Мазнината по възможност винаги слагайте след като сте свалили яденето от котлона. Когато мазнината е подложена на термична обработка,тя става канцерогенна. Както се слага застройка напр. така може да опитате да слагате и мазнината в яденетата - т.е. готвите без никаква мазнина.
Мазнината може да замените и напр- с 2-3 с.л. суров белен слънчоглед пасиран с не много вода. Слага се по същият начин - накрая на готвенето.
Вместо да пържите може да замените тази процедура със задушаване в специална кошничка или тенджера!
!
Когато правите тесто за пица напр. или домашен хляб можете да добавите в сместа - ленено семе,суров белен слънчоглед,суров сусам напр. Това предава много хубав испецифичен вкус.Особено ако използвате пълнозърнесто брашно.
Ориза може да замените с булгур, или кафяв ориз,а можете да опитате да сготвите и просо.
Мюслите може да ги ядете сурови - прекрасни са!