Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 23 ноем. 2007, 12:51 ч.

Никулден идва

  • 17 710
  • 186
  •   1
Отговори
# 180
  • Пловдив
  • Мнения: 671
  Най-хубавото и вкусно ново нещо от празника беше невероятният тракийски сос/или гръцки сос Скордалия(не знам точно какъв се води, понеже рецептата е една и съща). Момичета, наистина много върви на риба, на картофи, на картофено пюре, на зеленчуци, пържени тиквички и т.н.
Не знам, коя от вас пусна рецептата , но много и благодаря.
  bouquet   bouquet   bouquet

Аз го правих по тази рецепта:

SCORDALIA

3-4 филий хляб (само средата, накиснати във вода)
1 скилидка чесън
50 гр. орехи
сол
оцет
1 кафена чашка олио


Всичко това се пасира в чопър или пасатор. Ако е много гъст може да се добави и малко вода.

!!! Да ви кажа, получава се доста гъстичко, по скоро като пастет. Четох за него в Интернет. Сервирал се в ресторантите в Гърция в допълнение към риба, пържени тиквички, пържени патладжани, картофи или зеленчуци.
Горещо ви го препоръчвам  Grinning

И благодаря за рецептата......

# 181
  • Варна
  • Мнения: 2 379
Моите шарани!

# 182
  • Пловдив
  • Мнения: 2 976
Ако все още не е късно и ако има някои,които не си е намерил рецепта за рибата ще ви напиша пецептата на Еми Стамболова от перфектната вечеря-тя е за шаран,незнам с друга риба дали става.                                                                     1 шаран;5 яйца;2 кисели млека;3-4 ск.чесън;1 лимон;магданоз;черен пипер  Рибата се изчиства и се порасва със шарена сол,слага се в тава с кожата надолу и се запича.Яйцата се смесват с киселото мляко,чесъна,черния пипер,магданоза.Рибата се изважда овкусява се със сока от лимона и се полива със сместа.Връща се във фурната и се запича до зачервяване.Аз сега започвам да я правя.

Аз го правих/макар,че намалих количеството на яйцата/....предполагам,че и с друга риба ще стане също толкова вкусно.Скоро ще пробвам и ще кажа...

# 183
  • Мнения: 46
  Рецептата на Еме С тамболова съм я яла преди 30 години,когато други я приготвяха и от 5 години се опитвах да я открия. Майка ми я приготвяше с по- малки шаранчета,  не толкова тлъсти. След почистване ги печеше цели подправени и поляти със заливката.

# 184
  • Мнения: 3 474
TheNMaster,
с вески ден наближаващ Никулден се отказвах все по-силно от шарана и не опитах твоята рецепта за цял шаран....еми не ми се чистят люспи до Нова година  Wink.....минахме по-лесно с пъстърва с масло във фолио, печена на грил-тигана  Simple Smile

# 185
  • Мнения: 5 001
TheNMaster,
с вески ден наближаващ Никулден се отказвах все по-силно от шарана и не опитах твоята рецепта за цял шаран....еми не ми се чистят люспи до Нова година  Wink.....минахме по-лесно с пъстърва с масло във фолио, печена на грил-тигана  Simple Smile
Ами нищо де,нали все пак сте имали рибно блюдо на масата...Това е по-важното....Ние бяхме на шаран все пак(традиция какво да правиш... Joy )...  bouquet   bouquet   bouquet

# 186
  • Мнения: 1 122
Този хубав празник идва а в къщи имаме двама именници, сина ми Никола и свекъра ми Кольо та предлагам една рецепта, а от вас чакам още предложения.
  Пълнен шаран:
 шаран до 2кг.
 ориз 0.100кг
 гъби0.100кг
 орехи0.010кг
 черен пипер
 сол
 черен пипер
 чечвен пипер
 една глава лук/малка/, около 0,100г масло
Запържваме лука и гъбите, слагаме ориза и го запържваме докато се "оцъкли" добавяме и подправките. Пълним шарана и го зашиваме. Намазвам тавата с малко олио и покривам тавата с фолио и печем 1ч и 1/2, отвива ме го и го запичами.  bouquet

Аз го нарязвам и пържа като преди това овалвам в смесено царевично брашно,червен пипер и сол.Става много хрупкав и вкусен.

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт