Пробвай я, ако имаш време!
МУСАКА
Необходими продукти:
1. 1 кг. картофи;
2. ½ кг. кайма;
3. ½ ч. ч. олио;
4. 2 глави лук;
5. 2 – 3 моркова;
6. 2 – 3 червени пиперки;
7. 1 с. л. черен пипер;
8. 1 ч. л. чубрица;
9. 1 – 3 бр. дафинов лист;
10. магданоз;
11. 1с. л.сол /може и повече/;
12. 2 ч. ч. вода;
13. 4 бр. яйца;
14. 3 препълнени с. л. брашно;
15. 800 мл. прясно мляко;
16. 2 с. л. олио.
Начин на приготвяне:
ЗА ПЛЪНКАТА: Слага се олиото и ситно нарязания лук да се задушат с малко водичка. После се прибавят нарязаните на ситно моркови и пиперки. Слага се и каймата и ситно нарязаните картофи, заедно с подправките и 2 ч. ч. вода. Излива се в тава и се пече във фурната, докато изври водата.
ЗА ПАСТАТА: Разбиват се яйцата и брашното много добре с малко сол на вкус. Прясното мляко се прибавя бавно и се разбива с миксера. Сместа се поставя на котлона на слаб огън и се бърка постояно за да не загори, когато е готова се прибавят 2 с. л. олио. След като плънката е готова /водата е извряла/ се залива с пастата обилно, като покрие на всякъде и се поставя отново във фурната. Пече се до зачервяване.