Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 31 юли 2011, 22:40 ч.

За достъпа до спешна медицинска помощ

 • 3 536
 • 17
 •   1
Отговори
 • Sofia
 • Мнения: 9 038
Здравейте. Толкова съм бясна, че не знам от къде да започна. Детето ми (на 3 год) тази вечер се разболя и вдигна температура 39,8 градуса. Боли го гърлото и едвам диша. Дадох хексалгин и след като за 1ч спадна само до 39,6 реших, че е редно да бъде прегледано от лекар. В неделя вечер както се сещате, макар и в София, това си е приключение. За да е още по-прекрасно колата ми не пожела да запали. Такси ми отказа, защото разстоянието било много кратко. Та отидох в педиатрията (до Военна болница, в която преди имаше спешен кабинет) и там най-безцеремонно ми отказаха, защото съм нямала направление. Това било приемен кабинет, не било спешен. Някакси колежката е забравила тази дребна, но важна точка в закона (за хипократова клетва изобщо не споменавам), в която пише че всеки лекар е длъжен да оказва спешна помощ независимо къде се намира и на кого. Във Военна болница също ми отказаха под предлог, че нямали педиатър и не обслужвали деца. От там с детето на ръце (16 кг) пеша до Красно село до Превент (центъра, който обслужва нашия личен лекар в извънработно време), който се оказа закрит. Сега разбрах, че центъра е преместен преди 1 мес, за което джипито ни не е сметнало за нужно да ни уведоми.  Най накрая се прибрах вкъщи след повече от час носене на дете на ръце по улиците и тъмниците и се обадих се в Бърза помощ. Като разбраха за какво става дума категорично ми отказаха. Сега имало бум на ангини, това било голямо дете, нямало нищо спешно. Посъветваха ме утре да отидем на личен лекар.
И седя и си мисля за какво плащаме осигуровки и данъци на тая скапана държава? Аз самата съм лекар и работя с деца и никога през ум не би минало да върна дете с висока температура заради някакво си направление. И друго си мисля - щом аз като съм лекар и живея в центъра на София не можах да се преборя детето ми да получи медицинска помощ, как ли оцеляват хората, които живеят в малките градове или не са наясно със системата? Толкова много ли са й децата на тая държава, че да се отнася така с тях? Няма цивилизована държава в света, дори най-бедната и изостанала, в която спешната помощ да не е гарантирана. И сме тръгнали в Европа... Боже опази...  ooooh!

# 1
 • София-Лагера
 • Мнения: 2 550
За жалост е така.С тези симптоми явно е ангина.
И аз имам подобен случай.През нощта вдига висока Т и го боли корема.
В 3 часа съм пред Пирогов.Без преглед ми казват ,че сигурно не е ходил до тоалетна и затова го боли корема.Да дам хексалгин за Т.Попитах няма ли да видят гърлото те ми казаха ,че нямали шпатули.
Сутринта е същото положението.Викам си лекар вкъщи и той установява слаба перисталтика на червата и вика бягай към Пирогов.
Отивам и обяснявам това и се почват снимки,прегледи и т.н.
Приемат ни за апандисит.
Никой не се сети да види гърлото.Качваме се в детското минава лекарката ,първо прегледа гърлото и вика ''ооо ангина''
Ангината удряла в някои случаи в корема и сърцето.Ама аз от къде да знам.
А се мотахме половин ден за снимки и изследвания.
Сега вече вдигам скандали и никой не чакам.

# 2
 • Мнения: 1 760
Ох...толкова мога да пиша по темата,че отделен форум няма да ми стигне...
бяхме на почивка и от басейните явно имахме проблеми с ушите.Аз късно вечерта почвам да вия от болка.Лекар УНГ в Хисаря идва само в понеделник следобед от Пловдив.По случайност се сещам,че предния ден,като ходих на козметик се заприказвах с козметичката и тя ми спомена,е съпругът й е лекар.Обадих и се да я попитам къде мога да отида на частен прием,понеже ме боли ужасно.Съпругът /лекарят/ взе телефона и ми каза какви лекарства да си купя и наистина лекарствата облекиха болката ми.
След това заминахме за Казанлък на гости,все още с болки...
Двамата с мъжа ми отидохме на лекар,аз  в спешен кабинет  в поликлиниката в Казанлък и получих прекрасно отношение от лекар УНГ,рецепта за лекарство и платих само 2,40лв.
Мъжът ми го заведох в един частен медицински център,пак при специалист,прегледаха го много обстойно,плати 8 лева за аудиограма и ни посъветваха да отидем в ИСУЛ в София,е там имало добри специалисти УНГ с апаратура.

Отидохме на преглед при светилата.Въпреки,че имаме застраховки,казаха ни,че не важат.Платен прием.Аз- 30,мъжа ми,понеже бил чужденец -60 лв.Лекарката ни прегледа ,каза ми да не си слагам никакви капки повече, а мъжа ми го прати на аудиометрия.Тя,естествено,за чужденци също била двойна-40 лв.Освен това и прегледа при другата лекарка пак трябвало да плати-още 60 лв.Отидохме на касата и аз попитах защо след като Бг вече е в Евросъюза има разделение на български и чужди граждани в цените за прегледи,нали има споразумение за това?Касиерката ме поглежда леко притеснена и ми казва-ами защото са чужденци.Да де,ама са застраховани, на мен в чужбина не ми искат двойно,понеже съм българка...
И,за моя голяма изненада,ми зададоха въпроса "това казахте ли го в кабинета на лекарката?" аз отговарям "да,ако се налага ще го кажа и още някъде."
И получавам отговор "ами донесете ми фактурите да ги оправя тогава и да ви върна парите.".
Връщат ми половината пари и за новото изследване с преглед вместо 100 плащам 50 лева.
Доволно се запътвам към кабинета,където след любезното "вие ли бяхте от чужбина?"и подавам фактурата,чувам едно сърдито ""ама,моля ви се ,какви са тези 50 лева,той е чужденец,за него е двойно...",на което аз изнасям лекция как Бг е в ЕС и гражданите трябва да се стретират по един и същ начин и това не съм си го измислила аз,но неспазването е дискриминация.
Отговорът беше "а,така ли,ами те щом на касата така са ви казали...не знам"'.
Прегледаха го.

Но си мисля съвсем сериозно да напиша писмо до министерството,доректора на болницата и до когото се налага,защото е просто смешно хора,които имат мисия да спасяват човешки живот да се държат като сервитьорки от плажното капанче.Бедните болни българи са просто унижавани до безобразие.Стана ми жал за всички на опашката,виещи и омотани с бинтове,дето не смеят да възроптаят от отчаяние.


Аз уважавам лекарския труд.Той трябва да бъде заплатен достойно и така,както в Западните страни.Но ми се струва,че докато отношението към пациента не е както е в една,примерно английска болница,където никой не те пита какво работиш и не ти прави намеци да плащаш каквото и да било, то българските лекари няма да са достойно платени.Първо трябва да се държат достойно като лекари.

# 3
 • Мнения: 16 623
Ооооо, да, приказно ни е положението.
Но все се чудя, как в спешните кабинети, центрове, бърза помощ могат да преглеждат всичките ненормални идиоти, които са се наръгали и т.н., циганите на тумби, но за деца отказват.

# 4
 • Мнения: 15 379
Безкрайно съжалявам, че това се е случило.

Савина, ти си лекар. Прегледай "Детски болести" и ти си ги лекувай. Не се шегувам.

# 5
 • гр. Пловдив
 • Мнения: 6 175
Нека ти разкажа какво ми се случи преди 3 седмици в Италия, баш в Рим /градче предградие/
Детето ми вдига температура на единия ден, решавам че е прегряла от слънцето и си карам спокойно
След повече от 24 часа обаче положението излиза извън контрол, успявам да сваля температурата за по 3 часа с някакви лекарства където не им знам имената, в упътванията няма и дума на английски, обаче температурата става 39,9... Тръгваме към бърза помощ. Пристигаме. Като в чакалня на гара. Влизаме в едно разпределително като ни взимат симптомите, детето е с 39 градуса, носят един преносим термометър с размерите на скенер и о, чудо термометърът показва 38,1. Жената казва ОК, споко. Ама как споко, детето е с 39 и нагоре, нали го държа, усещам... моя пиклив термометър показва.
Пращат ни в друга чакалня към педиатрия. Часът е 14 часа. Казват, че има само един лекар педиатър и той е на раждане. Да го чакаме към 16:30. Поне боравят с точни цифри.
Носят отнякъде другаде пак огромен термометър, който показва 37,1. Детето пищи в нествяст. Моля сестрата да я пипне, за да разбере, че температурата е много повече. Следва вайкане и цъкане, че им е развален апарата. Междувременно са пробвали още три пъти да й мерят, мъжът ми усещам, че едвам се контролира. Температурата е 39,3. Казвам не мога да чакам до 16:30, ще й дам каквото имам да сваля температурата. Не можело. Даа, добре. Давам си й.
Остават ни да чакаме в малка чакалня. Детето е отпуснато цялото.
Чакат още няколко деца, в една малка стая, където не е ясно кой от какво е болен.
Едната намахана италианка се оказва журналистка и ги плаши, че ще извика полиция и ще пише във вестника. Викат, крещят, ръкомахат...
Ама нашата температура не спада, влизам в една стая и започвам да я увивам в чаршафи и вода. Вече е 16 часа. Температурата пада на 38,5. вече може да дишаме спокойно.
В 16:30 наистина пристига доктор. Преглежда я. Разбира се, червено гърло. Но нееее, трябва да й се вземе кръв от вената, защото те не поемат отговорност ако не са проверили всичко. Пристигат 2 лаборантки и разбира се пукат вена. Мъжът ми едвам вече се държи на краката си, измъчиха му детето.
Къмто 18:30 пристигат резултатите. Изписват ни антибиотик и диагноза фарингит.
в 19:00 си тръгваме по живо по здраво.
На следващия ден на детето му избиват петна от антибиотиците.
Имам подозрения, че объркаха дозата, макар че много точно я следих и по упътването.
За щастие вече си тръгваме.
Пристигаме си - отивам си при нашите некъдърни доктори и калпавата ни система и за няма и 15 минути всичко е наред.
Разбира се, не съм специалист по международно здравеопазване, но детето ми е на година и шест, тежи 8200, много ще се замисля преди да тръгна пак по чужбина където и да е с нея.


Последна редакция: пн, 01 авг 2011, 04:25 от Ерин Брокович

# 6
 • Мнения: 2 232
Съжалявам, че се е случило така при вас. Определено не навсякъде е така. Аз се обадих в 3 часа посред нощ преди 10 дена, защото бебето ми беше с много висока температура (не можехме да я свалим) и линейката дойде след 10 минути. Но съм в малък град, не в София, може би заради това.

# 7
 • Sofia
 • Мнения: 9 038
Педиатрията си я преглеждам редовно, но не съм фен на самолекуването. Макар и да съм лекар, все пак не съм педиатър. А педиатрите за това са учили и това им е работата. Освен това предимството на личните лекари пред всички останали е, че страшно много хора им минават през ръцете и винаги знаят в този момент какви вируси вървят и на какви антибиотици са чувствителни. Аз няма от къде да знам това.

# 8
 • Мнения: 2 012
По принцип личните лекари трябва да участват в обща практика за спешно обслужване на пациентите си или пък да имат сключен договор за това с някой център, или групова практика. При такива състояния могат да приемат през нощта само техни пациенти обаче.
Това е отделно от Спешната помощ.

# 9
 • SA
 • Мнения: 3 148
Мисля, че личният лекар е длъжен да осигури спешна помощ на пациентите си- независимо дали сам ще я поеме, или ще сключи договор с някой център по спешна помощ. Иначе самата вие имате същата компетентност да преглеждате деца, както и лекарите в БМП, които нямат специалност педиатрия, а и тези във Военна болница, които очевидно не са педиатри.
Доколкото си спомням, висока температура/само/ при дете до 1 година се води за спешен случай.

# 10
 • София
 • Мнения: 3 774
За съжаление такава ни е държавата, управата, системата....за много голямо съжаление........ #Cussing out #2gunfire

Преди около година ни се наложи да извикаме спешната, получих задух, не можех да дишам, мятах се като риба на сухо в отчаян опит да си поема глътка въздух...обадихме се на 112 в 23ч00, линейката дойде в 02ч10....Сами сметнете след колко време. За щастие бяхме овладяли кризата с подръчни лекарства. Лекарката, смърдяща на цигари, след 1 мин. преглед заключи, че ми трябвало спокойствие и започна да държи морал на мъжа ми как трябвало да излизам, да ми помагал някой за детето.....не ме познава, за първи път ме вижда.....не знам как заключи, че съм имала нужда от развлечение.....

Савина, не го приемай като критика, макар че в известна степен е, но ти, след като си лекар и работиш с деца, би трябвало да знаеш как да овладееш ситуацията. Макар, че когато става въпрос за най-близките ни хора може би и лекарите "излизат от контрол"....не знам...но и също така би трябвало да знаеш накъде да се насочиш, а не да обикаляш посред нощ из Сф, с дете на ръце......Като отиде във въпросните "медицински" заведения - не спомена ли, че си им колега, със сигурност е нямало да те върнат, макар че не това трябва да ти отвори вратичката, за да помогнат.....мизерници...нямало направление, нямало педиатър.......ами то и тях да ги няма там тогава #2gunfire

Доколкото знам за висока Т не изпращат бърза помощ, но явно зависи от "състраданието" на диспечера.

Савина, би ли споделила също така, моля те, къде е преместен център Превент в Красно село? Т.к и при нас е "резервен" вариант, педка-та на Алекс има договор с тях в извънработно време. Да го знаем, за всеки  случай, то да не се налага, ама знае ли човек...

Явно и тук важи добре изпитаното правило - "Помогни си сам, за да ти помогне и ....Господ"......

# 11
 • Sofia
 • Мнения: 9 038
Да, мога да овладея температурата, въпросът беше някой специалист да му погледне гърлото и да каже трябва ли антибиотик или не, т.е. гнойна или вирусна ангина е. На мен не ми позволява. А и аз съм физиотерапевт и съм доста далеч от тази област.  Идеята беше ако се налага антибиотик да го почнем още снощи, а не да чакаме до днес следобед, когато нашето джи пи е на смяна. Нейсе, оказа се вирусна ангина. И да, споменах, че съм колега и въпреки това ме върнаха.
А за Превент - в сайта е описано подробно. Не го запомних, нещо сложно беше. Сега в момента е някъде на ул. Здраве. От 01.09 май беше пак на Красно село, на същата улица, но на друг номер, нещо такова беше.

# 12
 • Мнения: 15 379
Вирусните ангини в момента са хит.
Както и вирус с висока температура, повръщане, диария и силна отпадналост.

Савина, в този случай на вирус, изписва ли се АБ?
Нали при бактериални усложнения се изписва АБ, а не при вирусни инфекции?

Съпругът ми пък е със серозен отит и поне 10 дни ще пие Аугментин. Отитите също са актуални към днешна дата.

# 13
 • Мнения: 0
Гледам,че има доста оплаквания от спешната помощ за деца,вкл от лекари,и понеже работя с деца,точно в прословутия кабинет на Педиатрията,реших да хвърля малко светлина по въпроса,въпреки,че очаквам здраво оплюване...
Първо,когато детето Ви развие болестни симптоми-кашлица,повръщане,болка,температура,заведете го още същия ден при личния лекар!Ако му нямате доверие,сменете го,не е трудно,аз самата го правих 2 пъти,докато попадна.Ваше ЗАДЪЛЖЕНИЕ е да се осведомите от личния лекар кой център оказва спешна помощ в извънработно време,за неговият адрес и телефон.Здравната осигуровка от държавата покрива преглед при личен лекар,някои изследвания и в спешен медицински център,не в Университетска болница!Осведомете се пак от личния при наличие на висока температура какви лекарства може да ползвате,в какви дози ипрез какви интервали.Имайте предвид,че понякога се налага даване на два медикамента през час,за да свалите температурата!Опознайте принципите на физикалното охлаждане-хладен душ,без главата,и торбички с лед,увити в плат,под мишничките и на сгъвките на коленете и бедрата,между коремчето и крачетата.Температурата е нормална реакция на организма,когато стане прекалено висока,сваляйте я по описаните методи,ние нищо по-различно няма да направим!Ако температурата се задържи висока за повече от две плътни денонощия,идете при личния за кръвна картина.Не искайте от самото начало антибиотици,те НЕ лекуват вирусни инфекции,НЕ понижават температурата и сриват естествения имунитет!Ако детето Ви е с температура от няколко часа или ден,и няма други тревожни симптоми-повръщане-често,силна кашлица,диария,трудно дишане,дрезгав глас,не е необходимо да го водите в спешен кабинет!Деца с диария се преглеждат и приемат в Инфекциозна болница.
И на края-да,кабинетът в педиатрията няма статут на спешен и всички неспешни прегледи се заплащат в размер на 30 лева по преценка на дежурния лекар!
А за тези,дето ще надигнат вой,ще кажа да се пробват в Англия например да идат директно в Университетска Педиатрия,да видим след колко месеца ще стигнат дотам!Аз също съм отгледала две деца,но НИКОГА не съм ги водила при доктор,особено в малките часове,заради висока температура!Прочетете по-внимателно Хипократовата клетва,и ще видите,че там никъде не става дума за безвъзмездно оказване на помощ,защото лекаря има семейство също,и с тази професия го храни!Безвъзмездно Хипократ препоръчва да се лекуват Учителите по медицинско изкуство!Със здраве!

Последна редакция: сб, 04 фев 2012, 23:24 от ketballu

# 14
 • Sofia
 • Мнения: 9 038
ketballu, случката беше в неделя вечер. Както се сещаш това изключва автоматично личния лекар. Спешния център който го обслужва беше в процес на смяна на адреса - на стария адрес беше затворено и нямаше дори бележка къде са се преместили. Детето беше с над 39 градуса и ларингеален спазъм. И ако ларингеалният спазъм за теб не е спешна ситуация.... нямям коментар. Съгласна съм за антибиотиците. Аз съм първия противник на даването на антибиотици при вирусна инфекция. Но температура се вдига не само при вирусна инфекция. Ако е гнойна ангина дали трябва да чакам до понеделник следобед (когато лечният лекар е на работа), което са 24 ч за да започна антибиотик? Не мисля.
И ако на Университетската болница (прекланяме се пред нейното величие) и се занимава само с наука и не й се занимава с банални инфекции - защо поддържа спешен кабинет? И Хипократовата клетва много хубаво, но доколкото съм запозната със закона (а мисля че съм) спешната помощ е безплатна и всеки лекар е задължен да я оказва когато се наложи. Или не е така?

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт