Как готвите заек?

  • 10 871
  • 25
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 303
Привет на всички!
За 1 път пиша в този форум,защото не си падам по готвенето и мъжът ми постоянно ме критикува за това.
Но вчера сготвих за 2 път през живота си заек,но пак по стария начин-като яхния.Стана много хубаво,но на мен ми се иска да науча и др.рецепти,тъй като често ще ми се налага да готвя заешко месо-на село гледат зайци и често ни пращат готови транажирани.
А ето и моята рецепта,без подробности:
Задушват се цели лукчета,скилидки чесън,нарязани на едро моркови с месото и след това се продължава като за яхния-накрая сгъстявам манджата с малко брашно.
Вчера,тъй като нямах малки лукчета,нарязах зелен лук и прибавих и грах и стана много вкусно.Нарязах и 1 връзка магданоз.

Последна редакция: пн, 30 апр 2007, 19:37 от Morena

# 1
  • София
  • Мнения: 3 816
Виж тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=179806.0
Аз лично го приготвям в гювеч : слагам заека,слагам морков,картоф,целина,магданоз,гъбки,много чесън,подправки,малко винце или бира,захлупвам с капака и го слагам във фурната.  chef

# 2
  • Мнения: 303
А не става ли месото много сухо-аз веднъж ядох така приготени в гювеч в майка ми и никак не ми хареса,според мен месото тр.преди това да се кисне в марината 24 часа.

# 3
  • София
  • Мнения: 3 816
На мен не ми става сухо . Rolling Eyes

# 4
  • Мнения: X
Ето ти едно предложение и от мен:
                      Заек в алуминиево фолио

Необходими продукти:

заек
моркови
масло
универсално подправка
Начин на приготвяне:

Заека се нарязва на порции.Измива се.
Морковите се почистват, измиват и се нарязват на кубчета или на кръгчета.
Нарязваш алуминиево фолио на квадрати.Трябва да са толкова големи, че да можеш да завиеш всяко парче заешко.
Във всеки квадрат слагаш парче заешко, моркови, парче масло (средно голямо) и универсална подправка.Завиваш  и нареждаш в тава.Сипваш около два пръста вода и печеш в умерена фурна, докато водата изври напълно.
Сервира се направо с фолиото.

# 5
  • Мнения: 22 867
Аз го правя по рецептата на Лео за "Пилешка фантазия" в гювеч и става просто "Заешка", ама наистина фантазия............... Heart Eyes

# 6
  • Мнения: 3 647
А не става ли месото много сухо-аз веднъж ядох така приготени в гювеч в майка ми и никак не ми хареса,според мен месото тр.преди това да се кисне в марината 24 часа.
зависи от заека - ако е дивеч е сух - но ако е домашен е доста мазничък - пробвай да шпековаш със сланина или бекон
  bouquet

labrex
страхотна идея

# 7
  • Plovdiv->Toronto
  • Мнения: 1 361
Аз го правя по оригинална сицилианска рецепта, от готвачка италианка Grinning. Прясно заешко на парчета се запържва леко в три лъжици зехтин, вади се и в същия съд се запържват леко нарязана глава лук, малко чесън и настърган морков. Връща се и месото, долива се литър пилешки бульон, чаша бяло вино, месото от един обелен домат, няколко стръка розмарин, десетина черни маслини, сол и пипер, малко тумерик. Така се задушава около час на бавен огън, сервира се с полента или бял ориз  Peace. Месото само пада от костите, става много меко. Никога не бих пекла заек  Confused, това месо е само за дълго задушаване ...

# 8
  • Мнения: 197
Скоро пекох заек по измислено рецепта, но добре се получи. Ето  и как го сготвих:
1. Нарязаното месо се подправя с розмарин, черен пипер, мащерка и сол и се поставя в гювеч или иенско стъкло;
2. Залива се с бира;
3. Престоява една нощ в маринатата;
4. Прибавя се 1 пак. краве масло и се пече със затворен капак. Може да се добави вода, колкото да се покрие месото.
5. Към средата на печенето се прибавят и картофи.
Общото време за печене на заека трябва да е 3 часа на 220С.
Мисля, че може да се сготви по същия начин, но с добавка на кис.краставички, гъби, топено сирене и сметана и въобще всичко на вкус.

# 9
  • Мнения: 1 426
И аз наскоро готвих за пръв път заек... Ето по тази рецепта:
 
ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязва на парчета и се слага в съда, в който ще се готви, прибавя се едро нарязан лук (2 глави), щипка мащерка, сол и черен пипер и се залива с  малко олио и  чаена чаша червено вино. Оставя се захлупено в хладилника за 3-4 часа. Слага се на слаб огън и се оставя да ври  докато се свари месото (около 3/4 час), след което парчетата месо се вадят, сосът се претрива през гевгир и се сгъстява с малко брашно. Месото се връща в соса и се сервира с картофено пюре.
Стана много вкусно!

# 10
  • Мнения: 1 426
Потърсих в Гювеч-а рецепти за заек. Ето резултата:
http://kulinar.gbg.bg/listrec.php?keyword=%E7%E0%E5%EA&image … =16&image.y=9

# 11
  • По-близо до звездите
  • Мнения: 274
Виж този сайт:
http://gotvarstvo.hit.bg/
Там, като избереш раздела "Месо от дивеч", ще намериш рецепти за ястия със заешко. Само едно уточнение - тези рецепти се изпълняват успешно и с месо от домашен заек. Peace

# 12
  • Мнения: 42
Аз го панирам,става много вкусен и децата го обожават. Сварявам месото на парчета . Във водата слагам вино ,всякакви подправки. Когато месото е  готово го панирам в смес от яйца,брашно и бира.Пробвайте,ще ви хареса.

# 13
# 14
# 15
  • Мнения: 2 922
Аз го готвя така:

В глинения гювеч (намазан с малко олио) нареждам беконови ленти, отгоре заека на парчета (предварително намазан с олио и подправен със сол, мащерка, розмарин, черен пипер и чесън на прах). Покривам отгоре с бекон. Следват нарязани домати от консерва, 2 червени чушки на ивици, гъби, лук на едри парчета. Заливам с вода, слагам 2-3 парченца краве масло и пека на бавен огън за около 3-3 1/2 часа.

# 16
  • София
  • Мнения: 1 654
Аз го готвя като гювеч с нарязани на кубчета картофки, моркови и едно пликче замразени зеленчуци за супа/от готовите/, много зелен лук и малко джоджен.

# 17
  • Мнения: 11 818
Виждам, че са ти дали много рецепти, но само да добавя - става вкусен с бира и много лук, на котлона, като не се бърка. Гарнитура - картофено пюре.

# 18
  • Мнения: 303
Благодаря за предложенията,но тия в Интернет няма да ги чета-апропо,ако на всеки въпрос в тая рубика се отговаря-виж еди къдеси,защо е тогава тази рубрика,то е ясно,че в Интернет има мн.предложения.
еli c, твоята италианска рецепта много ми допадна,би ли пояснила само,какво значи "тумерик" и "полента" и къде в Б-я могат да се намерят?

# 19
  • Мнения: 2 922
Не съм Ели, но да кажа  Laughing

"тумерик" = куркума
полента е качамак, мисля. 

А относно линковете, които е дала Дими, те са просто препратки към теми от форума, в които е обсъждано приготвянето на заек. Има интересни предложения  Peace

# 20
  • Мнения: 303
А какво е куркума и откъде мога да намеря

# 21
  • Мнения: 2 922
А какво е куркума и откъде мога да намеря

Ами куркума е една жълта подправка на прах. Аз съм я купувала от Пикадили в една опаковка са 2 миниатюрни шишенца. Слагам много често на ориз - придава жълт цвят и много лек специфичен аромат.

# 22
И аз го правя така и става страхотно!

# 23
  • Countryside
  • Мнения: 11 631
Аз лично го приготвям в гювеч : слагам заека,слагам морков,картоф,целина,магданоз,гъбки,много чесън,подправки,малко винце или бира,захлупвам с капака и го слагам във фурната.  chef
И аз така го правя но не слагам гъби, а сушени сини сливи и цели скилидки чесън необелени Mr. Green  а и магданоза го пропускам Naughty
Мама го прави пълнен с ориз, дреболиите и сушени сини сливи, маже отвън с масло и червен пипер и шпикова със сланинки, ммммм Mr. Green
Аз още не съм се престрашила на пълнен заек, но пък много обичам заешко по принцип, правя и на яхния пак със сини сливки, чесън и моркови става супер Peace

# 24
  • Мнения: 6 958
Дими много хубави рецепти  Hug

# 25
Да ти кажа иаз не съм много по готвенето, затова ми се падна капризен мъж. Та за заека...аз съм го готвила по рецаптата на Кулинар-заек в гърне и искам да ти кажа, че стана страхотен. Така,  че ти я препоръчвам!

Общи условия

Активация на акаунт