Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 3 авг. 2005, 16:52 ч.

Положение на маточната шийка

 • 8 922
 • 13
 •   1
Отговори
 • Мнения: 4 321
Ми реших и това да проверявам  Crazy

Разбира се първо прочетох и се информирах  Thinking

В нефертилните дни, пише че шийката трябва да е ниско и по - лесно да се напипва - до тук добре

Та проверявам аз снощи  Crazy ( да добавя - 3 ден от месечния цикъл) и по моето скромно мнение - шийката е високо, твърда и затворена Thinking #Crazy

Или нищо не разбирам
Или нищо не съм проверила както трябва  #Crazy

# 1
 • Мнения: 247
Здравей по принцип май на 3-тия ден трябва да от цикъла трябва да е ниско и по мека. Може и да греша де. Ами може това да ти твоето ниско положение. Моята я наблюдавам от 10 дни, горе долу от средата на цикъла и в началото въопще не я достигах, а от 1 седмица е твърда и ясно я напипвам, даже и нещо като браздичка ли и аз не мога точно да кажа какво напипвам, а и имам ПМС, очаквам до 3 дни да съм в М. Бях питала скоро но никой не ми отговори ако настъпи бременност в какво положение застава? Все си мисля че трябва да има някаква особенност, защото когато си на преглед и имат някакви съмнения те най вероятно разбират по положението на маточнота шийка.

# 2
 • Мнения: 4 321
Не съм попадала на информация за положението на маточната шийка ако има бременност - наистина ще е полезно да разберем

А иначе при мен - това е високото положение. Преди време опитах да следя положението, но пробвах само веднъж около дните за менструация - тогава беше ниско и лесно се напипваше.

# 3
 • Мнения: 247
А мека ли беше? И аз преди време пробвах по време на М. но беше много мека, а за ниско високо май точно това не мога да преценя, може би зависи в какво положение си застанала. Сега си я проверявам когато вляза да си взимам душ в клекнало и май така е по лесно.

# 4
 • Мнения: 4 321
Tц, не беше мека - по-скоро ми се стори че беше твърда, ама за това не мога да съм сигурна защото не помня от предишния път.
Но много ясно си пролича че е високо, едва я достигнах. При мен това беше лесната част.
Ще видим довечера - и аз така, като теб - по време на душ проверих Wink

А иначе това открих в Библиотеката (ама сигурно си го видяла)Пoзицията на маточната шийка предоставя допълнителен или вторичен знак за фертилноста. Както цервикалната слуз, позицията на маточната шийка също отговаря на наличния естроген. В началото на цикъла, по време на и непосредствено след менструацията и преди пика на фертилноста, когато нивата на естрогена са ниски, маточната шийка също е ниско, твърда е, устойчива и затворена, и лесно се напипва с пръстите. Шийката се вдига, изпъва се и става по-мека,  висока и по-отворена когато фертилността (и количеството на естрогена) се увеличи. Тези шийни промени правят цервикса по-възприемчив към сперматозоидите и им позволява да влезят и продължат пътя си по посока на фалопиевите тръби, където яйцеклетката може да бъде оплодена. След овулацията, маточната шийка отново става по - затворена, твърда и е ниско. Въпреки че този фертилен знак се счита за вторичен, проверката на позицията на маточната шийка може да предостави полезна информация за фертилният ви статус. Промените в цервикса могат да бъдат използвани за повторна проверка за наблюдаваните БТ и цервикална слуз

# 5
 • Мнения: 247
Да прочетох го, но тогава след овулация каква е? По логика трябва да е твърда и затворена нали?

# 6
 • Мнения: 7 282
Мисля, че трябва да имаш специалност по АГ, за да правиш разлика в консистенцията и положението на маточната шийка.  Grinning По време на овулация се наблюдава т.нар."зеничен феномен", т.е. отворът става от точковиден-кръгъл, на това маже само да се види, а не да си напипа.Напипва се разкритие преди раждане.

# 7
 • Мнения: 637
Абе иска се известен опит, докато се научи човек.

Това ще да е полезно -  http://calendar.all-soft.org/work/HelpWhyCalendar#12

Айде малко копи и пейст:
Промяна в положението и твърдостта на маточната шийка

Положението на маточната шийка е вторичен фертилен признак.
Възможно е да ви отнеме няколко цикъла, за да забележите през какви промени преминава маточната шийка по време на фертилния ви период. В началото е добре да започнете да я проверявате, когато знаете, че сте фертилна и отново, когато знаете, че не сте (когато е доказано с температурно повишение през лутеалната фаза). Чрез това съпоставяне ще можете по-лесно да усещате разликите между фертилния и нефертилния период.

Когато наближавате овулацията, маточната шийка е високо разположена и мека (може дори да забележите, че е по-отворена). Когато вече не сте фертилна, шийката е по-ниско, по-твърда е и по-затворена. Ако не ви е удобно да проверявате маточната шийка или ви е трудно да усетите разликите, но различавате добре цервикалната слуз, проверката на шийката не е задължителна. Ако можете да я проверявате и усещате разликите, то вие можете да спечелите от тази допълнителна информация, която ще ви помогне да проверите повторно другите си признаци.

Проверка на маточната шийка

Ако решите да използвате положението на маточната шийка като индикатор за вашата фертилност, ето някои напътствия:

За да избегнете възможността от инфекция, винаги проверявайте шийката с чисти ръце.
Проверявайте я веднъж дневно след менструацията. За разлика от цервикалната слуз, която може да се промени няколко пъти на ден, шийката е нужно да се проверява само веднъж.
Проверявайте маточната шийка по едно и също време всеки ден, тъй като тя може да се промени през деня.
Заставайте винаги в една и съща поза през целия цикъл, тъй като промяната на позата може да доведе до промяна в наблюдението на височината на шийката.
Клякането или поставянето на единия крак върху стол (или тоалетната чиния) са добри пози.
Отпуснете се (с течение на времето ще се научите по-лесно и бързо да се отпуснете).
Вкарайте два пръста във влагалището си. В дъното му би трябвало да напипате маточната шийка. Ако усетите нещо, което спира пръстите ви, значи сте я достигнали. Ако натиснете леко ще усетите, че тя е гладка, заоблена и плътна, за разлика от заобикалящата я вагинална тъкан.

Напипайте маточната шийка и се опитайте да си отговорите на следното:

- Маточната шийка високо ли е или ниско? (по-трудно е да я достигнете, когато е високо)
- Мека ли е или твърда?
- Отворена ли е или затворена? (Вече раждали жени могат да забележат, че шийката им винаги е леко отворена)
- Мокра ли е или суха?
- Усещате ли някакви неравности или подутини по шийката? (ако усетите такива и те не са свързани със стила на фертилността ви, обърнете се към лекар)

Запишете наблюденията си.
Отбелязване на промените в маточната шийка
Можете да отбелязвате положението, твърдостта и отвореността.

Положение: може да бъде ниско, средно и високо. Маточната шийка се повдига и става по-трудна за достигане с наближаването на фертилния ви период. Важното нещо, на което трябва да обърнете внимание, е как тя се променя по време на цикъла ви, във връзка с фертилността ви. Наблюденията са субективни, така че трябва да видите как се променя тя при вас. Наистина няма правила, които да се приложат в случая, затова трябва да усетите относителните промени. Може да ви отнеме няколко цикъла.

Ниско: отбележете “ниско” за най-нефертилното положение. Това е положението, в което най-лесно можете да достигнете и докоснете маточната шийка.
Средно: отбележете “средно” за положение, намиращо се между ниското и високото.
Високо: отбележете “високо”, когато ви е най-трудно да достигнете шийката. Може дори да ви е невъзможно достигането й. Ще усетите, че тя е по-мокра, мека и отворена по това време. Това е най-фертилната позиция на маточната шийка.

Твърдост: тук въпросът е да се забележат относителните промени в твърдостта на маточната шийка по време на цикъла. Както при положението на шийката, това може да ви отнеме няколко цикъла, за да узнаете вашата закономерност. За да разберете какво точно да гледате, проверете я, когато сте фертилна (имате белтъкообразна цервикална слуз) и когато не сте (след овулацията, потвърдена от 3 по-високи температури). По време на нефертилния ви период, преди и след овулацията, маточната шийка ще е най-твърда и плътна, като носа ви например. С наближаването на овулацията, шийката ще стане по-мека, на допир като устните ви. Твърдостта може да отбележите като твърда, средна и мека.

Твърда: отбележете “твърда”, когато я усещате най-твърда и плътна по време на цикъла. Вероятно по това време маточната шийка ще е ниско разположена и най-лесна за достигане.
Средна: отбележете “средна”, когато плътността на шийката е между най-твърдото и най-мекото си състояние. Може да я усетите като такава с наближаването на най-фертилния ви период преди овулацията, както и след нея.
Мека: отбележете го, когато усещате шийката най-мека. Вероятно ще бъде доста мокра и високо разположена по това време, също и отворена. Това е най-фертилната плътност на маточната шийка.

Отвореност: Не всеки е способен да усети този признак, но може да забележите, че маточната шийка се усеща по-отворена, когато сте най-фертилна. Ако не можете да го усетите (много хора не могат), просто не го правете. Твърдостта и положението на шийката би трябвало да даде достатъчно допълнителна информация относно промените й, за да можете да проверите другите си признаци (ако това е целта). Това наблюдение също е доста субективно, тъй като вече раждалите жени могат да забележат, че маточната шийка винаги е леко отворена. Нераждалите жени може изобщо да не забележат промяната или да забележат, че шийката се отваря леко по време на фертилния период. Както при другите признаци на маточната шийка и тук трябва да отбелязвате промените през цикъла. Ако сте сигурни, че можете да ги усетите, трябва да отбележите следното:

Затворена: отбележете “затворена”, когато я усещате най-затворена или най-малко отворена.
Средна: отбележете, когато шийката е леко отворена.
Отворена: отбележете я като такава, когато я усещате най-отворена.

# 8
 • Мнения: 247
Това материалче е доста интересно и ще е от полза  Simple Smile

# 9
 • Мнения: 4 321
Точно това четох Wink
Ама явно не правя нещо както трябва

Снощи пак беше високо маточната шийка - тц, хич ме няма

# 10
 • Мнения: 3 107
Таничка, ми може още повече да се вдигне покрай ову-то Thinking
PolarFox, като жена, наблюдавала този признак, мога да ти кажа, че не е нужно да си АГ специалист WinkУсещат се промените, стига да го правиш редовно и да знаеш какво да търсиш. Наистина се повдига шийката, наистина става мека и наистина леко се отваря. Не говорим за голям отвор като при раждане...

# 11
 • София
 • Мнения: 5 313
Точно това четох Wink
Ама явно не правя нещо както трябва

Снощи пак беше високо маточната шийка - тц, хич ме няма

Танче, тоя признак е вторичен все пак, и да не успяваш да го определиш точно - не е проблем, не го мисли!
температурата, ЦС и тестовете са напълно достатъчни за да се определи деня на овуто.

# 12
 • Мнения: 7 282
Цитат

Танче, тоя признак е вторичен все пак, и да не успяваш да го определиш точно - не е проблем, не го мисли!
температурата, ЦС и тестовете са напълно достатъчни за да се определи деня на овуто.
Цитат
newsm10

# 13
 • Мнения: 247
Здравейте аз съм малко озадачена, нали във фертилните дни шийката е мека, при мен от 10 дни е твърда и днес чакам М., имам си и ПМС, цикъла ми е редовен, но от вчера шийката ми е мека, при Вас така ли е преди М.?

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт