Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 7 556
Ужасен прочетох всичко от Ева за този "проблем".
Моля прочетете-> това което пиша и линкове предлагам...

При момчета до 4-5 годишна възраст, а при някой деца до пубертета кожичката на половият член НЕ СЕ СМЪКВА НАЗАД СВОБОДНО. ТОВА Е АБСОЛЮТНО НОРМАЛНО и никаква фимоза не съществува. Кожичката е нормално прилепена към главичката и всякакви опити за насилствено отлепяне СА ОСЪДИТЕЛНИ И НЕПРОСТИМИ. Освен това поради раната която се създава след насилствени действия може да се стигне до истинска циркулярна фимоза след 2-3 години.
Кожичката се отделя сама от главичката постепенно от 3-4 година като това може да продължи до пубертета при някои деца.

Осъдителни са всякакви насилствени практики по проблем КОЙТО НЕ СЪЩЕСТВУВА.

Не се обиждайте и не ме обиждайте моля-би трябвало ВСИЧКИ педиатри да са наясно с това и да Ви напътстват.

http://www.cirp.org/library/normal/aap/
http://www.cirp.org/library/normal/aap1999/
http://www.circumstitions.com/Care.html
http://www.circumstitions.com/AAP-care.html
http://www.healthsystem.virginia.edu/uvahealth/peds_growth/malecare.cfm

# 1
 • Мнения: 3 161
Този път подкрепям, макар че съм майка на момиче, но съм се чудила защо приятелките ми тормозят момченцата си да им отлепват кожичката (чела съм по книжките, че не е нужно). Все пак може би има някаква причина да го правят нашите лекари? Ако някой знае защо го правят, нека да сподели, за да могат майките да вземат обективно и информирано решение дали да подлагат момченцата на тази травма.

# 2
Мисля че сте прави, но само донякъде. Доколкото ми е известно, тази маниулация се налага, защото под кожичката се събира т. нар. смегма, която в някои случаи може да е толкова много, че в един момент да загнои и да стане беля. При такива случаи се налага доста по-голяма и депресивна за детето манипулация, която е като обрязването. При моя син лекар уролог извърши манипулацията, когато беше на 7 месеца и травмата не беше чак толкова голяма.

# 3
 • Мнения: 811
Цитат на: Birdie
Кожичката е нормално прилепена към главичката и всякакви опити за насилствено отлепяне СА ОСЪДИТЕЛНИ И НЕПРОСТИМИ.

Бирди,
Изобщо не съм се занимавала с "мъжките проблеми" на дребоса.
Интересно ми е да чета мненията ти, но моля смекчи мъъъъничко тона.
Ако вместо горния цитат напишеш - аз препоръчвам........, не съм съгласен с манипулацията, защото................ - много мами без да реагират остро ще го прочетат и ще направят своята преценка.
Винаги съм уважавала мнението на лекарите / и невинаги съм се вслушвала/  Laughing  Ама, някой като ми каже, че се държа осъдително, почти престъпно е нормално чувствата да надделеят над разума.

# 4
 • Мнения: 7 556
Здравейте,

Специално по този въпрос нещата стоят точно така. Всички манипулации от този род по този "проблем", независимо кой ги извършва се считат за абсолютно неприемливи и некоректни в педиатрията днес. Искам да предизвикам максимално възможната реакция, защото тези практики от около 20 ина години са напълно и повсеместно изоставени.
Разбирам-вина Вие нямате никаква, но това не ликвидира истинността на горенаписаното от мен. Осъждайте ме колкото искате и с каквито доводи искате-само не правете тези неща на децата си (който ги практикува, разбира се).

# 5
 • Мнения: 811
Не става въпрос за "осъждане". Написах горното с най-добри чувства.
От рационална гледна точка: ако малко смекчиш тона  Arrow  аргументите ще са по-важна част от постинга ти  Arrow  повече майки ще ги осмислят  Arrow  и може да приложат съветите ти
Поздрави

П.П. На мен винаги ми е интересно да чуя и различно мнение

# 6
 • Мнения: 7 556
Прави сте, но като чуя специално за тези процедури излизам от кожата си...

# 7
 • Мнения: 2 792
Ами аз писах по тази тема доста пъти, напълно съм съгласна с всичко, казано от теб, освен с малко по-грубите определения(това може да придаде изключително негативен смисъл на написаното от теб и да измести напълно темата)
  Писала съм и друг път с Момчил бях стигнала до уролог, под давлението и масовата истерия около мен.Добре, че човека се оказа готин и виждайки, че не съм ентусиазирана от процедурата, потвърди мойте основателни страхове, че това е излишно и всъщност пропуснахме прословутото заголване. За смегмата не знам защо се шири, такова твърдо убеждение, че това е нещо отрицателно, това е секрет отделян от жлезите на препуциума, който улеснява движението му, върху главичката.
  Момчил вече има напълно заголена главичка, без да сме изживявали някакви сериозни драми, в процеса на игра и себеизследване, той сам свърши тази работа Laughing

# 8
Спомням си за един мой съученик, който трябваше да ходи на хирург, точно заради този проблем. Не "дърпали" кожичката докато е бил малък. Беше станал на 18, и още не смееше да "спи" с момиче, от страх от болката.

На сина ми го направиха, понеже имахме урологични проблеми.
Вярно е че едва ли преди години са правили подобни манипулации у нас, но други народи (вероизповедания) го правят от векове.

# 9
 • Мнения: 7 556
Цитат на: Anonymous
Спомням си за един мой съученик, който трябваше да ходи на хирург, точно заради този проблем. Не "дърпали" кожичката докато е бил малък. Беше станал на 18, и още не смееше да "спи" с момиче, от страх от болката.

На сина ми го направиха, понеже имахме урологични проблеми.
Вярно е че едва ли преди години са правили подобни манипулации у нас, но други народи (вероизповедания) го правят от векове.


ОСТАНАЛИТЕ ОТ ФОРУМА -> МОЛЯ НЕ СЕ ЗАСЯГАЙТЕ НЕ Е КЪМ ВАС ЛИЧНО


Пост до "Гост"

Кои са тези народи? В Африка може би ? или местното население в Австралия.
А бе човек, защо не прочетеш линковете по-горе? на мен не вярвай-прочети какво пишат хората, които този път са го извървяли много преди теб... Докога искаш да идват най-големите имена от Педиатрията в БГ и чувайки за това (и за други неща-Аериус<-> Зиртек по 10 дена за 3 месеца) и да ни слагат в четвърта категория...при положение, че преди десетилетия бяхме най-уважаваната педиатрична школа на Балканите?
Какво от това ще кажеш, много важно...ДА важно е,
хората по света работят- с това стават и с това си лягат и всичко което официално ще кажат на момента е отговорно и честно. От теб зависи от къде ще четеш за да пораснеш и ти в света на гигантите и мнението ти да се чува... а не да чуруликаш в дребно кабинетче в "Александровската болница" давайки Калции пер ос с мисълта че лекуваш атопичен дерматит. Но да не пиша повече, че мога да кажа нещо по-остро.
И не започвай сега философии на политически теми "колко лошо е при тях".

# 10
 • в края на града
 • Мнения: 4 306
Birdie е напълно прав. За жалост педиатрите в България съветват родителите сами да правят въпросната процедура по заголването, което пък може да доведе до много проблеми. Аз също, когато съм писала по подобни теми съветвам родителите първо да потърсят информация и да прочетат, а ако са решили да го правят - при специалист. Във форума за настоящи и бъдещи майки, обаче чета мнения от рода на "това е абсолютно задължително" - тоест да се прави от родителите и съвети "започва се след първия месец" и други подобни...
Лично при нас манипулацията беше извършена от хирург, когато бебето беше на 2 месеца, но при него кожата отпред беше почти затворена и педиатърът ни прецени, че е нужна хирургическа намеса. Дали е бил прав, не знам, от тогава не е имало някакви проблеми.

# 11
 • Мнения: 7 556
Няма медицинско показание в детската възраст което да изисква подобен род намеси, ако изключим редки заболявания с малка практическа стойност. При бебета често уретрата е едва забележима през кожичката и това е АБСОЛЮТНО НОРМАЛНО.

Освен ако не се касае за вродени урологични аномалии на уретрата или друг кръг много редки и специални случаи, извършването на подобна манипулация "по навик" от лекарско лице-уролог, хирург, педиатър е как по-меко да го кажа-ГЛУПОСТ и показва ниска професионална квалификация.
Този въпрос е може би от малкото, по които в средите на педиатрите от цяла Европа и САЩ цари пълно единодушие от десетилетия.
Ако искаме да сме по прецизни-В ТОЗИ КОНКРЕТЕН СЛУЧАЙ манипулацията с детските полови органи без необходимост, без упойка, без размисъл е дълбоко неетичен и варварски акт по отношение на детето и който го извършва има пълната морална и етична отговорност, че с действията си е ВАРВАРИН.

Силни думи-по-необходимост.

# 12
Цитат
ОСТАНАЛИТЕ ОТ ФОРУМА -> МОЛЯ НЕ СЕ ЗАСЯГАЙТЕ НЕ Е КЪМ ВАС ЛИЧНО


Пост до "Гост"


Хмм, ето за това си прав, че трябва да се регистрира човек, това горе не съм аз  Embarassed
Както писах, аз тук не пиша , но ще имам предвид следващия път да се регистрирам като влизам. А ти недей да се впрягаш толкова. Нали не работиш тук, не ти се налага да се сблъскваш ежедневно с абсолютна профанщина.
Все пак в България има наистина много добри специалисти педиатри, но , както се сещаш сигурно, трудно ще се преодолее десетилетия подхранваната незаинтересованост и шуробаджанащина в лекарската професия.
За темата напълно те подкрепям, а и вече все повече педиатри отхвърлят тази практика. Само че, при положение, че няма практика да се провежда непрекъснато обучение, много колеги си работят със знанията отпреди двайсет години. Няма какво да направиш по въпроса. Давай съвети тук и помощ, но наистина не се изхвърляй с определения, защото предизвикваш негативна реакция и така се измества основната тема, която си подхванал в безсмислени дрязги.
Успех

# 13
 • в края на града
 • Мнения: 4 306
Цитат на: Birdie
...Освен ако не се касае за вродени урологични аномалии на уретрата или друг кръг много редки и специални случаи, извършването на подобна манипулация "по навик" от лекарско лице-уролог, хирург, педиатър е как по-меко да го кажа-ГЛУПОСТ и показва ниска професионална квалификация.
...

По принцип споменах, че си прав, защото в последствие съм чела доста материали по въпроса. Доколкото съм запозната специалистите, уролози, са против подобна манипулации, още повече от родители или лични лекари... Така че не е нужно да критикуваш всички накуп  Wink .
Дали в нашия случай се е налагало или не - не знам (ти също не може да знаеш Wink ), не съм медицинско лице, и в онзи момент нямах никаква информация по въпроса. Мога само да кажа, че го направи хирург, детето го боля само в деня на манипулацията, когато пишкаше и това беше. С нищо не сме мазали, не е имало възпаления, не е имало проблеми до сега (пу, пу, пу). Това е за нашия случай, не мога да се оплача, защото съм попадала на много по фрапантни и неприятни събития...

# 14
Здравейте пак.
Понеже очаквах такова отношение, не се логнах нарочно.

Вярно е че това нещо трябва да се извършва от уролог. Но защо след като било толкова вредно, всички специалисти педиатри-уролози в Пирогов винаги извършват първо тази манипулация - да проверят дали може, и ако не може - да дръпнат кожичката и да инструктират майката как да продължи?

Даже при нас използваха упойката от операцията, за да не го боли.

А затова дали майката трябва да извърши тази манипулация - в крайна сметка смятам че таткото по-добре ще се справи, ние не сме си играли чак толкова като тях с "такива работи".

Това си е мое лично мнение на неспециалист, на човек наблюдавал какво става около него.

Относно медицината. Не знам как сте с историята, но докато в Африка (Египет) вече е имало отдавна развита цивилизация и медицина, то Европа е била доста на по-примитивно ниво.
Не съм мюсулманка, кръщавана съм в църква, но не искам да си затварям очите пред очевидните неща.

В крайна сметка отдавна съм разбрала че човек има избирателно съзнание. Той вижда и чува това което иска, това което му е угодно. Това се отнася и за мен, не се обиждайте, но и за повечето от вас.

Общи условия

Активация на акаунт