Питката от "Бон Апети"

  • 3 256
  • 11
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 283
Мамчета, днес гледах сутрешното предаване на Иван Звездев. Той прави питка за Андреев ден, която много ми хареса.
Можете ли да ми дадете рецептата.Благодаря предварително Hug

# 1
  • Мнения: 22 867
Мамчета, днес гледах сутрешното предаване на Иван Звездев. Той прави питка за Андреев ден, която много ми хареса.
Можете ли да ми дадете рецептата.Благодаря предварително Hug

Ето тук е, но бързо преписвай, че утре няма да се вижда вече.

# 2
  • Мнения: 22 867

Хайде, за всеки случай, нека я има.

Андреева пита /Домашен празничен хляб по рецепта от книгата на Росица Ганчева, известен кулинар от град Кърджали
30/11/2007



Списък на необходимите продукти:

1 кг брашно
400-500 мл хладка вода
3 яйца
1 кубче прясна мая (50г)
5 с. л. олио
1 с. л. захар
1 ч. л. сол

Начин на приготвяне:

1. Маята се натрошава в купа, залива се с 1 к. ч. топла вода (35 градуса) и се разбърква.
2. Поръсва се с 3-4 с. л. брашно и 1 с. л. захар, покрива се и се оставя да престои 15 минути.
3. Брашното се пресява в купа и се посолява. В средата му се оформя кладенче, сипва се олиото и се разбърква.
4. Последователно се добавят две яйца и един белтък и се разбиват, докато се поемат от брашното. Жълтъкът на едното яйце се запазва за намазване на питата.
5. Сипва се шупналата мая, на части се наливат 400-500 мл хладка вода и се замесва тесто.
6. Меси се върху набрашнен плот, като периодично се поръсва с брашно, докато се получи меко и пухкаво тесто. Слага се в купа, намазва се с олио и се оставя да втаса 30 минути.
7. От тестото се оформят еднакви по големина топки, разточват се на дълги ленти и се намазват с олио.
8. Лентите се завиват като охлювчета и се подреждат в намаслена тава. Питата се оставя да втаса още веднъж.
9. След това се намазва с разбития жълтък, поставя се в предварително загрята на 220 градуса фурна и се пече около 15 минути.
10. Температурата се намалява на 200 градуса и питата се пече още 20-30 минути.



 

# 3
  • Мнения: 1 283
Labrex казвала ли съм ти, че си буца злато   love001

# 4
  • Мнения: 22 867
Labrex казвала ли съм ти, че си буца злато   love001

 Embarassed Embarassed Embarassed  bouquet

Успех с питата! Grinning И на мен ми хареса, ще я пробвам, само че ще заменя олиото с краве масло.

# 5
  • Мнения: 1 283
А може ли да заменя водата с мляко и трябва ли да е същото количество?
И защо казват едно кубче мая 50 гр. като то е 42 гр. стандартното.?

# 6
  • Мнения: 22 867
А може ли да заменя водата с мляко и трябва ли да е същото количество?
И защо казват едно кубче мая 50 гр. като то е 42 гр. стандартното.?

И аз се позачудих на маята, не съм виждала такива кубчета 50-грамови, но знам ли къде какво продават.  newsm78  А водата можеш да я замениш с прясно мляко.

# 7
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
Страхотна е, и аз я преписвам, мерси labrex   Hug  bouquet

# 8
  • Мнения: 1 679
Вече я приготвих:


# 9
  • Мнения: 1 283
Стига бе!Питката е страхотна!Поздравления Smiley много ме впечатли  bouquet
По същата рецепта ли я прави?

# 10
  • Мнения: 1 797
Явно по същата. Ей сега видях, че има подобна тема и тръгнах да търся тази. Сърбят ме ръцете  Laughing

# 11
  • Мнения: 1 122

Хайде, за всеки случай, нека я има.

Андреева пита /Домашен празничен хляб по рецепта от книгата на Росица Ганчева, известен кулинар от град Кърджали
30/11/2007



Списък на необходимите продукти:

1 кг брашно
400-500 мл хладка вода
3 яйца
1 кубче прясна мая (50г)
5 с. л. олио
1 с. л. захар
1 ч. л. сол

Начин на приготвяне:

1. Маята се натрошава в купа, залива се с 1 к. ч. топла вода (35 градуса) и се разбърква.
2. Поръсва се с 3-4 с. л. брашно и 1 с. л. захар, покрива се и се оставя да престои 15 минути.
3. Брашното се пресява в купа и се посолява. В средата му се оформя кладенче, сипва се олиото и се разбърква.
4. Последователно се добавят две яйца и един белтък и се разбиват, докато се поемат от брашното. Жълтъкът на едното яйце се запазва за намазване на питата.
5. Сипва се шупналата мая, на части се наливат 400-500 мл хладка вода и се замесва тесто.
6. Меси се върху набрашнен плот, като периодично се поръсва с брашно, докато се получи меко и пухкаво тесто. Слага се в купа, намазва се с олио и се оставя да втаса 30 минути.
7. От тестото се оформят еднакви по големина топки, разточват се на дълги ленти и се намазват с олио.
8. Лентите се завиват като охлювчета и се подреждат в намаслена тава. Питата се оставя да втаса още веднъж.
9. След това се намазва с разбития жълтък, поставя се в предварително загрята на 220 градуса фурна и се пече около 15 минути.
10. Температурата се намалява на 200 градуса и питата се пече още 20-30 минути.



 


Ще я направя.Аз съм фен на питките.

Общи условия

Активация на акаунт