Ето какво знам и ужасно се чудя....
Знам, че в риба тон и акулите се съдържат високи нива живак....четох го в американски сайт...така че не се препоръчват
В по- малките риби има по-малко химикали, докато съдържанието им в риби, които се хранят с други риби(речна пъстърва и сьомга) е по- голямо; в дънните риби има повече отровни вещества( морска котка, калкан), отколкото в рибите, които се хранят от повърхностните слоеве на водата( планинска пъстърва и костур)....Тлъстите риби не са за предпочитане, защото вредните химикали се съсредоточават в мазнините, но те пък са богати на омега 3 мастни киселини, полезни за развитието на мозъка....Пъстървата, сьомгата, морската котка и шаранът имат повече мазнини...и отпадат....от колкото северната юука, младата юука, жълтият костур и бялата риба....
Бялата риба пък имала много високо съдържание на фосфор, което не било добро за мозъка, но е добро за храносмилането.....
Дотук остават речната пъстърва и костура....
Изобщо има ли някой рибар, който да ги разбира тези неща, защото тази информация ми е от разни американски сайтове, пък състоянието на рибите в България сигурно не е толкова зле.....
И изобщо морска, океанска или речна риба да избера и от какво да се ръководя в избора си....Благодаря предварително