Буквално преведен този възглас означава: скочи в устата, но за всички кулинари това е италиански специалитет от телешко месо.
Италианската кухня не е само паста и пица - нека да опознаем и другите специалитети, които ни предлага италианската кухня.
Нека в тази тема споделим и изпробваме различни италиански ястия с месо.
За направата на този специалитет са нужни:
малки, около 0.5 см дебели телешки пържолки
пармска шунка
листа от салвия
Върху всяка пържола се слага едно парче шунка и по едно листо салвия и се закрепват с помощта на клечка за зъби.
Съществуват варианти, в които пържолата се сгъва на две и шунката и салвията остават по средата или да се навият на руло.
Така приготвените пържоли се пържат за 3 минути в масло от двете страни. После се „изгасят” с малко бяло сухо вино.
След като салтимбоката е готова се изважда от тигана и полученият сос се облагородява с масло и се редуцира на слаб огън.
За гарнитура можете да сервирате spaghetti al aglio (спагети, леко запържени в зехтин и чесън) или задушени сезонни зеленчуци.
Разбира се заедно с класическата рецепта за Saltimbocca alla Romana се появяват и ястия, приготвени по подобен начин от пилешко или свинско месо. Существува дори и вегетариански вариант с патладжани.
Предлагам ви още две рецепти:
4 пилешки пържоли, начукани на тънко
сол, черен пипер
4 парчета пармска шунка
4 листа салвия
сокът от половин лимон
100 мл. бяло вино
масло
Пържолите трябва да бъдат максимално тънки. Подправят се със сол и черен пипер.
Във всяка се поставя по едно парче шунка и едно листо салвия, като се прегъват на две.
В тиган се загрява маслото и пържолите се запържават за няколко минути от двете страни.
След като се зачервят се добавя сокът от лимон и бялото вино.
След около 2-3 минути пилешките пържоли се отнемат от тигана о сосът се сгъстява.
4 тънки пилешки пържоли
сол, черен пипер
4 парчета пармска шунка
около 200 гр. пресен спанак
зехтин
1/4 ч.ч настъргано пармиджано
около 200 мл. пилешки бульон
сокът на половин лимон
Пържолите се начукват на тънко и се подправят със сол и черен пипер.
Върху всяка се слага 1 парче шунка.
Спанакът се измива добре и се браншира за кратко да омекне. изцежда се от водата и се скълцва.
поздравя се с малко сол, пипер и зехтин. Разпределя се по шунката.
Отгоре се поръсва с настърганото пармиджано.
Пържолките се навуват на рулца и се закрепват с помощта на клечка за зъби.
В тиган се загрява зехтинът и рулата се запържват до златисто.
Добавя се бялото вино и бульонът се задушават за около 8-10 мин.
Рулцата се отнемат от тигана и се оставят на топло.
Огънят се усилва и сосът се оставя за около 5 мин. да се редуцира.
Преди сервирането отсранете клечките за зъби.
сервирайте веднага салтимбоката, полята със соса.