САМО за РЕЦЕПТИ за машина за хляб

  • 1 043 922
  • 736
  •   1
Отговори
# 465
  • Мнения: 3 410
Хляб с брашно от лимец, сушени домати и чесън
500гр брашно
20гр мая
1чл захар
1/3члсол
300мл топла вода
50мл зехтин
3 скил пресован чесън
50гр сушени домати

# 466
  • Мнения: 834
mama Tin  Hug Маята предполагам е жива, не суха? 50мл. зехтин не е ли множко?
Сушените домати така ли ги слагате или първо ги попарвате за мъничко с топла вода? При опита ми за бял хлаб със сушени домати, ги сложих сухи, но като се изпече хляба, тези които бяха по коричката бяха буквално изгорели. 50-те гр. домати в сухо състояние ли?

# 467
  • Мнения: 3 410
Маята е жива, но ако месиш в хлебопекарна можеш да я намалиш наполовина. Зехтина не е много, доматите ги нарязвам наситно, можеш да ги пропуснеш или замениш с маслини

# 468
  • Sofia
  • Мнения: 1 060
Кифлички с локум

3 яйца(1 жълтък се оставя за намазване) + прясно мляко до 420 гр. общо да стане
5 с.л. захар
5 с. л. олио
1-2 ванилии
750 гр. брашно
8 гр. прясна мая
Замесва се тестото в машината на програма за тесто. Наблюдавайте тестото, ако трябва да се сложи малко мляко или брашно. След 1 час се вади с намаслени ръце (може и с брашно, но и с мазнината лесно се разточва), разточва се, нарязва се, във всяко парченце се слага фитилче от 1/4 локум и се оформят кифлички. Слагат се в намазнена тава и се оставят да престоят 20-30 минути. Намазват се с жълтък и се пекат в предварително загрята фурна до готовност.

Последна редакция: нд, 03 мар 2013, 09:42 от Ani Ka

# 469
  • Sofia
  • Мнения: 1 060
Самбусак (самоса)

1 яйце + вода до 420 гр.
1 с.л. захар
2 ч.л. сол
5 гр. лимонов сок
10 гр. зехтин
750 гр. брашно
8 гр. прясна мая
Замесва се тестото в машината на програма за тесто. Наблюдавайте тестото, ако трябва да се сложи малко мляко или брашно. След 1 час се вади с намаслени ръце (може и с брашно, но и с мазнината лесно се разточва), разточва се, нарязва се с огромна чаша на кръгчета, във всяко се слага по малко плънка и се затварят добре краищата, може на две, може на три в средата, има доста изображения в гугъл, за да добиете представа. Нареждат се в намазнена тава и се оставят 20 минути да втасат. Пекат се до готовност и след като се извадят се намазват със зехтин да омекнат.
Плънка:
1. Задушава се в мазнина нарязан на ситно лук, кайма (класическите са с агнешка, но аз ги правих с 1 пак. смес свинско и телешко), 1-2 скилидки чесън (по желание), 2-3 с.л. доматена салца, черен пипер, лют червен пипер, малко сол. Докато се поизпари течността и остане на мазнина.
2. Задушава се в мазнина нарязан на ситно лук, замразен спанак, черен пипер, сол, 1 с.л. сумак (може да се замести с доматена салца 2-3 с.л.). Докато се поизпари течността и остане на мазнина.
3. Всяка друга солена плънка, която ви дойде на ум. Оставям на вас да решите.
Правили сме и
- с печени чушки, нарязани на ситно и натрошено сирене
- задушен лук нарязан на ситно, връзка магданоз на ситно, сирене и малко черен пипер
- нарязан на ситно салам, лук, доматена салца, сол и черен пипер, пак запържени

# 470
  • Мнения: 7 779
не че ме бърка , но може да коригираш зехтина. не се измерва в грамове. на предната рецепта олиото ти е в с.л.  и зехтина може да го измериш така. благодарско   bouquet

пп.  и течността забелязах ,че е в грамове  Laughing

# 471
  • Sofia
  • Мнения: 1 060
не че ме бърка , но може да коригираш зехтина. не се измерва в грамове. на предната рецепта олиото ти е в с.л.  и зехтина може да го измериш така. благодарско   bouquet

пп.  и течността забелязах ,че е в грамове  Laughing

Така ми е по-лесно, на кантарчето. Simple Smile Пиша проверено, ако някой иска да си ги измери.
ПП Тестото стига за две тави, едната на печката квадратната и една по малка наполовина. Зависи колко тънко се разточва.

# 472
  • София
  • Мнения: 553
Здравейте,
Търся рецепта за хляб, но без мая, а със сода например  Thinking

# 473
  • Под сянката на разлистените кактуси
  • Мнения: 1 432
Някой може ли да ме насочи към хубава изпитана рецепта за грахам и хляб тип "Добруджа"? И за добър ръжен не бих отказала, ама да не ставам нахална  Grinning

# 474
  • Мнения: 30
Някой правил ли е чист ръжен хляб, става ли или се зори машинката?

# 475
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Темата е само за рецепти, не можете ли да четете, изкрещяно е в заглавието.

# 476
  • Мнения: 2
Първо да кажа че чисто ръжен хляб с мая не става  Rolling Eyes Прави се с Квас.  Peace Пукал съм рецептата в темите за хлебопекарните ама ще я пусна и тук защото не мога точно да намеря поста за дам линк.
 
100% ръжен хляб с ръжен квас                  
               
   700 мл      Вода (гореща)      
    1½ с.л.      Нерафинирана захар      
    2 ч.л.      Сол      
    3 с.л.      Зехтин      
   780 г      Ръжено брашно      
   164 г      Ръжен квас         
    1½ с.л.      Овесени трици      
    1 ч.л.      Печена мляна ръж      
    1 ч.л.      Печена мляна леблебия      
    4 с.л.      Тиквено семе      
    2 с.л.      Ленено семе      
    2 с.л.      Пшеничен зародиш      
    3 ч.л.      Ким      
    4 с.л.      Слънчогледово семе
Технология - дълга и сложна ама резултата определено си заслужава Joy като ръжените хлябове в Германия и Австрия става.
В машината се слагат водата, солта, захарта. Брашното се пресява като при това се смесва и се сипва в машината заедно с овесените трици, ръжта, леблебията, кима, тиквеното, слънчогледовото и лененото семе. Най на края в кладенче в средата на брашното се изсипва Кваса. Машината се пуска на месене - програма 16 - 1:25 ч. като месенето е 25 мин и 1 ч. втасване. По време на месенето се помага на машината с дървена лъжица защото тестото става като клей и машината върти на празен ход. Като свърши програмата тестото се изважда от машината и се сипва във форма за кекс. С мокра ръка тестото се заравнява  и силно се навлажнява отгоре. Покрива се с домакинско фолио (найлоново)за да не съхне се оставя да втасва във фурната на 30 градуса. Втасването продължава между 8 и 10 ч. докато тестото нарасне с половината от първоначалния си обем (или по-малко). Маха се фолиото и си разтърква внимателно с мокра ръка тестото хубаво да се навлажни след което отгоре се посипва със слънчогледовите семки ,леко се натискат за да залепнат и са оставя да втасва още около 1 -2 ч.  Формите се изваждат от фурната и тя се пуска да загрее на 220 градуса. Като загрее формите се връщат в нея е се пекат 15 мин. след което фурната се намалява на 200 градуса и се пече още 30 - 40 мин. Като се изпекат се изваждат от формата и си оставят на решетката на фурната за да изстинат.
Снимка   
http://prikachi.com/images.php?f=images/328/5646328w.jpg&tag … D0%BB%D1%8F%D0%B1
снимката на разреза се е затрила!

   

# 477
  • Мнения: 2
От една седмица се опитвам да се спомня вкуса на един черен хляб който ядох във Виена и реших, че най-вероятно е Ръжено-пшеничен.  Thinking Та реших да опитам.  Praynig За моя голяма изненада се получи от първия път и то перфектно - направо ме върна във Виена. За тези като мен които обичат черни хлябове (и диетични на всичкото отгоре) давам рецептата  Hug

Ръженопшеничен хляб с ръжен квас               
           1000 г      Продукти      
               
      700 мл   Вода (гореща)      
       1½ с.л.   Нерафинирана захар      
       3 ч.л.   Сол      
       4 с.л.   Зехтин      
      468 г   Ръжено брашно      
      100 г   брашно от Камут      
      360 г   Бяло брашно      
      100 г   Брашно от Спелта или Лимец      
       3 с.л.   Пшеничен зародиш      
       2 с.л.   Овесени трици      
       1½ ч.л.   Печена мляна ръж      
       1½ ч.л.   Печена мляна леблебия      
      Тиквено семе за поръсване         
       4 ч.л.   Ким      
      Слънчогледово семе за поръсване         
      225 г   Ръжен квас

Технология:
В машината се слагат водата, солта, захарта и зехтина. Машината може леко да се загрее преди това.  Брашното се пресява като при това се смесва и се сипва в машината заедно с овесените трици, зародиша, ръжта, леблебията, кима. Най на края в кладенче в средата на брашното се изсипва Кваса. Машината се пуска на месене - програма 16 - 1:25 ч. като месенето е 25 мин и 1 ч. втасване. По време на месенето се помага на машината с дървена лъжица за да се размеси добре. Като свърши програмата се пуска отново да размеси тестото и то се изважда от машината и се сипва във форма за кекс. С мокра ръка тестото се заравнява  и силно се навлажнява отгоре. посипва се със семките и хубаво се натискат за да залепнат. Покрива се с домакинско фолио (найлоново)за да не съхне се оставя да втасва във фурната на 30 градуса. Втасването продължава между 3 и 5 ч. докато тестото нарасне с половината от първоначалния си обем (или малко по-малко). Формите се изваждат от фурната и тя се пуска да загрее на 210 градуса. Като загрее формите се връщат в нея е се пекат 15 мин. след което фурната се намалява на 190 градуса и се пече още 35 - 45 мин. Като се изпекат се изваждат от формата и си оставят на решетката на фурната за да изстинат.      

Ето и снимки за онагледяване и за да ви потекат лигите  devil


# 478
  • зад парка
  • Мнения: 1 583
 
   ХЛЯБ С КИСЕЛО МЛЯКО НА ЕРДИНЧ

210 мл вода
1/3 ч ч кисело мляко
1 с л захар
1 с л масло/меко/
1,5 ч л сол
1 яйце
600 гр бяло брашно/4 ч ч/
1 ч л суха мая
1 ч л суха мащерка/по желание/


Аз правя с 500 гр брашно,1 яйце,240 мл айран/1/2 вода-1/2 мляко/,1 сл масло или зехтин или олио,1,5 ч л сол,1 ч л захар,1/6 кубче прясна мая-смесвам маята захарта и 1-2 л вода да се разтвори и всичко в машината на основна програма.
Следя да стане хубава топка.Намалявам продуктите,защото опира в капака.

Направих го в машина "Карфур" с пропорциите на lidi51. Тестото става доста лепкаво, не е компактно и не може да се меси на ръка.
Но в крайна сметка хлябът е чудесен, потвърждавам го! Въздушен, мек и вкусен.

  bouquet

# 479
  • Мнения: 3

Вчера си купих нова хлебопекарна МУЛИНЕКС - с две бъркалки. Причината беше, че старата вече "издъхна". Оказа се, че в книжката няма рецепти нито на български език, нито на други езици. Някъде в БГ мама бях видяла публикувани рецепти от книжка за хлебпекарна МУЛИНЕКС - някой ги беше качил във форума, но не мога да се сетя къде съм ги виждала. Може би тази тема вече е в архив.

Общи условия

Активация на акаунт