Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 6 май 2005, 14:24 ч.

Да попитам...

 • 3 477
 • 22
 •   1
Отговори
 • Мнения: 3 634
СРАМНО ЛИ Е В БЪЛГАРИЯ ДА КАЖЕШ, ЧЕ СИ САМОТЕН РОДИТЕЛ?

Тук по Финско това да си самотна майка е много често срещано явление. Мъжете им са едни... да не ви разправям. Вярно, срещат се и свестни, но рядко.
Та тук никой не мисли много много ако им кажеш, че си самичка. Социалните помощи са добри, получаваш подкрепа от всякъде... но това е тук.
Интересувам се, как е в България? Срамно ли е да кажеш, че си отглеждаш детето сама? Роднините мислят ли лошо? Ам,и съседите? Майката и детето й стават ли обект на клюки и подигравки, на открито съжаление от околните???

# 1
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 19 049
МОФче  Heart Eyes  - ми не мисля, че е срамно!
Даже е равно на подвиг и геройство, да си отглеждаш сам/а детето!
Брат ми си гледа сам (с помощта на нашите-баща ми най-вече) децата. Не знам някои да му се смее или подиграва. Или да изразява открито съжаление към него/децата.

Просто в децата е "контрата". Всичко си е за тяхна сметка и дано  Praynig  един ден оценят какво е сторил баща им за тях  Bulb

# 2
 • Мнения: 289
И аз не мисля, че е срамно. Но най ми е криво да ми говорят или да ме гледат със съжаление, това направо ме сисипва. Затова  избягвам да говоря за това ,как се справям и какво ми коства, с кой да е. Аз самата се чувствам силна и вярвам, че ще се справя. Sunglasses

# 3
 • София
 • Мнения: 33 008
ами не е
едно време не беше така. След като мама се разведе аз отидох за 3-4г да живея при баба ми и дядо ми на село. А мама просто не знам как се е оправяла сама, квартири и т.н. Идваше да ме вижда всеки уикенд. Аз май бях единственото дете на разведени родители. В училище бяха едни въпроси ама ти защо имаш само майка и т.н. Като се върнах после в Сф, нямаше такива проблеми. Имаше доста деца с по един родител, не се чувствах толкова гадно в училище. Мама ме записва в 4ти клас и предупреждава класната "аз я отглеждам сама", а класната отговаря "няма страшно, имаме доста такива деца".
Разбира се контрата е в децата. Аз съм адски благодарна на мама за всичко, което е направила за мен.

# 4
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 186
аз пък считам, че в Бг все още се гледа зле на разведените жени - дори и от техни роднини, камо ли от съседите...
Нали  ги виждам с какво любопитство ме гледат - що съм с дете пък все още живея с нашите!?  Imp  Пък и подпитват - ако им дам възможност разбира се....
Да не говорим за завоалираните въпроси дали съм се оженила или не!
Считам че статуса на една разведена жена все още е доста нисък за повечето българи - и да чуеш лоша дума по неин адрес е много често срещано явление. Разбира се е много по-добре за разведен мъж - "той се спаси от КУЧКАТА" и изтъкване на невероятното му геройство да гледа от време на време децата  #Silly  
Аз не съм го срещала сред своето обкръжение - но съм го чувала от не един и двама странични хора.
Затова считам, че в Бг има дискриминация както на разведените спрямо омъжените, така и на мъжете и жените в положение на развод!
Но това не значи че аз считам така - просто това е моето наблюдение върху общественото мнение.

# 5
 • Мнения: 1 431
тук има няколко различни въпроса
За срамно - не може да се каже че е срамно, от какво да се срамува човек като гледа детето си сам? На никой нищо лошо не прави.
Но моето мнение иначе е подобно на това на catnadeen. Българското общество е доста консервативно все още, независимо че хората които гледат децата си сами стават все повече.
Така че се случва да се чуят лоши думи за самотните хора - главно от страна на посредствени "персони", но не е изключено да се чуе и от устата на сравнително образовани хора. Не е достатъчно толерантно още обществото.
И да - има малка дискриминация по отношение на жените които са сами мами или разведени. Не мисля че е чак толкова явно колкото пише catnadeen, но за мъжете е малко по-добре.
А най-лошото е, че децата "отнасят контрата" както няколко човека се изразиха.

И аз да кажа също - това не е моето лично мнение - просто наблюдения върху поведението на други хора.

# 6
 • Ispania
 • Мнения: 4 113
Една слу4ка от онзи ден.
НАшА позната,много готин 4оvек сьс сраvнително модерно мислене,гоvорейки за едно моми4е ,което беше сгафило неЩо каза:"Ами то е ясно,какьv 4оvек е,Щом мьжа и я е остаvил.......аз сьм на 53 години години и мен до сега мьж не ме е остаvял" #Shocked (тя е vдоvица)
Каза го пред мен и сестра ми ,а ние и дvете сме били зарязvани Laughing от мажете си Laughing .Не е искaла да ни обиди,даже не се е и сетила v този момент ,4е и ние сме "такиvа"
Просто мисленето на един бьлгарин ,v малко по напреднала vьзраст е доста konservativno v тоvа отношение.

# 7
 • София / Пловдив
 • Мнения: 8 079
Цитат на: catnadeen
аз пък считам, че в Бг все още се гледа зле на разведените жени - дори и от техни роднини, камо ли от съседите...
Нали  ги виждам с какво любопитство ме гледат - що съм с дете пък все още живея с нашите!?  Imp  Пък и подпитват - ако им дам възможност разбира се.............../quote]

  И според мен е така.
  По подобен начин реагират и като разберат, че двама души живеят без граждански брак. Дори когато имат дете, то пък е "незаконно"  Embarassed

# 8
 • София
 • Мнения: 6 453
Аз лично нямам проблем със съседски приказки...може би не им давам ухо? В началото като разбрах, че ще се гледаме сами с беба се притеснявах как биха реагирали другите майки в парка, където се разхождаме - да не би нещо да се правят на важни или кой знае какво. Но не ми се е случвало до сега и дано не се случва. Иначе разбирам, че поне в нашия парк доста майки са като мен и не е нещо необичайно. Дори някои от майките ми предлагат помощ - за пазар, да ми вземат храната от кухнята или каквото и да е друго, понеже няма на кой да оставям беба ако имам излизане, а времето е лошо.
Като цяло роднините ме определиха за "майка-героиня" - от това не ми става по-леко, но виж когато имаш взаимоотношение със социалните служби е друга работа. Там витаги има едно любопитно погледче - ама как, не сте объжена?! И веднага се изисква съответния документ да не би тайничко да съм го направила вече! Rolling Eyes
Така че не е чак толкова страшно положението тук, не бой се! Ще ги изгледаме децата, не сме нито първите нито последните самотни майки на света! Laughing

# 9
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 186
Цитат на: Morgana
Аз лично нямам проблем със съседски приказки...може би не им давам ухо?

То въпроса не е дали ще се вслушваме или не  в хорското мнение - а какво е то  Wink  Пък и има съседи... аз не съм за сега разведена ма като гледам тая злоба - тя и Мамма писа за нездравото любопитство към пикантерии както на познати така и на непознати...та съм съгласна, че въпреки, че ние може и да не дадем ухо- уви нашите деца нямат избор - и са беззащитни и наивни... Neutral Face  Както казват препатили майчета - къде от опита на своите деца, къде от свой собствен - отнасят го малките...

Не мисля, че в Бг има поносимост къйм развода - ние сме си малко арабски тип държава  Thinking

# 10
 • Мнения: 4 244
Не знам как е сега.
Но преди 22 години, когато нашите се разведоха, си беше едно сочене с пръст, няма да ви казвам аз как се чувствах като дете на разведени родители.
Учех в елитна гимназия, баща ми беше известен в града. Развода беше в стил "Войната на семейство Роуз".
Бях стигнала до самоубийство. Слава Богу че съм жива.
И аз като АнМари потвърждавам ,че децата го отнасят и това прави товара на самотните родители още по тежък.
Но е по добре с такъв товар, отколкото свита душа, чакаща поредниа скандал или побой, защото това много повече тежи и руши детската душа.

# 11
 • София
 • Мнения: 6 453
Може би не давам ухо на приказки, понеже и моите родители са разведени от много години. Навремето и аз се притеснявах да кажа на приятелките ми за какво става дума, но те разбраха накрая....Оказа се, че повечето ми завиждат понеже съм се отървала от семейните войни, на които те бяха принудени да мзимат страна в техните си семейства. може би при мен така се е случило и затова не ме интересува хорското мнение, ще опитам да нуча и дъщеря ми, че няма нищо срамно в това да бъде отгледана само от майка си.

# 12
Не срамно, никак даже. Случват се тези неща и никой не е застрахован. Мен например ме е срам от това да разказвам и дори да си спомням какво бившият ми вече мъж ми е причинявал и какво ми е казвал.

# 13
 • Мнения: 2 327
Зависи от хората наистина. Доста смятатат, че е срамно, но и доста го приемат така да се каже за нормално.
Майка ми, която се води уж човек с по-свободни разбирания, също трудно прие идеята, че ще имам дете без да се омъжвам. Но може и причината да е била в това кой е бащата.
А когато трябваше да кажа на дядо ми, че ще става прадядо, той ме гледаше и ми се смееше. Каза, че очаквал да му кажа добра новина... Чак после се усетих, че човекът е мислел, че ще се женя... И сигурно съм го разочаровала, но и той го прие. А е на 83 години и е живял на село.
Сега ми е най-интересно какво си мислят съседите, защото живея с мои роднини - семейна двойка:-). И знаят, че не аз съм женена. Предполагам че клюките са станали много пикантни:-)

# 14
Не е срамно,но в Б-я все ощетакива самотни родители бват со4ени с пръсти.Сестра ми е такав родител-жвее при нашите със 3 годишния си син.Сега се сещам 4е не един  двама са и казвали"по-добре дете на разведени родители,отколкото да са нямали брак"/какъвто е то4но слу4аят със сестра ми.Но най-страшното е 4е приказките идват най-ве4е от близките ни роднини.Ей това е лошото.Но сестра ми и нащите гледат племенника ми и му се радват.Баша му живее на 2 4аса пат от граът ни ,но познайте на колко време го вийда-на 5-6 месеца.Девер ми е разведен от много години и има син ,който живее на 6км от него,но не го е виждал откакто е бебе.Ина4е като се омъжвах за моя свекървата ми наду главата как това дете не било от него,как вена му била с психи4ески отклонения и т.н.Е вярно 4е наистина 4е женицата е имала и ма проблем,ама и брат му е с психи4ески отклонения така като гледам.Ама сега отнеха родителските права именно на този брат и въпреки вси4ко свекарва ми не спря да говори .Представям си пак как говори и за мен.Та това е най-страшното за мен-бизките да те говорят.Хората на 4ието рамо си плакал и уж са те утешавали а после са те плюли като някоя мастия

Общи условия

Активация на акаунт