За еклерите:
0.500 вода
0.200 мл олио
0.500 кг брашно
8 яйца
За крема
1 литър прясно мляко
2 яйца
7 с. л. захар
5 с. л. брашно
2 пак. ванилия
1 ч. л. масло
За глазурата
1/4 пак. масло /от 125 гр/
1/2 кутия бонбони "Лакта" /така пише в рецептата, сега може да се ползват същите бонбони в найлонов плик или марципан/
Водата и олиото се слагат да заврат, след което съдът се отстранява от котлона и се добавя постепенно и при разбъркване брашното. Бърка се, докато се получи хомогенна маса. Като поизстине, към нея се добавят едно по едно и пак при бъркане, яйцата. От полученото парено тесто в предварително намазана с олио тава се слагат с малка лъжичка топчици на разстояние една от друга, защото в процеса на печене увеличават значително обема си. Еклерите се пекат в предварително загрята до 180 градуса по Целзий фурна до порозовяване. Докато се пекат, фурната не се отваря, или поне през първите 15-20 минути, а ако се отваря, то това трябва да става много бързо. За да се провери опечени ли са, се пробват с клечка за зъби.
Като изстинат, се прорязват хоризонтално и се пълнят с крема. Може да се напълнят и без да бъдат разрязвани, с помощта на щприц.
Кремът се приготвя, като всички посочени по-горе продукти се разбиват в млякото и получената смес се сгъстява на средна мощност на котлона при непрекъснато бъркане. Ванилията и маслото се прибавят, след като кремът бъде готов и се отстрани от котлона.
Продуктите за глазурата се разтопяват на котлон, след което с получената глазура се работи бързо, защото и тя бързо се втвърдява. Като се втвърди, отново се разтопява и така, докато се приключи с глазурирането на еклерите.
От описаните продукти се получават около 50 еклера.
Наздраве!
А аз поглеждам с благодарност към небето, защото майка ми имаше сръчни ръце и златно сърце и ме научи на много и хубави неща...