това втори буркан с грах или райкин боб. (Не едновременно и грах, и боб, защото после ни болят коремите).
Ако имам някакво месо, го добавям и него, като предварително го задушавам - почти до готовност.
Отгоре нареждам картофи и запичам във фурната.

# 26
  • София/Дружба
  • Мнения: 512
а аз "пека" гювеча в микровелето.
снощи правих свикнски ребра с картофи за вечеря, за 40 минути стана супер.

# 27
  • Мнения: 1 073
Ето и някоя рецепта от мен/ това е един от най -използваните уреди в къщи/:

Свински гърди с кисело зеле:
В гюве4а поставяш гърдите нарязани с мн. малко вода и мазнина и поръсени с подправки + 4ервен пипер. След като се позпе4т , ги обръщаш и ги оставяш още малко време във фурната. след което прибавяш нарязаното кисело зеле и сопвам около една 4аша вода. Тогава слагам и похлупака и го забравяш във фурната.

Свинска плешка със зелен4уци:
нарязвам я на едри порции и по същия на4ин с малко вода и мазнина го позапи4ам в гюве4а, след което прибавям на едро нарязани картофи/ на половинки/, гъби, лук също на две нарязан, чесън и моркови.
По подобен начин готвя и телешкото.
Зелен боб с телешко:
Месото по същи на4ин го пригатвям, като в предните рецепти. После нарязвам лук - 2 глави, и 4есън на ситно. Разбърквам ги с месото с като поомекне месото накуп слагам малко картофи нарязани на дребно, една консерва зел.боб и един буркан гюве4. Похлупвам и го оставям 2 -3 часа. Накрая поръсвам с магданоз и копър.
Успех в готвенето!

Общи условия

Активация на акаунт