Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 15 ноем. 2005, 20:56 ч.

Въпрос дето ме тормози - как да уча дъщеря си

 • 1 839
 • 34
 •   1
Отговори
Та от къде ли да започна. Нали си имам ученичка първолачка и вече вдигам ръце - предавам се.  Embarassed
Първоначално се стреснах като дойдоха първите домашни - появиха се едни звуци, едни букви, едно чудо дето не зная какво да правя с него. Реших ще се консултирам с учителката. До тук добре. Жената ми рече "Спокойно, детето си се развива добре. Няма място за притеснения". Ама как няма - аз не знам какво да правим с домашните.  Embarassed Rolling Eyes Първо питам половинката (той вдига рамене), питам друга българка дето синчето й по-голямо (тя вдига рамене), питам и синът й (ми и то детето уж в тази система расте ама и той вдигна рамене). Пак тичам при учителката и викам "Не мога да помагам на детето с домашните - помощ" Embarassed. Пак успокоения - предложиха ми да поемат те домашните (водя я сутрин малко по-рано от другите деца), назначиха й помощна учителка. Пак добре. Пак съм спокойна. Мина и първата родителска среща - само хвалби  newsm78 Thinking. Да ама вчера започна голям спор - по принцип на нея й е интересно как се пишат разни думи и ме ръчка да й ги пиша, а тя ги копира. Вика ми "Мамо, напиши ми сега думата ball" - ми написах я, но понеже вече учиха гласните звуци ми вика "Абе мамо, защо не си написала О" и така стана "търкала" за няколко думи. Мъчих се да обяснявам, че много от думите се произнасят по един начин, а се пишат по друг, но детето чак се разплака, че мама не е права Tired Confused Sad.
Помагайте моля.  Praynig Давайте идеи как да я уча и убеждавам, че английският не е каквото се пише, това и да се произнася. Честно - почвам да давам на заето. Дълго стана, за което се извинявам. Дано и сте ме разбрали след толкова писаница.

# 1
 • Мнения: 3 367
ох..съвсем си е повод за тревога и то не за друго,а защото обьркването води до отказване и недоверие..то това го има из всички възрасти..
идете в библиотека и вземете книги дето има картинка и под нея написана думата..така ще види че не си измисляш;)
в нет има маса игри за деца да учат англииски писмено и говоримо,опитай и с тях.може да и харесат..също абс филмчета и пр..
изобщо според туй дет съм чела правилото е ти да не си лошия месингжър-затова дете се буди с будилник,а не от мама;показваш в книга, а не пишеш ти и пр..
дано се примири дете с бола овереме:)
а,

# 2
.....идете в библиотека и вземете книги дето има картинка и под нея написана думата..така ще види че не си измисляш;)
в нет има маса игри за деца да учат англииски писмено и говоримо,опитай и с тях.може да и харесат..също абс филмчета и пр..
....
Това с картинките и думите под тях го изпроцедирах за някои думи - книжки поне бол в къщи. Но си мисля, че ще е временно. Лауричка, ми беше дала един сайт http://www.starfall.com/ - за което й благодаря и там й показвам.
Много съм объркана - дали пък не е мой проблема Embarassed Confused Дали пък не искам прекалено много за тази възраст. Дали пък не трябва да я спра - да ама така пък ако й мине мерака да учи (поне него за сега го има) Confused

# 3
 • Мнения: 5 183
О, мили4ката, тя се бърка с българския ли? Знае ли там как стоят нещата? Аз също се 4удя един ден на какъв език да го подхвана. В у4илище ще им преподават английски, то е ясно. Но аз мислех да караме с българските букви и 4етене у дома...но кога - преди или след като тръгне на даскало ....може би да из4акам да му се затвърдят английските и тогава...не знам...сложна е нашата ситуациа - на майките с деца в двуези4на среда...

# 4
 • Мнения: 2 452
.....идете в библиотека и вземете книги дето има картинка и под нея написана думата..така ще види че не си измисляш;)
в нет има маса игри за деца да учат англииски писмено и говоримо,опитай и с тях.може да и харесат..също абс филмчета и пр..
....
Това с картинките и думите под тях го изпроцедирах за някои думи - книжки поне бол в къщи. Но си мисля, че ще е временно. Лауричка, ми беше дала един сайт http://www.starfall.com/ - за което й благодаря и там й показвам.
Много съм объркана - дали пък не е мой проблема Embarassed Confused Дали пък не искам прекалено много за тази възраст. Дали пък не трябва да я спра - да ама така пък ако й мине мерака да учи (поне него за сега го има) Confused

Хонди,

Няма да я спираш!

Защо не прочетеш темата, която съм пуснала в "нашите деца". Там имаше доста коментари от майки с деца на тяхната възраст, вкл. и много полезни съвети. Ако не друго, поне ще ти се изяснят на теб някои положения (с мен така стана).

Аз в момента съм в абсолютно същата ситуация, само че ми е по-трудно от вас, защото Изабела е с цяла година по-малка и мозъчето и трудно възприема някои неща. В общи линии ще ти разкажа аз какво съм решила да правя; аз обаче имам време, защото същите неща ще ги учат и догодина, та ако научи - научи; ако не - здраве да е. После и в първи клас ще ги потретят; все ще ги научи.  Mr. Green
Едно нещо ми направи впечатление от думите на Янина (тя има опит и то с обучение по английски) и от моя опит осъзнавам, че е права.  Правило номер едно  "повторението е майка на знанието". Повтаряй едно и също нещо, като не е нужно да го правиш продължително, но по-често, ако научите буквата "Т" днес, утре повторете същата буква и започнете нова; на следващия ден повторете отново Т, новата, и ако е готова - още една. Така постепенно ще схване за какво става въпрос. Изабела има усет за няколко букви именно по този метод. Това, което на мен ми прави впечатление е, че и е лесно с букви, които са еднозначни, напр. "п" отговаря на "пъ"; "т" отговаря на "тъ"; обаче и е по-трудно с "а" (а, ей); I (ай, и). Затова наблягам на по-трудните, обаче ако не ги разбере не я мъча. Другото, к. каза Янина (и пак ми се струва разумно) е да не обясняваш много-много, а да работиш с повторение - така постепенно детето само схваща за какво става въпрос.
Направи си "флашкарти" (или си ги купи) с цели прости думи; друго, което правят в училището на Изабела е измислят глупави песнички (по мелодия на известни песни) с определена буква - ако искаш, мога да ги скенирам и да ти ги изпратя. При нас работи и метода с възнаграждението. Аз не и давам сладки неща, но ако направи нещо добре получава специална награда. Купила съм и една тетрадка с азбуката. На всеки лист има по 6 реда; три с главните и три с малките букви. Първия ред на гл. и малките букви съотв. има бледи очертания, които тя повтаря с молив; следващия ред е с по-бледи следи на буквата, а третия ред е без нищо. казвам го, защото можеш сама да си го направиш на компютъра.

# 5
 • Мнения: 1 220
 Хонда, не се притеснявай! Синът ми от декември миналата година е в англо-у-ще, утре ще го помоля да ми продиктува обясненията на учителката им и ще ти ги изпратя! Според него буквите имат ИМЕНА  и ГЛАСОВЕ! Та, веднъж си казвали името, друг път се чувал гласа им! Аз стоях и мигах на това обяснение, но той за 8 месеца се нау4и да говори и ЧЕТЕ (правилно) на английски, без много усилия от негова страна!

# 6
 • Мнения: 4 212
Хонди4, мисля си ако вземеш от някъде видеоматериали, незнам, нещо като игри, Курс на езика за деца, сигурно има в тамошните библиотеки. Или може би към у4илищната библиотека. Дали няма да и е по лесно за на4алото така като комбинираш и с у4ебника, книжки и тя да пише. Сядате пред ТВто или компа и с една третрадка да си записва, спираш на пауза ако трябва......Сега и е перфектна възрастта да запо4не с това, няма откзване Peace Но също е и малка и мисля 4е с видеоматерилаите поне ще и грабне вниманието и така ще имате по малък проблем с обу4ението.  Hug

# 7
 • Мнения: 2 033
От скоро тук започнаха да учат децата да четат, използвайки фонетичния метод, учат ги първо да разпознават звуците (значи и cat и kite започват със звука "к"). В началото не се притесняват за очевидните грешки, когато различни букви дават еднакви звуци. По-важно било да може детето да разпознава звуците и да ги свързва с думи. Можеш да направиш търсене за "phonics...reading..." etc. Има едни книжки, Jolly phonics, дето помагат и на родителите/учителите. Този сайт тук твърди, че може да ги свалиш безплатно (не съм го пробвала) http://www.jollylearning.co.uk/jp.htm.
BBC също имат неща на сайта си, които може да са полезни.
Така че, не се предавай, в началото било важно звуците да се разпознават, съчетанията от букви са за по-късно.
Калина е на 2г7м, а мъжа ми вече се пъне да я учи буквите, та затова знам (пък и пообиколихме някои от близките училища да ги видим какви са, и те се хвалят с "новата" система, ама за някой, чиито матерен език е българския, не е много вълнуваща системата...)

# 8
 • Гърция
 • Мнения: 2 348
Да се включа и аз, въпреки че нямам деца, си спомням когато започнах да уча английски (имах страхотен учител) задавах същите въпроси- "Не е ли по-лесно каквото чувам да пиша?", тогава учителя ми ми даде примери с българския (и ние си имаме думи, които пишем по един начин пък казваме по друг). Каза ми "Кажи "мамо" " и схванах, че наистина има разлика Wink. Мисля че с обяснение ще има повече резултат Simple Smile. Дано съм била полезна.
Успех и се надявам скоро всичко да си дойде на място.

# 9
 • Мнения: 3 491
Хондичка, той и Борис е в предучилищна. И аз днес бях на среща, и уж всичко наред, пък не знам ... Гледам, че като ги учат да четат  много им наблягат на римуването, за да им създават асоциации и патърни. Например cat-hat-bat. Ох, не мога да пиша повече, че съм на работа ...

# 10
 • Мнения: 2 452
От скоро тук започнаха да учат децата да четат, използвайки фонетичния метод, учат ги първо да разпознават звуците (значи и cat и kite започват със звука "к"). В началото не се притесняват за очевидните грешки, когато различни букви дават еднакви звуци. По-важно било да може детето да разпознава звуците и да ги свързва с думи. Можеш да направиш търсене за "phonics...reading..." etc. Има едни книжки, Jolly phonics, дето помагат и на родителите/учителите. Този сайт тук твърди, че може да ги свалиш безплатно (не съм го пробвала) http://www.jollylearning.co.uk/jp.htm.
BBC също имат неща на сайта си, които може да са полезни.
Така че, не се предавай, в началото било важно звуците да се разпознават, съчетанията от букви са за по-късно.
Калина е на 2г7м, а мъжа ми вече се пъне да я учи буквите, та затова знам (пък и пообиколихме някои от близките училища да ги видим какви са, и те се хвалят с "новата" система, ама за някой, чиито матерен език е българския, не е много вълнуваща системата...)

Не зная колко е нов метода, но когато свекърва ми дойде през лятото и Изабела и издекламира азбуката, написа и имената на цялото семейство, вкл. няколко поздравителни картички за рожденните ни дни след моето спелуване жената не одобри системата ми, за мое разочарование. Оказа се, че тя (жена на 66 години), както и децата и са учили точно по фонетичната система. Тя не е учила децата си на азбуката, а на звуците, а аз като примерно българче си мъчих детето да разпознава буквите. Сега може да напише всичко, ако и го спелувам, но не може да свърже всички звуци с буквите (справка - темата ми в другия форум; да не се повтарям).
Ако някой иска още сайтове, има такъв на ВВС: http://www.bbc.co.uk/schools/; другия е даден от Хонда; има още много;
Aлиса, ако детето ти не е готово, не го мъчете, защото от многото информация, която съм чела децата се изравняват по-късно, към 10 годишна възраст и ранния старт не винаги означава предимство в по-късна възраст. Далеч съм от мисълта да го оставите без изобщо да го обучавате, но според мен в тази въраст е по-важно да се създадат навици, а не да се натрупат знания. И аз си падам малко свръхамбициозна, но се старая да не прекалявам.

# 11
Хонда,според мене нямаш проблем с детето,просто явно ти си мнителна,явно си имаш притеснения относно училището и вече се заглеждаш много.Дъщеря ми в първи клас/верно ,че учи в Бг/ се учеше да пише на български и на английски.Не искам да ти кажа какво каша беше.Но нещата да края на годината се нормализираха.Така че според мен спокойно,за всяко нещо трябва време и не се взирай много.

# 12
 • Мнения: 447
Ох и аз се мъ4их по въпроса,само 4е с българската дума овца.Мойта щерка знае да пи6е и спелува на БГ и понякога сама като реши на това си играе(и съответно каквото 4ува това и пи6е).Оба4е забелязвам аз "офца" и по4вам да обяснявам,ама обяснението не се приема на първо време,а с времето ...После се появи и "штъркел" и т.н т.е. и в БГ има подобни и изискващи специално внимание звуци(за радост са по-малко).Но ако по4нем и с английското писане тогава ка6ата сигурно ще е още по-голяма.А тя настоява за английската азбука,щото да може да използва клавиатурата тук(в бг нали има6е бг букви и тя си пи6е6е и на компа).Само 4е аз от страх да не и се размъти главата още задържам само с някои букви на латиница.
Ще събирам съветите от тук оба4е с удоволствие  Heart Eyes

# 13
Много ви благодаря момичета, че се включихте в темичката. Вярно, че в нет пространството има що годе материя, но мене ме интерисуваше личният ви опит. Как ВИЕ подхождате в такива ситуации. Ако пък съм си мислела, че някога ще се тормозя за такива неща.  Confused
Лаура, фонетичната "система" я водят за нова. В училището казаха, че я използват едва от миналата година. Просто може би свекърва ти е била по-прозорлива Wink Grinning И аз се старая да я награждавам за "победите" й - в момента използвам стикери с усмихнати лица. Купила съм подобна може би книжка за буквите (с пунтирани линии, които тя трябва да следва и после сама да ги "изрисува"). Забелязвам, че в системата им на обучение много се набляга на рисунките. В училище материята им се представя под формата на игра и с МНОГО повтаряне (това го видях на родителската среща). За вкъщи са ни дали едни картончета с буквите и една "карта", на която може да си правим различни трибуквени думи (това за усвояване на гласните). Абе и аз съм една паника.
Лауричка, ще се радвам ако ми сканираш и пратиш материала.
С българският не мисля, че се бърка, защото не го знае Embarassed Confused Tired
Пък като споделих с баща й, той се смее и вика "Ми амбициозно детето, и с характер - като майка си" Rolling Eyes Laughing
Сега отивам да прочета и темичката на Лаура Embarassed

# 14
 • Italia
 • Мнения: 4 492
Хонди4ка, аз някакъв практи4ески съвет не мога да ти дам,Щото първо не съм в англоговоряЩа страна и второ ,заЩото нямам оЩе опит с у4илиЩе и домаШни  Embarassed Само едно мога да кажа: търпение му е майката и няма да се отказваШ,ей Naughty Wink Щом детето има желание продължавайте заедно да у4ите и да си пиШете домаШните и Ще видиШ,4е с времето усилията ти Ще се възнаградят с успех  Peace Hug  bouquet

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт