Salt' im bocca! - ястия с месо от Италия

  • 4 812
  • 7
  •   1
Отговори
  • Мнения: 190
Salt' im bocca!

Буквално преведен този възглас означава: скочи в устата, но за всички кулинари това е италиански специалитет от телешко месо.


Италианската кухня не е само паста и пица - нека да опознаем и другите специалитети, които ни предлага италианската кухня.
Нека в тази тема споделим и изпробваме различни италиански ястия с месо.



Saltimbocca alla Romana

За направата на този специалитет са нужни:

малки, около 0.5 см дебели телешки пържолки
пармска шунка
листа от салвия

Върху всяка пържола се слага едно парче шунка и по едно листо салвия и се закрепват с помощта на клечка за зъби.

Съществуват варианти, в които пържолата се сгъва на две и шунката и салвията остават по средата или да се навият на руло.


Така приготвените пържоли се пържат за 3 минути в масло от двете страни. После се „изгасят” с малко бяло сухо вино.
След като салтимбоката е готова се изважда от тигана и полученият сос се облагородява с масло и се редуцира на слаб огън.


За гарнитура можете да сервирате spaghetti al aglio (спагети, леко запържени в зехтин и чесън) или задушени сезонни зеленчуци.


Разбира се заедно с класическата рецепта за Saltimbocca alla Romana се появяват и ястия, приготвени по подобен начин от пилешко или свинско месо. Существува дори и вегетариански вариант с патладжани.

Предлагам ви още две рецепти:

Салтимбока с пилешко филе

4 пилешки пържоли, начукани на тънко
сол, черен пипер
4 парчета пармска шунка
4 листа салвия
сокът от половин лимон
100 мл. бяло вино
масло

Пържолите трябва да бъдат максимално тънки. Подправят се със сол и черен пипер.
Във всяка се поставя по едно парче шунка и едно листо салвия, като се прегъват на две.

В тиган се загрява маслото и пържолите се запържават за няколко минути от двете страни.
След като се зачервят се добавя сокът от лимон и бялото вино.
След около 2-3 минути пилешките пържоли се отнемат от тигана о сосът се сгъстява.



Салтимбока с пилешко филе и спанак

4 тънки пилешки пържоли
сол, черен пипер
4 парчета пармска шунка
около 200 гр. пресен спанак
зехтин
1/4 ч.ч настъргано пармиджано
около 200 мл. пилешки бульон
сокът на половин лимон

Пържолите се начукват на тънко и се подправят със сол и черен пипер.
Върху всяка се слага 1 парче шунка.
Спанакът се измива добре и се браншира за кратко да омекне. изцежда се от водата и се скълцва.
поздравя се с малко сол, пипер и зехтин. Разпределя се по шунката.
Отгоре се поръсва с настърганото пармиджано.
Пържолките се навуват на рулца и се закрепват с помощта на клечка за зъби.
В тиган се загрява зехтинът и рулата се запържват до златисто.
Добавя се бялото вино и бульонът се задушават за около 8-10 мин.

Рулцата се отнемат от тигана и се оставят на топло.
Огънят се усилва и сосът се оставя за около 5 мин. да се редуцира.

Преди сервирането отсранете клечките за зъби.
сервирайте веднага салтимбоката, полята със соса.

# 1
  • Мнения: 59
Никога не съм знаела, че тези рулца се наричат "салтимбока"  newsm78 Да не говорим, че и през ум не ми е минавало да ги свържа с Италия  Simple Smile
Няколко пъти съм правила нещо подобно с пилешки филета, сирене и спанак, обаче това навиване и "закрепването" с клечка нещо все не ми се получава... Може би слагам прекалено много плънка newsm78

# 2
  • Мнения: 190
Салтимбоката не винаги се сервира под формата на рулца Simple Smile

Вместо с клечка рулцата могат да бъдат фиксиране и с конец,който се отстранява преди сервиране.

# 3
  • Мнения: 190
Днес ви предлагам рецепта за едно предиястие от областта Пиемонт.
Отново се използва телешко месо.

Телешкото месо е бедно на мазнини и с нежна структура, което го прави особено ценено във френската и италианската кухня.

Vitello tonnato

Това предястие идва от областа Пиемонт и съчетава в себе си нежния вкус на телешко месо, почертан със сос от риба тон.
Като комбинация звучи малко непознато и странно, но ви уверявам, че рецептата заслужава да й отделите време да я приготвите.

За приготвянето на това предястие е важно да планирате времето си, защото отнема време.
Това не трябва да ви възпира - ястието не бива да бъде непрекъснато наблюдавано и излизат много порции, което го прави много подходящи за приготвяне, ако очаквате повече гости и искате да се приготвите предварително.

4 порции

за приготвяне на месото се нуждаете от:
150 гр.моркови
1 глава лук
100 гр. праз
сол на вкус
150 гр. целина
800 гр. телешко месо от ядката (от горната част на бута), без жили и мазнина, цяло парче
2 дафинови листа
1 клонче розмарин
1 -2 стръкчета магданоз
2 стръкчета естрагон
½ ч.л. цели зърна черен пипер
250 мл. сухо бяло вино

В тенджера се загрява вода, посолена на вкус.
Добавят се зеленчуците, нарязани на едри парчета, виното и подправките.
Когато заври, котлонът се намалява като бульонът не трябва да ври, но не трябва и да пада под 70С.
Добавя се месото и се оставя за час и половина на котлона без капак, за да се избегне завирането на течността.
Месото трябва да бъде изцяло покрито от бульона.
След час и половина котлонът се изключва и месото се оставя да се охлади в бульона.

за рибения сос:
4 жълтъка - пресни
125 мл зехтин
сокът от 1 лимон
2 консерви от 220гр. риба тон
няколко филета от аншоа
черен пипер, сол
каперси

Жълтъците се поставят в дълбок и тесен съд и се разбиват с миксер.
Капка по капка се добавя зехтинът.
Бърка се докато всичкия зехтин е поет и се образува майонеза.
(Ако желаете да не рискувате с майонеза от сурови яйца, можете да прескочите тази стъпка и да използвате качествена закупена майонеза)

Добавят се двете консерви риба тон (предварително се изцеждат от течността) и филетата от аншоа, солта, пиперът.
Всичко се пасира до еднороден сос.Подправя се с лимоновия сок.
Ако сместа стане гъста се добавя малко от бульона, в който е вряло месото.

Охладеното телешко месо се реже на много тънки парчета.
Подреждат се в чиния и се гарнират с рибния сос и каперсите.

Към ястието подхожда добре изстудено бяло вино.


Последна редакция: чт, 06 авг 2009, 07:44 от Seniora Barilla

# 4
  • Мнения: 1 236

800 гр. телешко месо от ядката


коя ядка?

# 5
  • Мнения: 190

От "ядката" се нарича парчето месо от горната част на бута.
Обикновено цялото парче е без мазни жилки и мускулни влакна.

Подходящо е и за запичане на грил.
Остава крехко след термична обработка

# 6
  • Мнения: 321
когато казах в магазина за месо,че искам тел.месо от ядката и обясних за какво иде реч,намусената продавачка щеше да падне от почуда и естествено не ми даде нищо. моля ,сеньора Барила посочете ми магазин в софия,където ще ме обслужат подобаващо,защото обожавам витело тонато,но поради това ,че месото ми не е било подходящо и резултата е бил меко казано незадоволителен.

# 7
  • Мнения: 190
чушчица ,

Витело тонато може да се направи от парче телешко месо, което няма жили, мускулни влакна или тлъстини.
Важно е и парчето да е голямо, за да може да се свари правилно.
Ако парчето е малко, то е възможно да стане сухо във вътрешността, заради удължената термична обработка.

Ще се въздържа да препоръчвам магазини за месо, но предполагам, че не е невъзможно да се намери телешко филе.

Добър апетит и чакам да се похвалиш с резултати! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт