От баба ми знам, че всяко тестено печиво трябва да "обиколи нивата" и ако се разреже топло става клисаво (като сурово). Може би не ти допада вкусът на самият сладкиш............
Истината е малко по-друга. В кулинарията се използва термина "процес на готвене" или термичната обработка. Фурната не може да "сготви" тесто без да го изгори, ако то е над определена дебелина. Да кажем над 2см дебело, но не съм сигурен. С други думи вадим продукта суров. Термичната обработка продължава дълго след това. До около 60 градуса се готви. Аз лично съм правил месо на 70 за 24 часа. Та тази нива си е доизпичане. Така, че не клисаво, а сурово.
ПП Правя подобно нещо с лимец и ленено семе. Детето го обожава. Поне е полезно, защото инак няма смисъл. Лененото семе дава вкус на ядки. А сладкото може да се сложи в тестото в момента преди изливане в тавата и да се разбърка леко(колкото да се разпредели без да се загуби). Аз го изливам на тънко и се изпича. За лимеца слагам 2 бакпулвера, защото е по тежко и става меко след това.