Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 11 ноем. 2005, 19:13 ч.

Кой ще пости?

 • 1 034
 • 21
 •   1
Отговори
 • Мнения: 270
Момичета, ще спазвате ли постите от понеделник?
Аз досега не съм успявала да изкарам докрай, а сега все още кърмя, та не знам...
Въздържанието от какво е - от животински продукти изобщо или само от месо?

# 1
 • Мнения: 23 839
аз - не и никога не съм, може след някоя друга година, когато спра да кърмя ...  Mr. Green

# 2
 • Мнения: 218
Честно казано незнам какво точно не се яде и нямам никакви намерения да постя. Пък и още съм на японската диета! Joy

# 3
 • Мнения: 130
Аз като че ли съм навита, стига някой по-подробно да обясни, кое е забранено и кое не?!  Thinking

# 4
 • Мнения: 4 916
Риба и червено вино са разрешени на Никулден

Коледните пости на хляб и картофи

Единствено с въздържание от храна може да преборим греха

 
Според православния календар постите са три пъти през годината. Първи по ред е Великденският пост или Великият пост. Той започва от неделя, първия ден след Тодоровден, и продължава шест седмици, до Великден. Вторият официален пост през годината е Успенският или Богородичен пост, който започва на 1 август и продължава 15 дни. Постът е посветен на Богородица и ознаменува светото житие на Майката в последните й земни дни, които тя прекарва в строг пост и молитва. На 15 август завършва летният, Богородичен пост. Раздава се от първите набрани плодове. 
 

 
Третият официален пост е Коледният. Църквата го нарича още и Филипов, защото започва на 15 ноември, след деня на свети ап. Филип (14 ноември). Той трае четиридесет дни. Нарича се Малка четиридесетница за разлика от Голямата (Великденския пост). Преди Коледа вярващите постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово - сина Исус Христос.

Постът се спазва от всички православни християни. Първата седмица на Коледния пост и от 20 до 24 декември включително постът се състои в ядене само на растителна храна с олио. Безгръбначни животни (охлюви, миди, октоподи и др.) се считат за постни храни. Риба и червено вино са разрешени на Никулден (6 декември).

Човек, който се готви за изповед и причастие, е необходимо предварително да уточни с изповедника начина на постене. Постът е въздържание с религиозно-нравствена цел от блажна храна при умерена употреба на растителна храна. От апостолско време църквата е наредила светото тайнство изповед и причестяването да се предшестват и съпътстват от тъй нареченото говеене. Това ще рече по-усилена подготовка чрез пост и молитва.

Най-благоприятно време за тази подготовка представлява именно Великият пост преди Коледа. Той, както и другите пости, започва с така наречените Заговезни - т. е. ядат се вечерта блажни храни, а от сутринта на другия ден започват постите. При нормални условия говеенето трае една седмица, като първите три дни се прекарват в пълен пост, т. е. тримиране. Тримирането е доброволен пост, извършван от онези, които желаят и могат да го издържат. При особени обстоятелства като старост, тежка болест, предстоящо неотложно заминаване по служба и др., срокът на говеенето през първата седмица на поста може да се съкрати на три или даже на един ден, като се препоръчва това да стане с благословението на епархийския архиерей, на енорийския свещеник. Мнозина от говеещите смятат, че постенето трябва да се състои в отказ от блажни храни. Това е само едната страна на поста - телесният пост, който сам по себе си е недостатъчен без духовния пост. Православните християни, които искат да постят, трябва да знаят това и да го спазват.

В основата на поста е борбата с греха чрез въздържане от храна. Именно въздържанието, а не изнемогата на тялото, затова всеки трябва да съизмери своите сили, своята подготовка и готовност да пости с правилата за спазване на постите.

При постите съществуват шест степени на строгост: всичко, освен месо (Месни заговезни); вкусване на риба; гореща храна с растително масло; гореща храна без мазнина; студена храна без мазнина и без топли напитки (т. нар. сухоежбина); пълно въздържане от храна, което за Коледния пост обхваща последните три дни преди Рождество Христово.

Пост телесен, без пост духовен, не допринася за спасението на душата, твърди църквата. Постът не е цел, а средство за смирение на плътта и очистване от грехове. Без молитва и покаяние постът се превръща само в една диета. Или както пише Анастасий Велики "Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист? Що за добродетел е да не пием вино, а да се опиваме от омраза? Или да не ядем риба и месо, а да изяждаме братята си с клевети?"

Само здравите не ядaт 40 дни месо
 Свети Йоан Кръстител. Картина от Тициан
Фотоархив "Стандарт"   
Самата църква позволява малките деца, бременните и болните да не спазват постите в цялата им строгост. Не е проблем наистина последната седмица преди празника и тази група хора при желание да спрат "забранените" храни, за да получат причастие. Но 40 дни пост е много за тях, съветват лекарите. Най-застрашени по време на пости са възрастните хора. Причината е, че те най-стриктно спазват традицията, а в същото време не се хранят особено пълноценно.
Постът ограничава мазнините, белтъчините, също така и някои микро- и макроелементи, каквото е желязото. А възрастните хора често страдат от железодефицитна и В12-дефицитна анемия. Неудачно е и това, че се пости през зимния период. Вместо човек да се подготви да посрещне добре зареден с витамини, енергия, белтък и желязо грипните епидемии, той се подлага на 40-дневно изпитание. Затова могат да постят здрави, млади хора, но в никакъв случай болни от диабет, анемия, хроничен гастрит и чернодробна цироза. За тях е рисковано. Няма диетичен режим, който да замести приема на белтъчини. Витамини и желязо на хапчета могат да се вземат, но този прием никога не е така добър, както ако е получен от истинската храна.

# 5
 • Мнения: 1 999
Аз не! Peace

# 6
# 7
 • Мнения: 218

Много готино сайтче, бе бях го виждала до сега. Благодаря

# 8
 • Мнения: 4 933
аз мисля да постя.вижте какво намерих за поста:Многодневни пости
Многодневните пости в Православната църква са четири:

Велик пост или Света Четиридесетница
Петров пост - от Първата неделя след Петдесетница до Петровден (29 юни)
Богородичен пост - от 1 август до 14 август
Рождественски пост или Филипов пост.

 

Рождественски пост (Филипов пост)
След деня в памет на св.ап. Филип започва четиридесетдневният пост, установен в чест на Раждането на Спасителя, за да се подготвят християните чрез покаяние, молитва и пост и с чисто сърце да посрещнат празника Рождество Христово. Виж също Рождественский (Филиппов) пост.

1.   15 - 22 ноември
28 ноември - 5 декември (ст. стил) само растителна храна с олио 21 ноември (4 декември ст.стил) е
Въведение Богородично.
2.  23 - 29 ноември
6 декември - 12 декември (ст. стил) разрешава се риба   
3.  30 ноември - 6 декември
13 декември - 20 декември (ст. стил) разрешава се риба
 
 От Андреевден до Никулден
4.  7 декември - 13 декември
21 декември - 26 декември (ст. стил) разрешава се риба   
5.  14 декември - 19 декември
27 декември - 1 януари (ст. стил) разрешава се риба   
6. 20 декември - 24 декември
2 януари - 6 януари (ст. стил) само растителна храна с олио От Игнажден до Бъдни вечер е Предпразненство на Рождество Христово
  25 декември
7 януари (ст. стил) Блажи се. Не се пости дори ако се случи в сряда или петък.  РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО

# 9
 • Мнения: 112
Аз няма да постя - религията не ми позволява smile3521

# 10
 • Все на втория етаж
 • Мнения: 5 839
argun  и  qeq добре са го обяснили.
Аз ще постя Peace

Религията ми го позволява. Flutter

# 11
 • Мнения: 2 611
аз по принцип си карам без мръвки , само пиле и риба - понякога , та нищо ново

# 12
 • София
 • Мнения: 166
Замислям се да постя, ама няма да се причестявам. То пък тогава се ще хапна по малко сметана в кафето, кашкавалче... Май ще е диета, а не пост:)))

# 13
 • София
 • Мнения: 198
Мили мами-аз първо ще попитам преди да постите чели ли сте въобще библията и молите ли се всеки ден? Или понежа прабаба ми е постила и леля ми е постила и ето затова и аз ще постя, защото реално то не е пост, а една евентулано здравословна диета. Поста има голяма сила и стойност, но почти всичко, което изчетох по-горе го прави доста безсмислен. Всички тези неща кога какво се ядяло и различните видове пост според незнам си кой си(напр."1.   15 - 22 ноември 28 ноември - 5 декември (ст. стил) само растителна храна с олио 21 ноември (4 декември ст.стил) е Въведение Богородично. 2.  23 - 29 ноември
6 декември - 12 декември (ст. стил) разрешава се риба ") са напълно безмислени, защото някой ги е добавил, а не ги пише в библията!

# 14
 • Мнения: 4 916
аз по принцип си карам без мръвки , само пиле и риба - понякога , та нищо ново

Ти си направо като Клаудия Шифър - тя нали се гордее, че е вегитарианка - не яде червено месо, а само бяло и риба.
  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт