Плънката е сладка или солена.
Аз избрах солената - патладжан много тънко нарязан надлъжно, без никакво изцеждане върху скарата (ставаи върху най-обикновен тиган на котлона, но гледайте да не вземете най-новият си). Тиквички по същият начин. Който иска може да ги пече без мазнина, който иска може да капне по една капка олио или зехтин (или пък да пръсне ако има мазнина в пулверизираща бутилка). Печат се и от двете страни до омекване, но не разкашкване!
След тях може да сложите и малко стар лук нарязан на полумесеци.
Аз си направих сос от малко майонеза, горчица, кисело мляко и няколко скилидки пресован чесън. Правих си палачинки и само със син домат, лук и тиквички със сос, както и в добавка на шунка и презен домат, отново със същият сос - стават страхотни! Да отбележа че се навиват както палачинката, но стават по-дебелички )
..................
За тези от вас, които също като мен са си задавали въпроса "Как така се правят тия джобове" (за сандвичите иде реч).
Днес случайно открих )
Беше ми останало тесто ( примерно тестото от което си правите питки, но тесто с мая) и го разточих на една тънка овална кора, дебела около 2мм, чудейки се дали да направя малко мекици или да го хвърлям, когато реших да видя какво ще стане ако го сложа в тиган без мазнина.
Първата стана нещо като питка, но докато "пробиват" с вилицата издигащите се мехури ми хрумна, че може би така се правят джобовете ).
не знам дали така се правят, но моите станаха супер - само един стана джобдо половината, но това защото при разточването бях "прищипала" малко тесто.
Процедурата е следната - горещ тиган (да не е новият ви), и се слага разточеният лист във избрана от вас форма, малко след като сте го сложили започват да се показват малки балончета НЕ ГИ ПИПАЙТЕ, а само ги гледайте и се радвайте - те се съединяват и се превръщат в голям мехур, тогава внимателно обръщате "питката (условно я наричам така, то не е питка, защото е много тънко) и също така внимателно натискате, но не с острото на вилицата, така че да започне да спада насъбралият се вътре въздух, като по този начин от другата страна ще се изпече добре "питката".
Стават много бързо, тъй че трябва да сте си разточили всичките предварително! Пекат се на силен котлон и внимавайте да не изгорите някоя!
След като са готови, ако се ползват веднага се режат от едната страна и се пълнят, а останалите веднага в наелонов плик, защото много бързо изсъхват и се спичат.
Много са вкусни дори и без да се правят на джобове!
--------------------
За палачинковото тесто - основата ми е била по тази рецепта:
3 яйца
1 1/2 купа мляко
1 купа брашно
щипка сол
но в процеса ми се наложи да добавям или мляко, или брашно - ако на някой му е жал за продуктите, да чака за точна рецепта!
----------------
за джобовете
Обикновено тесто за питка със сол, захар, мая и вода