Karimma, би ли казала по точно рецептата как я правиш, защото и аз имам машина за хляб и отдавна искам да направя нещо подобно в нея. Ти пробвала ли си в нея да го опечеш?
Хляб с маслини (675 гр)
Съставки:
вода 1 1/8 чашка
сухо мляко 2 1/2 с.л
масло 2 1/2 с.л
захар 2 1/4 с.л
сол 1 1/4 ч.л
смесени подправки (така ги продават тук ) 2 1/2 ч.л
бяло брашно 2 1/2 чашка
"черно" брашно 1/2 чашка
суха мая 1 1/4 ч.л
маслини (черни) 1/2 чашка
За маслините пише, че е препоръчително да се вкарат в цикъла, когато машината "уведоми", че започва втасването, иначе се били "накълцвали" по някаква си причина
Или пък тази
Хляб със сирене и маслини (750 гр)
240 мл вода
3 с.л. зехтин
1 1/2 с.л. захар
3/4 ч.л. сушена мащерка
1 1/2 ч.л. сол
360 г брашно
2 1/4 ч.л. суха мая
---
55 г натрошено сирене
6 с.л. едро нарязани зелени маслини
3 с.л. нарязани сушени домати
3 с.л. брашно
Постави първите седем съставки в указания ред в машината. Нагласи машината на програма за бял хляб. Пусни я да меси.
Размеси останалите съставки добре. Постави ги в машината след първото месене или при сигнала за поставяне на добавки.
Аз поставям вместо указаните маслини и сушени домати каквото имам в момента -- само маслини, само сушени домати, черни вместо зелени маслини, чушки, лютеница. Понякога добавям чесън или песто. Мащерката, разбира се, може да се замени с други подправки -- например чубрица. Гледам количеството смес да не се променя и влажността да остава същата