Лопуш - търся идеи.

  • 13 489
  • 23
  •   1
Отговори
# 15
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
arita , почистеният и измит лапад /ние му казваме лопуш/ нарязвам и съвсем леко попарвам. После леко задушавам,аз слагам и пресен лук. Щом дъщеря ти обича - сложи  и ти. Махам от котлона, прибавям 2-3 яйца, натрошено сирене, чер пипер. Сол не е нужно, ако сиренето е солено. После редя плънката между корите като баница - ред кори, ред плънка, или навивам всяка кора на руло и въртя в тавата. Отгоре заливам с 2-3 яйца, разбити с малко вода и олио. Пека до готовност.

# 16
  • Мнения: 1 271
И аз правих баничка със суров лапад - много вкусна стана и мъжо я одобри ...

а супата я правя с ориз и пресен лук, яйчице и сирене и прясно мляко а при сервирането с кисело млекце   chef

Последна редакция: вт, 03 апр 2007, 22:08 от kuneto

# 17
  • Мнения: 11 607
Утре ще сме на зелено и съм благодарна за идеите...

Още - лапад с яйца и сирене.

# 18
  • Мнения: X
Въргалия, можеш да го попариш и да го замразиш. Wink

# 19
  • в ябълковата градина
  • Мнения: 1 706
Може ли някой да сподели рецепта за лапад с ориз на фурна?
Дали ще стане спанак с ориз на фурна?

Мерси предварително!

# 20
  • Мнения: X
Става и с лапад и със спанак.
Аз го правя така:
Задушавам леко лука в малко олио или зехтин с вода.Лука може да е стар или пресен.След това слагам изчистения и измит ориз при лука и разбърквам докато ориза стане прозрачен.После изсипвам ориза заедно с предварително попарения и нарязан на дребно лапад/спанак в тава и слагам вода като съотношението ориз:вода е 1:3. Овкусявам с черен пипер, сол, мъничко червен пипер и пека до готовност на ориза.
След изпичането понякога правя заливка като за мусака и отгоре настъргвам кашкавал.


П.П.Винаги изключвам фурната малко преди ориза да е поел цялата вода, защото иначе става много сбит.

# 21
  • в ябълковата градина
  • Мнения: 1 706
Мерси!

# 22
  • Мнения: 6 958
лопуш с гъби на фурна:

лопуш
гъби
ориз
зелен чесън
чубрица
черен пипер
заливка от кисело мляко и яйце

Пече се в умерена фурна, после се поставя заливката... Може да се гарнира с кисело мляко при сервирване или капки лимонов сок  Peace

# 23
  • под дъгата
  • Мнения: 630
Лапад с ориз - освен на фурна, става и в тенджера на котлона Wink
Лапад с агнешко - става много вкусно, но не знам рецептата, баба ми го прави.
Пюре от лапад - лападът се измива и нарязва на дребно, попарва се до омекване във вряща подсолена вода, прецежда се, след което се запържва в масло или маргарин. Докато се пържи го правя на пюре с вилицата. Като гарнитура е страхотно. Много върви и с яйца - на очи, по панагюрски, бъркани, омлети, всякакви  Peace

Общи условия

Активация на акаунт