Кой какво сервира вчера, кой какво ще готви днес?

  • 13 029
  • 295
  •   1
Отговори
# 285
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 11 696
френска ябълкова тарта (или тарт, ако предпочитате  Grinning)
http://images18.snimka.bg/003456300.jpg
vesi127,дай рецептата за тази вкусотия

И аз чакам   chef

# 286
  • варна
  • Мнения: 1 830
френска ябълкова тарта (или тарт, ако предпочитате  Grinning)
http://images18.snimka.bg/003456300.jpg
vesi127,дай рецептата за тази вкусотия

И аз чакам   chef
И аз да се запиша към чакащите, че направо като го видях и .........................
Ние тази везер сме на печено  пиле с картофки и салатка от домати със сиренце

# 287
  • Ах, морето
  • Мнения: 374
Френска ябълкова тарта (Tarte de Pommes a la Normande)

Продукти:

За ронливото тесто:

165г. брашно
щипка сол
115г. меко краве масло
1 жълтък
2-3 с.л. захар
2-3 с.л. вода (или колкото е необходимо)

За бадемовия крем:
115г. меко масло
100г. захар
1 яйце
1 жълтък
1 с.л. ябълково бренди
130г. смлени бадеми
2 с.л. брашно

3 средно големи ябълки  - нарязани на филийки
1-2 с.л. захар, размесена с канела
¼ ч.ч. кайсиево желе (по желание)

Приготовление:
От брашното, солта, захарта, маслото и жълтъка се приготвя ронливо маслено тесто. Ако стане на трохи и не може да се събере на топка, се добавят 2-3 с.л. вода. Разстила се във форма за тарта или пай и се прибира в хладилника поне за половин час, или докато се втвърди.

Маслото се разбива със захарта на пухкав крем. Прибавят се последователно яйцето и жълтъка. Налива се брендито, при непрекъснато разбиване. Бадемите се разбъркват с брашното (аз сложих натурално нишесте) и се прибавят към маслената смес.

Кремът се сипва върху охладеното и втвърдено тесто. Отгоре се подреждат ветрилообразно резенчетата ябълки.

Тартата се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса около 15 минути, след което температурата се намаля до 175 градуса. Пече се още 10 минути, поръсва се със захарта и се допича, докато захарта се карамелизира отгоре – още около 10 минути.

Преди поднасяне охладената тарта се намазва с кайсиевото желе, предварително затоплено на котлона и при необходимост разредено с малко вода.

Забележка:
При мен печенето отне повече време.
Кайсиево желе не намерих, така че си спестих последната стъпка и пак стана много вкусен десерт.

# 288
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Тази вечер - хляб, сирене и домати!

# 289
  • Мнения: 1 798
Вчера: Руло Стефани с картофено пюре

Днес: Свинско по Аржентински 

# 290
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
cathie, хем е жега, хем ми се прияде като гледам снимките!  Peace

# 291
  • Мнения: 867
днес-пълнени чушки с телешка кайма, свински хапки на тиган, шопска салата

# 292
  • Русе
  • Мнения: 410
Снощи прясно зеле с прясна наденица на фурна и тези "човечета" за злояди човечета

http://www.snimka.bg/profile.php?edit_photo&photo_id=3457681

А за тази вечер мисля пиле по китайски

http://www.snimka.bg/profile.php?edit_photo&photo_id=1322065

# 293
  • BABYLAND
  • Мнения: 3 409
Вчера - кашкавал пане, салата, малини и сладолед за десерт.
Днес - наденица на скара, руска салата и катък. Десерта ще е грис.

# 294
  • Мнения: 1 951
Вчера - шницели по Виенски, шопска салата, печени чушки.

Днес - пържени кюфтета, катък с печени чушки, салата от краставици и маслини.

# 295

Общи условия

Активация на акаунт