Реших,че идва Нова година и много от вас ще запретнат ръкави да си направят домашна баклава и ще е грехота да не споделя рецептата с вас.
Ето я и нея:
1 пакет готови кори "Фамилия",в краен случай Бела.
4 големи чаши/на нескафе например/ захар
1 чаша брашно
1 чаша смлени орехи /може да добавите и шам фъстък/
3 яйца
1 бакпулвер
1 ванилия
Първо приготвяме плънката.С миксер се разбиват трите яйца,1 чаша от захарта,1 чаша брашно,1 ч. орехи/шам фъстък/,1 бакпулвер.
Намазваме една тавичка хубаво с олио /масло/.Разстиламе една кора и слагаме от плънката.Завиваме на роло и подреждаме в правоъгълната тава по ширина.Така процедираме и с останалите кори,докато се напълни тавата.Печем в умерена фурна,докато се зачерви.Вадим тавата от фурната,нарязваме на малки квадратчета/правоъгълничета/ и оставяме да изстине напълно.В съд завираме останалите три чаши захар с три чаши вода и ванилията.Заливаме хубаво вече напълно изстиналата баклава с врелия сироп.Оставяме да престои поне два дни.Иии...Бон апети!
ПП:Използва се една и съща мерителна чаша за продуктите.
Това е рецептата.Баклавата става сочна ,пухкава...абе невероятно вкусна.Почти няма нищо общо с обикновената баклава.
Хайде споделете и вашите рецепти за хубава баклава!
Аз мноооого рядко си позволявам такива глезотии,ама мъжа ми си умира за тях...та....какво да го правя.