Патладжанена тема

  • 27 451
  • 114
  •   1
Отговори
# 45
  • Стара Загора
  • Мнения: 743
А, сега ме подсетихте с тия мариновани патладжани, че майка ми прави веднъж за зимнина. Небелени, нарязани на шайби ги пържи в мазнина, всяко колелце след това потапя в оцет и реди в буркан, като между тях слага много чесън и магданоз.Вари само за капак/5мин/.
На мен лично ми дойдоха доста киселички, ама пък са спорно мезе за ракийка  Mr. Green

# 46
  • Мнения: 1 726
Маринованите патладжани се правят така в буркан: след като се изпържат се посоляват и поръсват с оцет на вкус, редят се в буркан, като между тях се слагат резенчета чесън и магданоз. Натъпква се добре и когато се напълни буркана се заливат с горещата мазнина от пърженето, тя всъщност ги консервира.

# 47
  • Попово
  • Мнения: 687
хайде и аз тук  Simple Smile
патладжаните се измиват, обелват и срязват на половина по дължина, осоляват се и се пекат поръсени с мазнина при 180-200гр докато омекнат, сгъстяват се настъргани домати +чесън,магданоз,целина,инд. орехче,млян кимион,олио щипка сол и щипка захар.след изпичането на патладжанчетата се залепват като по средата им се слага сирене на плочка и отгоре се заливат със соса  Simple Smile

# 48
  • София
  • Мнения: 2 671
А някой даде ли рецепта за мусаката с патлаждан, че не я намирам  newsm78

# 49
  • Мнения: 7 474
А някой даде ли рецепта за мусаката с патлаждан, че не я намирам  newsm78

Аз така я правя http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=130003.msg2429716#msg2429716

# 50
  • София
  • Мнения: 2 671
Лео,   bouquet

# 51
  • София
  • Мнения: 3 816
Ето какво направих днес - патладжан печен на грил тиган с печени чушки, магданоз, чесън, оцет и олио.

# 52
  • Мнения: X
Ммммм, geleva, изглежда страхотно  Simple Smile

# 53
  • София
  • Мнения: 1 341
Моята рецепта е много мързелива - днес я правих :
 Нарязани на кубчета патладжани ги посолявам и изчаквам да си пуснат гочилката.През това време нарязвам  3-4-5 глави лук;7-8 чушки ; 1 кг.  домати и изсипвам в тава.После добавям вече измитите патладжани ,магданоз ,  босилек , червен пипер.Всичко обърквам и заливам с вода до нивото  на  сместа.Поливам обилно с олио и пека докато остане на мазнина. Може да се използва и за гарнитура към печени или панирани меса или колбаси.

# 54
  • Стара Загора
  • Мнения: 743
Снощи правих пълнен патладжан с лук и колбас в доматен сос.
Много вкусно стана, ето и снимка пълнен патладжан Не е естетически издържана, но нямах време да снимам порции, че народа беше гладен Laughing

# 55
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
баба правеше преди мариновани патладжани за зимнина, но не бяха пържени.
бяха на малки кубчета, наредени в буркани и помежду им много магданоз и малко чесън.
почти нямаше течност в буркана...

ама не помня как ги правеше, много ги обичах  Crazy

# 56
  • Мнения: 2 018
Търсейки нещо друго, случайно открих в нет-а тази рецепта. Смятам, че е добра и мисля, да я пробвам. Копвам ви я тук:

Ролца от печен патладжан с папая и краставица по Сечуански
    Време за приготовление: 1 ч. 10 мин.
    Продукти: 3 супени лъжици червен винен оцет; 1 супена лъжица мед; 1 супена лъжица соев сос; 2 супени лъжици олио; 4 чаени лъжички сусамено олио (масло); сол; черен пипер.
    2 средно големи патладжана (нарязани по дължина на филийки с дебелина 8 мм)
    1 малка зелена люта чушка (почистена от семките и нарязана на много малки кубчета)
    1/2 чаена лъжичка печен сусам
    1 чаена лъжичка пресен корен от джинджифил (нарязан на ситно)
    1 супена лъжица мента (нарязана)
    2 супени лъжици листа от кориандър (нарязани)
    1 папая (обелена, обезсеменена и нарязана на 8 мм кубчета)
    1/2 краставица (обелена и нарязана на 8 мм кубчета)
    листа от кориандър за украса.
    Приготовление:
    Смесете оцета, меда, соевия сос и олиото с малко сол и черен пипер и ги изсипете в плитка чиния. Мариновайте филийките патладжан в тази смес 1 нощ предварително.
    На следващия ден извадете патладжана от маринатата и го печете на барбекю по 2-3 мин. на страна (или на гореща скара по 5 мин. на страна), докато омекне и стане златист. Върнете филийките патладжан в маринатата и оставете да изстине.
    Смесете лютата чушка, сусама, джинджифила, ментата, кориандъра, папаята и краставицата и ги сложете с маринатата, за да се стегнат. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
    Извадете патладжана от сместа и поставете отгоре на всяка филийка по малко от сместа. Завийте патладжана на руло и го поставете в чиния. Поръсете отгоре с малко от останалата марината. Украсете с листа от кориандър и сервирайте.
    Препоръки: Прибавете скариди или кубчета варени омари към плънката за специални случаи.

# 57
  • Мнения: 836
Кюфтета от патладжани
~1,2оо kg (5-6 броя средни) патладжани
1 голяма чаша (300 мл) хлебни трохи (препечен хляб се смила на трохи)
1 яйце
1 чаша настърган кашкавал (200-250 мл)
1 с.л. чесън на прах
1/2 к.ч. олио
риган , сол
корнфлейкс за овалване

Патладжаните се обелват, нарязват се на кубчета и се сваряват в подсолена вода за около 30 минути. После се отцеждат много добре, смачкват се с такава лъжица (мачкалка за картофи) на пюре и се смесват с всички останали съставки. Сместа се оставя да почине за около 30 минути и се оформят кюфтета, които се овалват в корнфлейкс. Пека ги в предварително загрята на 200°С фурна за около 30-40 минути.

Добре се комбинират с кисело мляко с чесън, скордаля или доматен сос (пак с чесън)  Mr. Green

заб. Понеже аз не пържа, а пека, при това на силиконова подложка (демек без допълнителна мазнина) за това слагам олио в сместа. Ако някой иска да пържи или да пече в тавичка с олио, да го има предвид, за да не му станат много мазни кюфтетата.

# 58
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
esme_bolger, страхотно изглеждат!  smile3501 Аз съм фен на печени кюфтета и това е точно по мой вкус!  Peace
А дали ще стане и с тиквички?  newsm78

Последна редакция: вт, 22 юли 2008, 13:03 от t_ilieva

# 59
  • Мнения: 836
А дали ще стане и с тиквички? 

t_ilieva , няма причина да не стане.
аз бих ги настъргала сурови, слагаш малко сол, за да си пуснат водата и изстискваш (няма нужда да се варят, според мен).

Общи условия

Активация на акаунт