Рибена чорба по несебърски

  • 3 519
  • 21
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • някъде на юг
  • Мнения: 280
Момичета реших да споделя с вас тази рецепта която сме научили от един майстор-готвач от Несебър.Аз по принцип не ям много риба камо ли чорба, НО тази чорба е страхотна.Опитайте!

                                   Рибена  чорба – несебърска


Продукти:

800гр.риба - /по принцип прясна, но аз нямам и ползвам скумрия 2бр./
200гр. Моркови
200гр.лук
200гр.картофи
100гр.олио
300гр. Кисело мляко
5-10гр.девисил
5-10гр.керевиз
5-10гр.Магданоз
Джоджан, черен пипер
Домат 1бр.
Масло и брашно
Жълтъци -4бр.
Лимон
3 литра вода

Приготовление:

Нарязват се зеленчуците на дребно и се запържват в мазнината докато се оцвети мазнината.Заливат се с врящата /3литра/ вода подсолена.Измитата и нарязана риба се овалва в брашно и се слага към останалите продукти да ври.Слагат се подправките.Оставя се да ври още малко.

Последна редакция: вт, 08 юли 2008, 12:30 от yulinda

# 1
  • Мнения: 99
Никога не съм опитвала такава чорба и винаги съм се чудила какъв ли ще е вкуса на варена риба  Laughing Ще взема да я направя та да не се чуда още много, дали харесвам такава чорба или не  newsm78

# 2
  • Ст.Загора
  • Мнения: 679
 Много обичам рибена чорба , но никога не съм готвила, тази рецепта ще се пробва  Grinning

# 3
  • Бургас
  • Мнения: 496
винаги съм се чудила какъв ли ще е вкуса на варена риба 
Вкусът на варената риба,приготвена по този начин е страхотен!
Пробвайте!

# 4
  • Мнения: 5 001
Тая супа е страхотна ,знам я....  bouquet
Само единствената хитрост която вмъквам в цялата работа е,че слагам рибата във водата,а да си я сваря и после да я обезкостя(че много мразя кости в рибена супа) и после изливам направо рибения бульон при зеленчуците....Да поври 5-10мин. и махам да отлежи...

# 5
  • някъде на юг
  • Мнения: 280
Да забравих да напиша че рибата като се свари може да се извади и обезкости, че после действително е неприятно да намираш кости в супата.

# 6
  • Мнения: 1 117
Предполагам ,че с жълтъците и киселото мляко накрая се застройва супата newsm78

# 7
  • на брега на реката
  • Мнения: 141
Чувала съм от готвачи, че рибената чорба не се застройва,тя затова е чорба , а не супа. Аз също не я застройвам с нищо.

# 8
  • Мнения: 2 142
Мяууууу!!!

Обожавам рибена чорба. Аз я правя по аналогичен начин с прясна морска риба, обикновено различна по вид и големина, каквато има. Когато рибата е по-едра я слагам в тензух да ври, за да мога по лесно да я изчистя, защото често може да се разпадне и да паднат костици в бульона. Дребните костици омекват и не са проблем. Аз не я застройвам, че я харесваме повече бистра. Подправя си я всеки на вкус, аз лично с много лимон и малко черен пипер.

Имаше едно кръчме в Бургас, дето я правеха уникална.... ееее младост, младост

# 9
  • Мнения: 2 708
И аз с рибата процедирам като Нмастер, иначе си е по рецептата на Юлинда и мойта чорба с една малка уговорка.

Зеленчуците от всеки вид разделям на по три.

1/3 от морковите картофите и лука се настъргват
1/3 от същото се нарязват на парченца с размер все едно картофи за мусака режете
1/3 - последната част от количеството, се нарязва на по едри парчета.

Интересният ефект е, че настърганите зеленчуци придават непрозрачния вид на супичката, вторите я поддържат да не е като телешко варено с парчетии от картофи и много вода, а третите - "басамаците" хващат око.  Wink

На мен много ми допада тази идея, дано и на вас хареса Peace

# 10
  • Мнения: 2 142
На мен мнооого ми харесва тази идея за нарязаните на няколко размера зеленчуци. Непременно, ще опитам и за други чорби

# 11
  • Countryside
  • Мнения: 11 631
А какво стана с киселото мляко и жълтъците? Чорбата не се застройва  Thinking
Иначе рецептата ми допада, ама бистра ли да я оставя, или..?

Последна редакция: ср, 09 юли 2008, 11:19 от Камамбер

# 12
  • Мнения: 2 708
Аз лично до сега не съм застройвала рибената чорба, ама бих пробвала. Авторката да идва бързо да казва Wink

# 13
  • Мнения: 5 001
Аз понякога застройвам,понякога не застройвам......Когато застройвам използвам 2 жълтъка,2 ч.ч. кисело мляко .....

# 14
  • Мнения: 1 949
Аз я правя без застройка  Naughty и без домат. А рибата я оставям да ври в тензух, както и Мишел +

# 15
  • Countryside
  • Мнения: 11 631
Аз понякога застройвам,понякога не застройвам......Когато застройвам използвам 2 жълтъка,2 ч.ч. кисело мляко .....
Риба и яйца не са ли несъвместими? Да няма после близки срещи с третия вид...  hahaha

# 16
  • Мнения: 5 001
Аз понякога застройвам,понякога не застройвам......Когато застройвам използвам 2 жълтъка,2 ч.ч. кисело мляко .....
Риба и яйца не са ли несъвместими? Да няма после близки срещи с третия вид...  hahaha
hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha
Хе-хееее досега не съм имала проблеми...Все пак рибата е прясна,а не солена(тогава има проблеми...)

И да не я застройваш пак е вкусна  Heart Eyes

# 17
  • Мнения: 2 142
Няма страшно с яйцата и рибата, не сте ли яли майонеза с риба? Мисля, че проблема с яйца, риба и кисело мляко е, че се натрупват прекалено много белтъчини. Аз лично избягвам заради децата, такива комбинации. Ние я предпочитаме незастроена.  Peace

# 18
  • Мнения: 2 386
Много обичам рибена чорба, но съм я яла предимно по Резовски.  Laughing

# 19
  • Countryside
  • Мнения: 11 631

И да не я застройваш пак е вкусна  Heart Eyes
Ок, навих се , аз не съм много по рибата, ама милото много драпа за риба, ще ми се да го зарадвам.  Ще пиша отзиви какво съм натворила  Mr. Green

# 20
  • Мнения: 220
Още по-вкусно става,когато  в чорбата се сложат няколко вида риба.А що се отнася до застройката,наистина чорбата означава ,че трябва да е бистра,иначе става супа.

# 21
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Ако варите скумрия изкиснете я за около час във вода и оцет - тушира се миризмата и се стяга месцето  Нарежете повечко девисил , може и сух и ще си оближете паничките !!!

Общи условия

Активация на акаунт