Ябълков сладкиш с канела и бисквити

  • 129 281
  • 462
  •   1
Отговори
# 420
  • Мнения: 5 462
И моите залепват,въпреки обилното количество масло....а и прегарят понякога
Аз на дъното на тавата сипвам малко зехтин и после изливам разтопеното масло .
Вече не ми залепват.

# 421
  • Бургас
  • Мнения: 79
Здравейте!  Hug
Толкова позитивни отзиви за този сладкиш.... искам и аз да го опитам.  Laughing

Имам въпрос:
- за количеството продукти - тавата с какви размери трябва да бъде - имам тава 28 см, да не е прекалено голяма?  Rolling Eyes
- ще пека върху готварска хартия - директно ли да разтопя маслото върху хартията или в отделен съд да го направя и после да изсипя върху хартията?  Rolling Eyes

# 422
  • Мнения: 6 743
И аз го правя в такава тава, няма проблеми.  Simple Smile
Разтопявам маслото в тавата, редя бисквитите, отгоре ябълките (аз ги режа на кръгчета), изсипвам кексовото тесто, изобщо не залепва и не съм ползвала хартия, така че на втория ти въпрос не мога да отговоря.  Simple Smile

# 423
  • Мнения: 47 998
Аз постилам хартия, разтапям маслото отделно, в купичка в микровълновата, и го изсипвам върху хартията, после отгоре бисквити и т.н.
Самата хартия не я изрязвам по дъното, ами подгъвам да обхване и стените на тавата

# 424
  • Мнения: 7 006
Мммм..нема ме мноо със сладкишите,аз съм по тва дето расте на кокал,ма като всеки самоуважаващ  се чревоугодник,си имам по нещичко дето мога успешно да приготвям.И понеже случайно се наденах на тая тема..Ето ви любимият ми ябълков сладкиш.Много е ароматен и свеж.
1,5или 2кг.ситно нарязани ябълки(не рендосани)..5,6,7(и 10 да сложите няма проблем)яйца се разделят и жълтъците се разбиват с около чаша(може и отгоре)захар.До побеляване.Белтъците със сол на много твърд сняг.Към жълтъците прибавяте около чаша олио,кофичка кисело мляко с малко сода и оцет,1 бакпулвер към брашното,което е колкото поеме..Трябва ви много по-гъсто тесто от това за кекс.Слагате ванилия,кората на един лимон,орехи(може и други ядки),канела,ром,индийско орехче,карамфил,джинджифил и кориандър.Прибавяте ябълките(предварително посолени за да им се поизцеди водата)и накрая внимателно белтъците.Подмазана тава и на ..180-200 градуса.Накрая обилно с пудра захар.
Чудесен е и студен с топка сладолед.

п.п.Подправките са много важни.

# 425
  • Бургас
  • Мнения: 79
Fortuna, ♥ LOST ♥ - благодаря ви!  Hug
Смело ще действам... с готварска хартия и в голяма тава. chef
Утре ще го направя и ще документирам.  Crazy

П.С. Много ми е трудно да открия карамфил !!!!!!!!!  Crossing Arms
Ако някой знае къде го продават...нека сподели.  Peace

# 426
  • Sofia
  • Мнения: 26 421
В арабските магазини със сигурност ще намериш и млян и на гвоздейчета

Последна редакция: вт, 12 юни 2012, 14:50 от Doli

# 427
  • Мнения: 5 462
Fortuna, ♥ LOST ♥ - благодаря ви!  Hug
Смело ще действам... с готварска хартия и в голяма тава. chef
Утре ще го направя и ще документирам.  Crazy

П.С. Много ми е трудно да открия карамфил !!!!!!!!!  Crossing Arms
Ако някой знае къде го продават...нека сподели.  Peace
Пикадили , Кауфланд, Карфур , Метро.
Ужасно силна миризлива подправка. Sick

# 428
  • Бургас
  • Мнения: 79
Doli - мерси, не се бях сетила за арабските магазини, ако имам възможност ще проверя и там.
Markrit - мерси и на теб.

Прочетох, че някои са слагали карамфил в този сладкиш и реших, че и аз трябва да опитам така.....
нямам никаква представа колко е силен ароматът....

Освен канела.... какви други подправки вървят на подобен сладкиш?  Hug

Последна редакция: вт, 12 юни 2012, 15:13 от kzbsn

# 429
  • Мнения: 47 998
Аз слагам и джинджифил понякога, има леко лимонов вкус, слагала съм и карамфил- приятно е, съчетано с канела и ябълки
Много ми хареса и във варианта с парченца локум- не е точно подправка, но разновидност Simple Smile

# 430
  • Бургас
  • Мнения: 79
Най-накрая имах удоволствието да опитам от този толкова хвален сладкиш....
.........на 100% си заслужава всеки позитивен отзив!!!  Heart Eyes
На тези, които още не са го пробвали само бих казала: ОПИТАЙТЕ !
Лесно се приготвя, продуктите са малко, а накрая резултатът е божествен.....

За кръгла тава с диаметър 28 см.:
* краве масло - 200 гр.
* 1 пакет бисквити - "Ревю" с овесени ядки (следващия път ще пробвам с "Еверест").
* 4 големи ябълки - бяха сладки и леко кисели.
* ябълките ги смесих с канела, нарязани орехи, карамфил и захар.
(следващия път бих сложила джинджифил и индийско орехче).
* сложих парчета локум върху тестото - локумът ми се стори излишен и повече няма да слагам от него).
* Пекох на 170 градуса за 30 минути.
* Поръсих с пудра захар.
* Сервирах с топка сладолед - за летните жеги е екстра.

Няколко съвета от мен:
- сложете готварска хартия - няма опасност бисквитите да се залепят за тавата
- наистина е най-хубаво с повече масло - на мен 200 гр. ми бяха достатъчни.
- ябълките може да са кисели или сладки - все ще е вкусотия
- въобще не се притеснявайте, ако тестото не покрие ябълките - по-добре повече ябълки и по-малко тесто, отколкото обратното.
и не на последно място......
- слагайте колкото се може повече нарязани орехи - комбинацията ябълки, канела и орехи е убийствена.
- няма никакъв смисъл да се слага набухвател.

А ето и моето ябълково изкушение:




БЛАГОДАРНОСТИ ЗА РЕЦЕПТАТА!!! ФУКЛА   bouquet

Последна редакция: ср, 13 юни 2012, 15:22 от kzbsn

# 431
  • Мнения: 5 228
Момичета, някой пробвал ли е да направи сладкиша с бисквити Закуска? Събраха се няколко пакета и се чудя дали ще стане с тях, вместо с чаени.

# 432
  • Бургас/Пз
  • Мнения: 8 522
Според вас мога ли да пропусна канелата , че децата нещо й се мръщят??

# 433
  • Бургас
  • Мнения: 255
Според вас мога ли да пропусна канелата , че децата нещо й се мръщят??
според мен да,канелата е подправка и е въпрос на вкус

# 434
  • Калифорния, САЩ
  • Мнения: 5 748
  Току що направих невероятно вкусния сладкиш с бисквити, канела и ябълки на Фукла, получи се страхотен и всичко ухае на канела! Горещо го препоръчвам на всички (аз сложих по доза и половина от захарта, яйцата и брашното)!
  Аз го обожавам с мнооооооооооооооооооооооого канела и слагам по 3-4 супени лъжици  Laughing.

Фукла, благодаря ти от сърце за тази вкусотия!
    
                

Последна редакция: пн, 01 окт 2012, 23:53 от ir74

Общи условия

Активация на акаунт