Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 22 юни 2005, 17:51 ч.

Още за базалната температура ?!

 • 13 161
 • 14
 •   1
Отговори
 • Sofia
 • Мнения: 11 941
 БАЗАЛНАТА ТЕМПЕРАТУРА

Изменението на базалната температура /БТ/ ни позволява да решим няколко проблема :
1. Да проверим доколко правилно яйчниците отделят хормони във фазата на менструалния цикъл .
2. Да определим , узрява ли яйциклетката и кога точно става това /съответно да определим "опасните" дни , с цел да предотвратим , или точно обратното - възможността да забременеем/
3. Да си изясним - настъпила ли е бременност в случай на закъснение или необичайна менструация.
4. Подозрение за наличие на Ендометрит - възпаление на матката

   Базалната температура , тоест  измерването на температурата в ануса на жената отразявя промените свързани с измененията на тъканните реакции на вътрешните полови органи, в зависимост от производството на хормони.Тези  промени в температурата са с локален характер и не се влияят от температурата измерена под мишницата или  в устата . Еднаквото общо повишаване на температурата е в
резултат на заболяване , прегряване и т.н. ,  и естественно се отразява и на показателите на БТ , като ги прави недостоверни .
   Затова ПРАВИЛАТА за ИЗМЕНЕНИЕ на БТ са достатъчно ясни:
1. Температурата е необходимо да се измерва в едно и също време , както в делнични , така и в празнични дни .
2. Предварително трябва да е приготвен медицински термометър , в непосредсвенна близост до леглото.
3.Не ставайте ! Не сядайте ! Не правете активни движения в леглото ! Вземете термометъра и го поставете  внимателно в ануса .
4. Лежете  неподвижно 5 мин .
5. Измъкнете термометъра и запишете показателите в таблицата .

          Таблицата  за записване на БТ има следният вид:

ден/месец   15 март   16март   17март   18март
Ден/цикъл   1   2   3   4
БТ      36,8   36,7   36,5   36,4
Забележка   Обилно    Обилно    Умерено Умерено
      течение   течение   течение   течение

   Тази форма на записване много помага на жената и нейният лекар да разберат възможните причини за безплодие , нарушение в цикъла и т.н.
   Графа "Забележка" включва в себе си такива отклонения , способни да повлияят на БТ : общо заболяване с повишаване на температурата , сношение предишната вечер /както и рано сутринта/, разтройство , прием на алкохол , изменение на БТ от  необичайно време , по-късно от лягане / например лягане в 3
мерене в 6/, както и приемане на различни лекарства за сън и т.н.
   Графиката , за по добра нагледност е необходимо да се направи на разграфена хартия /карирана/ . На единият лист нанесете температурата за целият цикъл , а  не за целият месец . Една кутийка съответства на един ден по хоризонтала и  0.1 градус по вертикала . Обикновенно при ниво 37.0 се получава хоризонтална линия.
   
 БТ в норма има вид на летяща чайка : в първата половина от цикъла тя е по-ниска от 37.0С , а във втората половина - по-висока от 37.0С .
Графика на НОРМАЛНИЯТ цикъл у жена в плодотворна възраст има следните параметри :
( условно е взета средностатистическа дължина на цикъла - 28дни )

1. От първият  до последният ден на менстуацията БТ последователно се снижава от примерно 37.0С до примерно 36.3С - 36.5С
2. Примерно до средата на цикъла (в подълъг цикъл - примерно до деня 2 седмици преди настъпване на следващата менструация ) БТ варира в рамките на 36.3С - 36.6С
3. За две седмици до началото на следващата менструация УЗРЯВА ЯЙЦИКЛЕТКА , във тази връзкаБТ в течение на 3-4 дена започва да се повишава до 37.С - 37.3С  ( При много жени  1-2 дена  преди повишението БТ може да се снижи  с 0.1С - 0.2С )
4. Продължението  на БТ във ІІ фаза( ЛФ -лутеална фаза ) се движи в пределите на 37.0С - 37.4С
5. 2-3 дена преди началото на менструацията БТ започва да пада , като достига нивото в началото си - например 37.0С
6. Разликата между средната БТ , втората фаза и БТ в първа фаза е длъжна да бъде не по - малка от 0.4С - 0.5С

Описваме идеален вариянт , който се среща твърде рядко .
Отклоненията могат да бъдат различни , като всяка особенност свидетелства за определени нарушения .
1. Ако по време на менструацията БТ не се понижава , а повишава - говори за наличие
на хронически Ендометрит ( възпаление на слизестата обвивка на матката) , а това е една от причините за женското безплодие.
2. Ако в  Първа фаза БТ е висока ( 36.6С или още по висока ) - говорим за ниско съдържание на Естроген (женски полов хормон ) . Това е причина за несъзряването на яйциклетката в даденият цикъл .
3. Ако повишението на БТ в средата на цикъла продължи повече от 3 дена - следователно яйциклетката не е съзряла и е нежизнеспособна .
4. Ако  Втора фаза е по малка от 12-14 дена - говорим за недостатъчност на ІІ фаза ( ЛФ - лутеална фаза ) , следва че яйцеклетката не е съзряла , слаба е , оплождането е под въпрос .
5.Ако във Втора фаза БТ има едно или няколко понижения ( пада под 37.0С ) - яйцеклетката е загинала .
6. Ако падането на БТ преди менструацията , е повече от 3 дена - яйцеклетката е слаба и зачеването съмнително .
7. Ако менструацията отсъства , но БТ се задържа в рамките на ІІ фаза ( ЛФ - лутеална фаза ) повече от 2 седмици - вероятен признак за бременност . Необходимо е да направите ТЕСТ за бременност .
8. Ако менструацията отсъства , но БТ пада по-ниско от 37.0С - бременността е съмнителна и по-скоро говирим за Дисфункция на яйчниците .
9. Ако менструацията е оскъдна или необичайна, а БТ продължава да се държи висока 37.0С - възможна е бременност , на фона на  опасност от аборт . Необходим е тест за бременност .
[color= blue]10[/color]. Ако разликата между средната БТ | ( ФФ - фоликулярна фаза )  и || ( ЛФ лутеалан фаза ) фаза е по - малко от 0.4С - яйцеклетката не съзрява .
11. Ако в средата на цикъла имате двойно покачване: БТ се повишава , например до 37.1С за 1 ден , а после се снижава до 36.8С на следващият 1 или 2 дена , после пак се покачва до 37.2С - 37.4С и така се държи до края - обикновенно това е признак на странично въздействие ( напр. заболяване , разтройство и т.н. ) - запишете в графа "забележки" .
12. Ако в средата на цикъла имате двойно покачване : например  БТ се покачва до 37.2С за 1-2 дена , и после пада до 36.8 за 1-2 дена , а после пък се покачва и се задържа по висока от 37,0С но не така устойчиво , както обикновенно - означава че яйцеклетката е загинала веднага след съзряването си .
   При цикъл по дълъг или по-кратък от 28 дена се удължава или скъсява първа фаза  ( фазата до покачването на температирата ) .
ІІ фаза ( ЛФ ) в най-добрият случай трябва да бъде не по-малка от 12-14 дена .
   За разчитане на "опасните дни", за предпазване по календар , е необходимо измерване на БТ не по - малко от 3-4 цикъла . "Опасните дни" се определят по следващият образец :
 От деня , в който температурата е пресякла линията на 37.0С  се отчитат 6 дена назад и 6 дена напред . При ИДЕАЛЕН цикъл , това определя , че съзряването на яйцеклетката е протекло за 14 дена .
14-6=8 ( на 8-мият ден от началото на менструацията започват "опасните дни")
14+6=20( на 20-тия ден от началото на менструацията завършват "опасните дни")
По този образец от 1 до 7 ден на цикъла и след 21 ден можете да не се пазите .
"Опасните дни"се обясняват от следните  2 фактора . около 6 дена сперматозоидите могат да живеят в матката и да дочакат съзряването на яйцеклетката ; Яйцеклетката живее около 6 дена и очаква оплождането .
ВНИМАНИЕ!!! Ако  в различните цикли , денят на пресичането на ниво 37,0 "играе" ( например яйцеклетката съзрява на 12 ,18 или 13 ден) то за определяне на "опасните дни" четете 6 дена от най-малкият показател ( в случая - 12 ден) и прибавете 6 дена към най-високия показател
( в случая - 18 ден ) В приложеният пример "опасните дни" са от 6  до 24.
Същото се отнася и за кратките цикли . Например ако цикълът е 21 ден , то съзряването на яйцеклетката настъпва още на 7 ден. Опасните дни са съответно от  2  до 13 , ако деня на съзряването не "играе".
Но в най-добрия  случай  измерването на БТ се препоръчва  при повечето жени, които искат да се ориентират за своите "опасни дни", както и  за
възможността за забременяване, наличието на ендометрит / ако сте имали аборти, усложниния при раждане, различни възпаления/
ВИСОКАТА ТЕМПЕРАТУРА в І фаза  ( например 36.8С при обичайна ІІ фаза - 37.2С -37.4С ) свидетелства за НЕДОСТАТЪЧЕН естроген , който е необходимо да се прима допълнително ( например Микрофоллин по 1 таб. на ден от първият ден на цикъла до покачването на температурата ) .
НИСКА ТЕМПЕРАТУРА във ІІ фаза ( например 37.0С - 37.1С при нормална І фаза - 36.3С -36.5С ) свидетелства за НЕДОСТАТЪЧНОСТ на ЖЪЛТОТО ТЯЛО Препоръчва се Прогестероном ( по 1.01% разтвор през ден ) или Туриналом ( по 1 таб. дневно )  до настъпване на менструацията , а в случай на настъпила бременност до 10-12 седмица .
ВИСОКА ТЕМПЕРАТУРА между фазите /например 36.8С и 37.6С/ при запазена разлика не по-малка от 0.4С - не е патология . Такова състояние се нарича ХИПЕРТЕРМИЧНО и се проявява в нормални  индивидуални признаци .
НИСКА ТЕМПЕРАТУРА между фазите / например 36,0 и 36,5/ при запазена разлика не по-малка от 0,4* - също е нормално индивидуално състояние.
БТ НЕ СЛЕДВА да се изменя при приемане на орални контрацептиви : температурата ще бъде примерно еднаква в продължение на целият цикъл .
Това е в резултат  от концентрацията на хормоните в таблетките, но не и от собственната хормонална дейност.

Следва ГРАФИКА на ИДЕАЛНА БТ при 28-дневен цикъл .
В нея менструацията продължава 5 дена , покачването на БТ в средата - 3 дена , понижаването на БТ преди менструацията - 4 дена .
Дните за съзряването на яйцеклетката - 15 опасните дни са от 9 до 21 денс благодарност за превод на JuliS
източник -http://www.mama.ru/gynecolog/STA/st12.htm


Не предприемайте каквото и да е самолечение, защото може да има тежки последици !!!
Консултирайте се с вашия лекар !!!Та това е статията момичета .
За мен има интересни неща , но и такива  , на които гледам с недоверие .
Затова не я пуснах във важна тема , а тук да я коментираме .

# 1
 • Мнения: 502
Интересна е статията от тази гледна точка, че е опитано да бъде систематизирана информацията и поднесена подредено по точки.
Но  това цитиране на абсолютни стойности поне за мен е много стряскащо. Как е възможно заради стойността на Т в даден етап да се поставя диагноза, че и лечение. newsm78
Утре може би ще направя един преглед на моята графика точка по точка и ще ви пиша по колко точки имам правилни показатели.  Но аз си я меря вагинално и едва ли че съм с точните цифри.  #Crazy
Моренка, предлагам да 'разчистиш' малко статията, ако не искаш всеки ден да имаме тема "Помощ, голям проблем, днес БТ ми е 37.1, а не 37.0"  Laughing
Има и други въпросителни....... Лично аз се хванах за  главата  Shocked

# 2
 • Пловдив
 • Мнения: 8 385
Подкрепям горното мнение. Rolling EyesМисля че някой по-опитен в областта трябва да прегледа статията и да изкаже мнение.
Забравих:едно голямо мерси на Джулката Heart Eyes

Последна редакция: ср, 22 юни 2005, 20:17 от Stefanie

# 3
 • Мнения: 89

Цитат
; Яйцеклетката живее около 6 дена и очаква оплождането .
Аз знам, че яйцеклетката живее около 12 часа! Thinking

# 4
 • Sofia
 • Мнения: 11 941
Но  това цитиране на абсолютни стойности поне за мен е много стряскащо. ..Но аз си я меря вагинално
...... Лично аз се хванах за  главата  Shocked

Това със стойностите и мен ме учудва  Shocked .....  Абе много неща ме учудват и малкото , които са ми интересни , не зная дали са верни !  Sad Rolling Eyes

И сме чели , че може и вагинално и в устата да се мери , само да е на едно и също място ...

И аз също се хванах за главата и често казано си рекох :  жалко за труда на момичето  , статията се оказа слаба
Надявам се да се включи и Мели  с мение , щото ми се струва , че и почистване няма да свърши работа  Sad .

Номерата със син цвят , както и фразата с яйцеклетката и 6те и' дни живот , са на фрапиращите неистини за мен !

# 5
 • Мнения: 7 718
Яйцеклетката живее максимум 24 часа, обикновено 12 часа.
За температурата - достатъчно е човек да разгледа "бременните графики" във ФФ, за да си убеди колко нестрандартни има.
Като цяло важното е да има двуфазност.

# 6
 • Мнения: 4 321
Цитат
3. Ако повишението на БТ в средата на цикъла продължи повече от 3 дена - следователно яйциклетката не е съзряла и е нежизнеспособна .

Това как го рабирате????

# 7
 • Мнения: 7 718
Аз го разбирам, ако повишението продължава - в смисъл всеки ден се повишава по малко.
Тоест доброто качество на яйцеклетката предполага стабилизиране на температурата след овулацията.
Обаче пак ще кажа - разглеждайте "бременните графики" във ФФ.

# 8
 • Мнения: 502
Сега погледнах бременната си графика и според статията излиза, че изобщо е нямало съзряване на яйциклетката по няколко точки. Thinking
А това за 12-те опасни дни, наистина би било добра новина, ако беше истина и би зарадвало много от нас.  Joy

# 9
 • Мнения: 3 107
Цитат
3. За две седмици до началото на следващата менструация УЗРЯВА ЯЙЦИКЛЕТКА , във тази връзкаБТ в течение на 3-4 дена започва да се повишава до 37.С - 37.3С  ( При много жени  1-2 дена  преди повишението БТ може да се снижи  с 0.1С - 0.2С )

Нали в началото на цикъла започва узряването на фоликула/яйцеклетката?
Или на това "За" в началото не му е мястото хич там? Thinking

# 10
 • Sofia
 • Мнения: 11 941
Шайни  мисля , че и да махнеш ЗАто , пак си остава същия смисъл - абсурден  #Crazy .

Цитат
БТ НЕ СЛЕДВА да се изменя при приемане на орални контрацептиви : температурата ще бъде примерно еднаква в продължение на целият цикъл .
Това е в резултат  от концентрацията на хормоните в таблетките, но не и от собственната хормонална дейност.

А това как го разбирате ?
Ановулаторна ли би изглеждала такава графика  newsm78 ?

Изобщо всички цветни номера ми е интересно как ги виждате , а има и такива които съм пропуснала да оцветя , а също ме изумяват .
А  12те опасни дни са  напараво фантастика  Shocked   Mr. Green !


Цитат
1. Ако по време на менструацията БТ не се понижава , а повишава - говори за наличие
на хронически Ендометрит ( възпаление на слизестата обвивка на матката) , а това е една от причините за женското безплодие.
2. Ако в  Първа фаза БТ е висока ( 36.6С или още по висока ) - говорим за ниско съдържание на Естроген (женски полов хормон ) . Това е причина за несъзряването на яйциклетката в даденият цикъл .  .....
.....ВИСОКАТА ТЕМПЕРАТУРА в І фаза  ( например 36.8С при обичайна ІІ фаза - 37.2С -37.4С ) свидетелства за НЕДОСТАТЪЧЕН естроген , който е необходимо да се прима допълнително ( например Микрофоллин по 1 таб. на ден от първият ден на цикъла до покачването на температурата ) .
НИСКА ТЕМПЕРАТУРА във ІІ фаза ( например 37.0С - 37.1С при нормална І фаза - 36.3С -36.5С ) свидетелства за НЕДОСТАТЪЧНОСТ на ЖЪЛТОТО ТЯЛО Препоръчва се Прогестероном ( по 1.01% разтвор през ден ) или Туриналом ( по 1 таб. дневно )  до настъпване на менструацията , а в случай на настъпила бременност до 10-12 седмица .
 
Ей тия тълкувания  се чудя верни ли са  ?!  newsm78 Rolling Eyes
 Thinking Заради тях си помислих , че може да е интересна / полезна статията , но .... Sick  ooooh!

# 11
 • Мнения: 3 107
Моренка, що да е абсурден смисъла? Thinking 2 седмици преди следващата менструация (тва в идеалния случай) фоликула се пука, отделя се яйцеклетката и температурата се повишава до 37 градуса, като преди повишението може да има понижение с 0,1 градус... Освен пък, ако смисъла не е някакъв друг ooooh!

За цитираното от теб: по точка 1. нямам мнение, защото аз никога не съм си мерила БТ по време на М.
по точка 2. съм склонна някак да се съглася, защото и според мен не е нормално в първата фаза температурата да е 36,6 - 36,8 (може би съдейки по себе си, защото при мен във ЛФ беше 36,8 и нагоре)
За последното самата статия си противоречи:

Цитат
2. Примерно до средата на цикъла (в подълъг цикъл - примерно до деня 2 седмици преди настъпване на следващата менструация ) БТ варира в рамките на 36.3С - 36.6С
4. Продължението  на БТ във ІІ фаза( ЛФ -лутеална фаза ) се движи в пределите на 37.0С - 37.4С
а после:
Цитат
НИСКА ТЕМПЕРАТУРА във ІІ фаза ( например 37.0С - 37.1С при нормална І фаза - 36.3С -36.5С ) свидетелства за НЕДОСТАТЪЧНОСТ на ЖЪЛТОТО ТЯЛО
newsm78

# 12
 • Мнения: 502
Ей тия тълкувания  се чудя верни ли са  ?!  newsm78 Rolling Eyes
 Thinking Заради тях си помислих , че може да е интересна / полезна статията , но .... Sick  ooooh!Ако са верни значи аз тряба да имам НЕДОСТАТЪЧЕН естроген и  НЕДОСТАТЪЧНОСТ на ЖЪЛТОТО ТЯЛО  #Crazy защото в I -ва фаза средната Т ми е 36.7, а в II -та  -  37.1  newsm78
Е не, няма да започна да се тъпча с хормонални. Laughing

Във всички случай смятам, че не трябва да се споменават препарати и дози. И колкото голям червен шрифт да сложиш, много е вероятно някое момиче, което не е добре запознато  да започне самолечение.

# 13
 • Sofia
 • Мнения: 11 941
Шайни ,
Цитат
За две седмици до началото на следващата менструация УЗРЯВА ЯЙЦИКЛЕТКА
това ми изглежда неточно ( абсурдно е много силна дума май ) , за него говорех , не за понижението на БТ . Иначе казано : узрява яйцекл. във  ЛФ  пише статията .
Не узрява ли яйцеклетката в двете седмици след М  , във фоликулярната фаза( ФФ )?!  newsm78

Цитат на: Sunshine
..За цитираното от теб: по точка 1. нямам мнение, защото аз никога не съм си мерила БТ по време на М.
по точка 2. съм склонна някак да се съглася, защото и според мен не е нормално в първата фаза температурата да е 36,6 - 36,8 (може би съдейки по себе си, защото при мен във ЛФ беше 36,8 и нагоре)
Аз се чудя заключенията дали са верни , не дали на някой съвпада БТ с написаното .
Затова се надявам Мели да се включи !

За това дето казваш , че си противоречи , аз не го виждам така  Rolling Eyes .
Според статията БТ във ЛФ трябва да е 37.0 - 37.4  и  ако БТ е в долната граница може и да минава за НЕДОСТАТЪЧНОСТ на ЖЪЛТОТО ТЯЛО .
Аз така го разбирам .
И сега ми е интересно вярно ли е , може ли да се заключи , че ако е по ниска -37.0-37.1  , а не 37.2 - 37.4  е нисък прогестерона ?!

Цитат на: Nadejda
Във всички случай смятам, че не трябва да се споменават препарати и дози. И колкото голям червен шрифт да сложиш, много е вероятно някое момиче, което не е добре запознато да започне самолечение.
А не ! Тук не съм съгласна !
Големи хора сме , а не в детската градина . Това не е първия път , когато се споменават препарати !

Аз например искам да попитам   ако някой знае , какви са аналозите на българския пазар на тези продикти  - Микрофоллин  и  Туриналом ?  А  Прогестероном предполагам е дуфастон или утрогестан ?! Rolling Eyes 
Искам да рабера за да ги коментирам ако се наложи с лекаря ми ! Не бих започнала хормонален препарат на своя глава !  И доктор да ми ги изписва бих предпочела да ги избегна !

# 14
 • Мнения: 3 107
За противоречието може и да не съм права.
Рових да търся друга такава статия, ама нещо не намерих Confused Затова ще се радвам на някое компетентно мнение (евентуално Мели ако види темата или някой друг знаещ)
Обаче гледах и бременните графики във ФФ. Повечето май са около и под 37 градуса.
Който има акаунт да се логва и да гледа (че като дам линк към всичките иска парола). Ето някой от тях:

http://www.fertilityfriend.com/ChartGallery/32576.html
http://www.fertilityfriend.com/ChartGallery/32654.html
http://www.fertilityfriend.com/ChartGallery/32655.html
http://www.fertilityfriend.com/ChartGallery/32563.html
http://www.fertilityfriend.com/ChartGallery/32417.html
http://www.fertilityfriend.com/ChartGallery/32406.html
http://www.fertilityfriend.com/ChartGallery/32319.html
http://www.fertilityfriend.com/ChartGallery/32114.html
и т.н. Извадила съм графики, при които в I фаза БТ е ок. 36,3 -36,4

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт