Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 2 549
Сдобих се с някаква тенджера  newsm78
Фагор с една дръжка. Четох инструкциите, но нещо не схванах  Mr. Green

Такава е тенджерата.


Не мога да разбера онова синьото отгоре на дръжката за какво е...има степени - 1 и 2 и някаква рисунчица.
За какво служи? И как се изпуска парата?
Изобщо, приемам вяскакви съвети Simple Smile
Никога не съм се докосвала до такава тенджера, за готвене пък съвсем Simple Smile


# 1
  • Мнения: 4 916
Всичко се готви - варива, месо...
Рецепти - http://www.svatbata.org/forum/index.php?topic=3054.0

# 2
  • Мнения: 1 847
И аз никога не съм боравила с тенджера под налягане,вкусно ли става,като в глинен гювеч или като сварено в обикн. тенджера,само че по-бързо newsm78?

# 3
  • Мнения: 4 916
Като в обикновена тенджера. Просто времето за обработка е много по-малко.

# 4
  • Мнения: 1 847
Като в обикновена тенджера. Просто времето за обработка е много по-малко.
Hug Grinning

# 5
  • всеки тежи на мястото си, та и аз ...
  • Мнения: 708
Марче, честита тенджера.
Моята също е Фагор, но с къси дръжки, 6 литрова. Ето снимка.
Не виждам на твоята как са степените, но явно е подобна: отгоре е с винтил, със знаци:  2, 1, рисунка с пара и знак кръг с чертичка. 2 и 1 са степени за сила на парата, аз готвя само на 2 (не знам защо). Като започне да "съска" тенджерата, намалявам котлона на 5-та или 6-та степен (той е на 9 степени). Като го изключа, я оставям да си изпусне парата сама. Ако нямам време - когато отслабне парата на степен 2, я намалявам на  1. Като се намали и там, завъртам на степента с рисунка пара - тя е за окончателно изпускане на парата. Последния знак (като буква Фи) е за отваряне на винтила. Предполагам, че и твоята тенджера е с подобен винтил. Има едно палче на дръжката като плъзгач на нивото на ръба на тенджерата, то се дърпа при затварянето на капака и се пуска, след като се намести същия. Дано обяснявам разбираемо. Rolling Eyes

Откакто леля ми ми я подари (миналата година, за новото жилище), готвя всичко и само в нея. Последно вчера правих супа топчета - мяташ всичко накуп заедно, пускаш да посъска 7-8 минути и готово. Днес правих пилешка кавърма пак в нея - по същата рецепта, по която я правя в глинен гювеч във фурната, но вместо 3 часа във фурната - става за 12-13 минути под налягане и после за 20-тина минути да изпусне парата. Направо това ми е любим кухненски уред.  Party

# 6
  • Мнения: 2 549
Мерси за рецпите Simple Smile

Didranad, и на теб благодаря! Мисля, че схванах как стават нещата.
А винтила защо се маха?


Нали няма проблем на най-висока степен на котлона да готвя и да намалявам след това?
Винаги ли слагаме вода в тенджерата? Четох една рецепта, в която пишеше да ес позапържи с олио месото, но не пишеше за вода...а доколкото разбрах без вода не може?

Последна редакция: вт, 15 дек 2009, 00:32 от Марчето

# 7
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 18 802
Само да вметна...
Ако не ви се чака да изпусне парата през вентилите, можете да я сложите (тенджерата) в мивката и да пуснете студена вода да тече отгоре й. Охлажда я за 1-2 мин. без излишна пара у дома. И се чува едно глухо "пук" и тенджерата е готова за отваряне.
Марчето - всичко се готви страшно бързо в тази тенджерка. Но нали знаеш, че хубавите раб'ти стават бавно. Та в тоз ред на мисли, аз моята я ползвам само за зеле (или сърми) и за варене на телешко месо. Почти никога не варя боб в нея. И много рядко някое пил. месо за 10-ина мин.

Ааааа и се научих на картофи на пара в тенджерата. Измиваш ги, слагаш решетката и вода само под нея. За 20-ина мин. (дори и по-малко) картофите са сварени чудно.   chef

Нали няма проблем на най-висока степен на котлона да готвя и да намалявам след това?
Винаги ли слагаме вода в тенджерата? Четох една рецепта, в която пишеше да ес позапържи с олио месото, но не пишеше за вода...а доколкото разбрах без вода не може?
Слагаш тенджерата на висока степен докато завири (просъска) и веднага след това намаляваш с 50% мощността на котлона. Никога не готви винаги на пълна мощност - ще гръмне. Изпитано е. Може да запържваш месо, лук в тенджерата.. Може и да готвиш почти без вода (примерно прясно зеле).

# 8
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 18 802
Днес правих пилешка кавърма пак в нея - по същата рецепта, по която я правя в глинен гювеч във фурната,

Моля, кажи рецептата.
Мерсииииии   bouquet

# 9
  • Бургас
  • Мнения: 760
Марчето, чудесна покупка! Честито.

Всчико, което се готви на кутлон в тенджера, аз го правя в тенджерата под налягане. От ученичка, докато се учех да готвя, съм ползвала тенджерата на майка ми, после си купих такава, когато се отделихме. Значителното пестене на време е на първо място. Също така самите продукти стават доста крехки, било месо или зеленчуци.

Когато правя супа, става най-бързо - 10 минути подготовка на продуктитите и толкова някъде варене, а как хубаво се сварява всичко ммм ...

Само да добавя, че на детето почти не съм купувала разните му купешки пюрета, дето не ги знам какво имат вътре. Под налягане си варях и плодови и зеленчукови, каквото купя и после само го пасирам.

Последна редакция: вт, 15 дек 2009, 16:35 от Pagocт

# 10
  • Мнения: 2 549
Днес пробвах тенджерата и не взривих къщата  Mr. Green
Картофите даже бяха сварени  Joy

И аз моля за рецептата за кавърмата - стъпка по стъпка като за начинаещи  Blush

# 11
  • всеки тежи на мястото си, та и аз ...
  • Мнения: 708
Марчето, поздравления за картофите. Wink  На въпроса за винтила – маха се при миенето, за да се почисти отвора за парата (да не се запуши). Рядко се случва, но зависи какво вариш. Сутринта варих макарони под налягане за закуска – 4-5 минути, иначе няма как да сколасам сутрин. След тях в дупчицата на винтила се събира винаги каша от макароните.

Шани, номерът с охлаждането в мивката е супер. Не знаех и не се бях сещала за това.

Пилешката кавърма е модифициран вариант на свинската кавърма с гъби на Тутулина (в гювеч на фурна). Ето моя вариант:
Продукти: 4 пилешки пържоли от бяло месо и бут без кожа, овкусени със сол и черен пипер. 5-6 глави лук, около 600 гр. гъби нарязани на ленти, 2-3 моркови на колелца, 1-2 домата/ или консервирани на парченца около 200 гр./, 5-6 скилидки чесън, чер пипер, сол на вкус, дафинов лист; масло, 1 ч.ч.вода, 1 ч.ч. бяло вино.
Приготвяне: Лукът,морковите и гъбите се разделят на две части. В тенджерата се нареждат най-отдолу доматите ,върху тях 1/2 от лука,морковите и гъбите, нарязаните скилидки чесън, сол, чер пипер, дафинов лист. Нарежда се пилешкото. Отгоре - останалото количество лук, моркови и гъби, парченца масло и се залива с водата и виното. Задушава се в тенджера под налягане за 12-14 мин.
Ето и снимка – поглед в тенджератаLaughing

# 12
  • БУРГАС
  • Мнения: 493
Първо,честита ти тенджера,да си я ползваш със здраве.Много успешна покупка.От мен имаш една рецепта за пиле с ориз.Значи слагам масло половин малко пакетче да се разтопи в тенджерата,нарязвам лук и зпържвам.След това слагам пилешкото месо направо на големи парчета и то да се позапържи.След това на ситно нарязани моркови колкото искаш,аз слагам 1 голям.Доливам с вода да покрие пилето,че и 1 пръст отгоре,нарязвам 1 зелена чушка на големи парчета на 4 и я слагам и нея,също така и сол.Като заври това цялото затварям тенджерата,намалям котлона на 5 преди това е бил на 9 и оставям на слаб огън 25 мин.После под студената вода и имам страшно меко сварено месце.Рзкъсвам го ма порции в една тава,махам кокакчетата,пари ама си помагам с вилица слагам 1 чаша измит ориз ей така суров,не запържван и изсипвам всичкия бульон от пилето отгоре като преди това съм махнала само чушката тя е за аромат.Не броя съотношение между вода и ориз винаги ориза изпива всичката вода.Слагам във загрята фурна на 170 и оставям докато ориза поеме водата.Много вкусно ми се получава.Малко черен пипер можеш да сложиш и това е.

# 13
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 18 802
за пиле с ориз.Значи слагам масло половин малко пакетче да се разтопи в тенджерата,нарязвам лук и зпържвам.След това слагам пилешкото месо направо на големи парчета и то да се позапържи.След това на ситно нарязани моркови колкото искаш,аз слагам 1 голям.Доливам с вода да покрие пилето,че и 1 пръст отгоре,нарязвам 1 зелена чушка на големи парчета на 4 и я слагам и нея,също така и сол.Като заври това цялото затварям тенджерата,намалям котлона на 5 преди това е бил на 9 и оставям на слаб огън 25 мин.После под студената вода и имам страшно меко сварено месце.Рзкъсвам го ма порции в една тава,махам кокакчетата,пари ама си помагам с вилица слагам 1 чаша измит ориз ей така суров,не запържван и изсипвам всичкия бульон от пилето отгоре като преди това съм махнала само чушката тя е за аромат.Не броя съотношение между вода и ориз винаги ориза изпива всичката вода.Слагам във загрята фурна на 170 и оставям докато ориза поеме водата.

също добро предложение. Много добре се овкусява пилешкото така...

Didranad - изтекоха ми лигите от твоята пил. кавърма  Crazy Ще се пробва   chef

# 14
  • Мнения: 2 549
Девойки супер сте!


Didranad, тъкмо сутринта гласях макарони за закуска и видях, че ги правиш в тенджерата  Mr. Green
Веднага ги спретнах и аз в нея и съм много доволна.

Преди малко домашните пожелаха супа топчета - за 20 минути с подготовката на продуктите и миенето се справих. Че и едно кафе изпих.
Изобщо, много готин уред  Mr. Green


Мерси ви и за рецептите за ориз и кавърма и двете ще ги спретна, то мерак голям за готвене сега  Joy



Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт