Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 1
Здравейте. Бих искала да чуя мнение и предположение на специалисти за моя случай:
Имам две неуспешни инвитро процедури. И при двете отговорът на стимулацията беше сравнително добър. Първият път бяха аспририрани 9 яйцеклетки, оплодиха се 6, втория - 18 яйцеклетки, от тях оплодени 14. И двата пъти решихме да изчакаме до стадий бластоцист. В първия случай обаче на четвърти ден ембрионите бяха спрели развитие, по-късно един беше започнал отново, направихме трансфер на шести ден, но с почти нулеви очаквания за успех, които се оправдаха. Вторият път от 13 развиващи се ембриона на трети ден, на пети само 3  бяха стигнали стадий ранен бластоцист, което означава, че отново бяха забавили развитие, тъй като трансферът беше точно навреме и би трябвало, ако всичко е наред да има поне един добре развит, експандирал бластоцист. Върнахме и трите, но се стигна само до химическа бременност.
Като лаик съм се интересувала само от стойностите на "базовите" ми хормони, а те са: AMH 3.06, Inhibin B 81.0, FSH 5.9, LH 5.0. Правени са на трети ден от МЦ.
Аз съм на 40 години и и двата пъти ползвахме донор, т.е. проблемите в качеството на ембриона би трябвало да идват от проблеми в яйцеклетката. До колкото съм чела, замразяването на сперма не се отразява фатално на качеството и.  Нямам бременности преди тези опити. Въпросът ми е дали само възрастта ми е фаталната причина за неуспехите, дори и при наличието на едни, според това, което съм чела, сравнително добри хормони? До колко хормоните са показател за наличието на качествени яйцеклетки? Или по друг начин казано: възможно ли е, независимо от добрите стойности на хормоните, да няма качествени яйцеклетки? Има ли смисъл да продължавам с опитите?
Благодаря ви предварително!

# 1
  • Мнения: 2 445
Здравейте!

Възрастта, безспорно е един от основните фактори, определящи шансовете за успех след ин витро. Прави впечатление, че Вие имате добър яйчников отговор и нормални стойности на хормоните.
В подобни случаи се назначават допълнителни изследвания като цитогенетично изследване, изследване за тромбофилии, клетъчен имунитет, антифосфолипидни антитела, изследвания на щитовидната жлеза. Но преди всичко е добре да се консултирате със специалист по репродуктивна медицина, който да прецени кои от изброените изследвания са подходящи конкретно във Вашия случай. Също така в подобни случаи се практикува ембриотрансфер само на стадий бластоцист.
Препоръчително е да обсъдите последващи стъпки за изследвания и поведение със специалист по репродуктивна медицина!

Поздрави,
Д-р Таня Арабаджи
Акушер-гинеколог
АГ Болница "Д-р Щерев"

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт