Как да приготвя сьомга?

  • 43 873
  • 27
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 780
аз намазвам филетата с лимонов сок, малко сол и черен пипер и слагам за по 1-2 мин. от всяка страна на грил тигана.
не ползвам фолио, но тиганът е добре загрят.
отвън се получава препеченко, а вътре е сочно.

ако е пушена, има други рецепти.

По същия начин я правя и аз, но я мятам на барбекюто. Много набързо. Става разкошна. Отвън препеченка леко, отвътре розова.

С!омга пържена не мога да си представя; тя е толкова мазна, че не виждам как ще се яде ако се пържи.

В тукашната IKEA я правят печена на фурна (явно за съвсем кратко време, защото няма коричка по нея или препечено) По скоро на вид прилича на задушена на пара риба. Поднасят я по желание с един бледо жълт сос и задушени на пара зеленчуци. Така и не съм питала какъв им е соса. Следващият път ще полюбопитствам.

# 16
  • Мнения: 1 117
Може да се приготви и на пара или поширана, поднесена със сос, но на мен на грил (скара) най-много ми харесва. Поне пада част от мазнината. Пържена и аз не си я представям  Shocked Завивам я във фолио от хигиенни подбуди - в къщи да не мирише толкоз..., иначе на вилата - директно върху решетката  Peace

# 17
  • Бургас
  • Мнения: 3 553
На сьомгата не й трябват повече от 20 мин. на умерена фурна (предварително загрята), защото става суха.

Сайта, който ти е посочила labrex , има интересни рецепти.
Пържена с малко брашно, също става много хубава, въобще не е мазна.

# 18
  • Мнения: 3 036
Сьомга със зеленчуци и сос(но без лук и чушки)
600 грама филе от норвежка сьомга;
сварени моркови,целина,1 стръка праз,лютиво чушле,1 чаена лъжичка скълцан чесън,една четвърт чаена чаша зехтин,сол,черен пипер.
За бульона:1 литър вода,смес от моркови,праз,корен от целина,корени от магданоз,1 лимон нарязан на парчета,1 чаена чаша бяло вино,магданоз,копър,дафинов лист,бахар,захар,сол и черен пипер.
За соса:половин водна чаша зехтин,2 домата,меката част на 1 лимон,1 неголяма връзка копър.
Бульонът се приготвя, като в 1 литър вода се сваряват зеленчуковата смес от моркови,корени,1 лимон(нарязан на парчета),копър,магданоз,1 чаена чаша вино,черен пипер,бахар,дафинов лист захар и сол.
Филето на сьомгата се запарва 15 минути над кипящия бульон.
Зеленчуците се нарязват на ивички и реко се запържват с чесъна и лютивия пипер(аз съм ползвала къри).
След това ,заедно със запарената сьомга се слага в чинии.Украсява се със зелени подправки и се сервира веднага.

# 19
# 20
  • Мнения: 1 679
Точно сьомга приготвям за вечеря - намазвам филетата с лимонов сок, сол и черен пипер и оставям за около 30 мин. След това панирам с царевично брашно. Не става мазно.

# 21
# 22
  • France
  • Мнения: 726
Взимаш 1кг морска сол и в нея добавяш 2-3 яйца. Омесваш, за да попие солта яйцата равномерно. Слагаш солта в тавата и "увиваш" рибата . Печеш на 220 около час. След това махаш изсъхналата сол. Резултатът е сочна, вкусна и здравословна риба.

# 23
  • Мнения: 1 909
Само я намазвам обилно със силна горчица (най-добре тази, която е със зрънца) и я пъхам в нагорещена фурна. Евентуално може да се сложи малко бяло вино в тавичката за да не загаря.

# 24
  • Мнения: 321
аз  също смятам че сьомга не се пържи.разваля се рибата

# 25
  • Мнения: 321
аз  също смятам че сьомга не се пържи.разваля се рибата

# 26
  • Мнения: 2 803
Не съм приготвяла никога до сега, не сме много по рибите. Но печената сьомга с вино много добре изглежда.  bouquet

# 27
  • Разград
  • Мнения: 3 110
Днес си купих сьомга за първи път.Ще я приготвя както asyalein е описала,дано стане вкусна.

Общи условия

Активация на акаунт