миди натюр

  • 28 290
  • 27
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Варна, Пловдив
  • Мнения: 1 078
Здравейте,много ми харесват мидите,когато са приготвени по този начин,но не мога да си ги позволя често и затова някой може ли да ми обясни подробно как точно се приготвят.Яла съм ги в "Сардиния" на плажната алея във Варна и много ми харесаха. Там  сервираха само миди с лимон и на дъното на чинията някакъв много,много вкусен кафеникъв сос,просто божествени. Не съм бременна,но така са ми се прияли,че ще се разоря ако ходя само на заведения да ям. Освен това някой ако знае откъде мога да си купя пресни и качествени също да съобщи,но да могат да се купят от Варна Laughing Laughing

Последна редакция: сб, 01 сеп 2007, 21:45 от jadi24

# 1
  • Варна, Пловдив
  • Мнения: 1 078
никой ли не знае как се приготвят такива миди, Sad Cry Cryвидях в готварската книга,но  и там няма такава рецепта Cry

# 2
  • Мнения: 4 111
Здравей, нямам идея как се приготвят, но потърсих в Гугъл и намери това:

Миди натюр
Необходими продукти:
2кг.  миди с черупките
200мл. бяло вино
5/6 стръка лющян(девисил)
сол на вкус

Приготвяне:
Мидите се измиват обилно с вода,отстранява се бисуса(мустака).В дълбока тенджера слагаме мидите и лющяна обливаме ги с бяло вино . Варят се 3/4 минути до разтварянето на черупките(да не се преваряват,ядката става жилава).Сервират се с черупките и резен лимон.

Приятен апетит

Взето от тук - http://www.mussel-kavarna.com/recepti.htm

# 3
  • Варна, Пловдив
  • Мнения: 1 078
Мерси за рецептата  bouquet Ще я пробвам, когато купя миди.

# 4
  • Мнения: 4 111
Моля, няма защо. Но внимавай все пак, мидите са много тежка храна.  Wink

# 5
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
Здравейте,

По принцип това е рецепта за спагети с миди, но мидите се притотвят по следния на4ин, ако не искате да има паста.


един кг миди се измиват много добре под те4аща студена вода и се слагат в тенджера с похлупак на средно силен огън докато 4ерупките се отворят хубаво и си пуснат водата.Аз не слагам нищо друго освен мидите.Бъркам периоди4но но внимателно. след около  15 мин когато видя 4е са се отворили и има ве4е миди4ки извън 4ерупките махам от огъня.Филтрирам водата от тенджерата през ситна цедка я оставям настрана за малко. В отделен съд запържвам леко в олио или зехтин, разрязани на 2 около 2 3 скилидки 4есън ,прибавям мидите (тези които са си още в 4ерупките както и  ве4е отделилите се от тях) около половин 4аша бяло вино и филтрираната вода, сол на вкус. Бъркам внимателно докато мидите станат изцяло готови и ако има нужда се прибавя още вино. Накрая се прибавя магданоз.

В слу4ай 4е все пак решите да си ги хапнете със спагети, когато спагетите са сварени се добавят с вилица в съда където приготвяте мидите около 2 минути преди да махнете от огъня. Бъркате добре така 4е спагетите добре да поемат от соса и да се овкусят и магданоза го прибавяте най накрая.

# 6
  • Мнения: 1 951
Аз съм купувала хубави миди от Метро.

# 7
  • Варна, Пловдив
  • Мнения: 1 078
ти казваш,че си ги купувала от метро,но там какви са били пресни или замразени. Искам да питам и мамите от Варна дали знаят за някакъв представителен магазин  на хотел-ресторант Дълбока (мидената ферма) до спирка Дубровник и дали все още е там,защото информацията,която намерих е стара и не знам дали е валидна още. Казаха ми че там мидите особено много били вкусни

# 8
  • Мнения: 7 106
jadi24 , сещам се за кои миди говориш Grinning, аз също съм им голям фен. както и на мидите с ориз в същото заведение. Това лято си отядох от тези миди и сега чак догодина ще ги пробвам пак  Simple Smile.
Та искам да ти кажа, че рецептата за въпросното сосче е тяхна запазена марка явно, защото никъде другаде не съм опитвала даже подобен сос. Имат далечен чеснов аромат и съм до там с догатките.
Ако някой все пак е разкрил тайната, много ще се радвам да я сподели.

# 9
  • Варна, Пловдив
  • Мнения: 1 078
Зори,малко ме натъжаваш щом е запазена марка,но пък така ще взема да поекспериментирам със соса и току виж взело че станало, май и аз сега като се сещам че усещам чесън,сигурно има и малко вино,малко брашно и подправки,ще се помъча и ако поне малко ги наподобя като техните ще съобщя, поне знам че съм намерила още една почитателка на тези страхотни миди с още по-страхотно сосче. и аз се надявам като теб някой да ни разкрие тайната на това ястие Praynig Praynig

# 10
  • Мнения: 1 951
ти казваш,че си ги купувала от метро,но там какви са били пресни или замразени

Пресни бяха  Grinning Само че се сещам че продавача ми обясни че получават миди в определени дни, вторник и четвъртък примерно. Най-добре попитай за да ги вземеш съвсем пресни.

# 11
  • Мнения: 1 818
Обожавам мидите...винаги имам консерви у дома...а този сос,леко киселичък...за съжаление не знам как се приготвя...Ще се поразровя из НЕТ-а да ти намеря някоя рецептичка   bouquet

# 12
  • Мнения: 245
пресни миди знам ,че продават на рибната борса във варна Simple Smile ние не си купуваме,защото баща ми ги вади сам Simple Smile много са хубави с ориз, панирани и на салата. много внимавай обаче , има разливи в морето не купувай от случайни места, има разни хора продават около пазара миди, ама не е ясно от къде са вадени и кога.  имам позната натровена от миди ,които е яла в едно от заведенията покрай плажа преди 2 месеца някъде.

# 13
  • Мнения: 2 018
jadi24 Тези миди за които говориш наистина са много вкусни! Там си празнувах Рожд. ден с приятели тази година - соса е божествен Crazy! Но...за жалост и аз не зная рецептата!  Sad Иначе мидите си ги ловим, не сме купували, защото не  знаем дали са пресни! Варя ги с лющян, както на "Дълбока"! Зная, че ресторантите във Варна само от мидената ферма се снабдяват! Та, ако някой знае рецептата от Сардиня, моля да я сподели!  Praynig

# 14
  • Бургас
  • Мнения: 3 553
Не знам за какъв сос става дума, да не би да е сос скордаля?

Това е традиционен гръцки сос, приготвен от: половин хляб, накиснат във вода и добре изцеден. Към него се прибавят половин връзка смлян магданоз, 150 г натрошени орехи, 2-3 супени лъжици оцет, 4-5 счукани скилидки чесън, олио и сол на вкус.

# 15
  • Варна, Пловдив
  • Мнения: 1 078
Марински,   bouquetмерси за инфото,но ми е интересно дали говориш за Метро в чужбина или тук в Бг,защото не мисля че тукашните магазини са чак толкова загрижени за здравето ни,а само за печалбата,та ми кажи за кои клонове на метро говориш.
gaby_s  и на теб ще ти бъда много благодарна,ако откриеш някаква рецепта,защото аз честно казано срещам затруднение, намерих само една рецепта за сос към миди,но не тази,която съм опитвала  bouquet
paia4e и аз смятам да видя на рибната борса,но ми кажи откъде ги ловите,за да знаем и ние.Надявам се не е тайна Wink
Същият ми въпрос е и към bo_slavova и при теб,ако не е тайна да кажеш откъде си ловите мидите.
Вече станахме много тези,които чакаме някой да разкрие тайната на този сос Praynig Praynig

# 16
  • Варна, Пловдив
  • Мнения: 1 078
не съм го чувала този сос,но мисля да го пробвам,кажи само този сос може ли  да се стопли и да се  горещ,например, или е така както си написала newsm78  bouquet  bouquet

# 17
  • Мнения: 11 747
Миди се продават - пресни става въпрос,с черупките - в Метро,в Пикадили,в Бурлекс, на колхозния пазар - рибната част.На всички тези места за съжаление не е редовно,трябва да се проверява.
Хубави миди се ловят на Паша дере,Черноморец и Близнаци.Чух,че тази година няма много миди,рапаните ги били превзели.

Миди натюр аз правя - слагам мидите в тенджера,слагам сол и връзка лиющян.Варя докато се разтворят и още 5 минути след това.Вода никаква не слагам,те сами пускат доста.Става много вкусно.
Миди натюр съм яла по заведения,но какъв е този сос дето го говорите - незнам,не съм попадала.

# 18
  • Мнения: 2 018
jadi24 Да ти кажа - има миди навсякъде където видиш камъни! Тази година са по-малко заради рапаните, но се намират! Последно момчетата ми ловиха на Фичоза! Но да знаеш, че са доста навъттре и се отива с плавници, шнорхел... иначе този който ще ги лови, може да се измори докато стигне до там! А и навръщане... с торбата! Абе и аз съм една  ooooh! - сигурно си знаете как да ги ловите!  Hug Та те са ловили и в Балчик и на Русалка....видите ли, че има подводни камъни - там има!

И докато ти пиша се сещам, че на пазара на Чаталджа, имаше преди години един човек, който продаваше, но бяха без черупките. Една приятелка ми каза, че били винаги пресни, но не знам от къде ги лови/да не би да е от мръсно място/ и дали все още ходи там да продава! Той застава на ъгъла на Цар Асен и Чаталджа от страната на магазина със сладки неща!

# 19
  • Мнения: 444
Аз обожавам предварително сварени и почистени миди , набодени на шишче и панирани .... поляти с млечно-майонезен сос с чесън ммммммм
И аз съм купувала пресни миди в мрежа  в София , но напоследък не съм срещала , или не съм се заглеждала 

# 20
  • Мнения: 81
Тези миди в Сардиния просто са невероятни. Надявам се някой да издаде тайната на тази вкусотия,че иначе трябва да чакаме чааак другото лято за да ги опитаме пак.

# 21
  • Варна, Пловдив
  • Мнения: 1 078
Едно голямо БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ, който се отзоваха на молбата ми. Сега хапвам и излизам на лов за миди по магазините Wink Wink Wink Winkдано успея да намеря нещо. Ако има хубави отзиви от приятеля  ми за моите миди ще информирам своевременно.  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet

# 22
  • Бургас
  • Мнения: 3 553
не съм го чувала този сос,но мисля да го пробвам,кажи само този сос може ли  да се стопли и да се  горещ,например, или е така както си написала newsm78  bouquet  bouquet

Приготвя се и се поднася студен.

В Балчик имало развъдник и миден ресторан newsm78 Дали не продават миди?
Вчера приятели от Несебър имаха идея да ходим там, но не ми се биеше толкова път от Бургас до мидения ресторант.

# 23
  • Мнения: 2 018
не съм го чувала този сос,но мисля да го пробвам,кажи само този сос може ли  да се стопли и да се  горещ,например, или е така както си написала newsm78  bouquet  bouquet

Приготвя се и се поднася студен.

В Балчик имало развъдник и миден ресторан newsm78 Дали не продават миди?
Вчера приятели от Несебър имаха идея да ходим там, но не ми се биеше толкова път от Бургас до мидения ресторант.

Това е ресторант Дълбока - до мидената ферма!

# 24
  • Мнения: 245
jadi24, татко вади миди от буната на Траката,това е до двореца Евксиноград по пътя за златните. Тази година обаче няма миди  Shocked има много рапани,а те ядат мидите . много пъти ходихме ,но мидите направо са изчезнали. за други места не мога да ти гарантирам ,че ще са чисти.

# 25
  • Мнения: 917
не бях ходила във Варна от години и случайно попаднах в това заведение. пъкво като огледах менюто се чудих какви са тия миди натюр, пък то каква цена. щото те не са си много натюр, нали са със сос. после обаче гледах, че хората поръчват и като си ги поръчах, направо си облизах пръстите. нямам представа как се приготвят обаче. сигурно е някаква специална рецепта на заведението

# 26
  • Мнения: 1 818
Момичета,не знам какви са тези миди,за които говорите,но ви обещах да поразпитам за някой сос ...и така прдлагам ви да опитати и това Сосче за миди

# 27
  • Мнения: 4 358
Леле защо влезнах тук CryТака ми се доядоха сега миди.
Най ги обичам панирани и на шишчета съм яла, но как ги правят с каква марина не знам.

Общи условия

Активация на акаунт