Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 23 авг. 2011, 12:00 ч.

Нашите деца и пазаруването в И-нета...

 • 2 026
 • 47
 •   1
Отговори
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 19 039
Здравейте!

Само преди 10-15 дни разбрах, че моята дъщеря (няма 14г, съответно няма док. за самоличност) си е "напазарувала" някаква гривна през сайт. И е потвърдила адрес и плащане в брой при доставка.

Питам аз, това възможно ли е, законно ли е и т.н.? Става дума за деца, нямащи 18г.
Когато се обадих да отхвърля поръчката (не ставаше дума въобще за сумата, а за самия акт), собствениците на интернет-магазина бяха много озадачени. Било редовна практика, техните клиенти да са на възрастта на дъщеря ми и според тях нямало никакъв проблем в такъв вид търговия. (?!)
Понеже моето дете е вече поотраснало и (уж) разумно си седи в къщи самО. Е, питам аз, как тъй някой й звъни на вратата и тя отваря на непознати, които й връчват пакет, който тя е дължна да заплати? Ми ако й бият 2 шамара и претършуват апартамента... Ми ако я изнасилят (да пази Бог  Praynig )...

Знам, че и аз имам вина...  Blush
Не мога да си обясня, защо тя не ми е споделила, че е поръчала гривна (въобще стока) през нет-а и как така собствениците на това интернет магазин твърдят, че не виждат нищо лошо в такъв вид търговия?

Та се питам за пореден път, знаете ли какво правят вашите деца и дали случайно и те не си поръчват стоки в мрежата, за които вие въобще не знаете?

Моля, споделете вашето виждане за подобен род търговия с малолетни...

П.П: става дума за магазин за "метълски" изделия...

# 1
 • София
 • Мнения: 36 890
не зная какво да ти кажа... Май всичко е само в нашите ръце, защото се съмнявам да има някакви ограничения или последствия за подобни сайтове. обикновено те си връзват гащите с разни предупреждения и толкова. Единствено ни остава да им пилим на децата до умопомрачение да не поръчват нищо, да не отварят на никого, да не дават никакви лични данни и най-важното да не се водят по акъла на приятелите си (защото често те едни други се подкокоросват). Аз на твое място щях да си изкарам акъла и поради това да й стъжня живота по случай великата глупост, коятто е натворила.

# 2
 • Мнения: 406
Дъщеря ми купуваше книги през интернет.
Беше в пети клас, когато един хубав ден(по-скоро привечер, защото се бях върнала от работа)се звъни на вратата и един младеж ми казва "нося Ви книгата, която поръчахте" #Crazy
Ама аз не съм поръчвала никаква книга, още по-малко по Интернет. Тогава щерката се изсули зад мен с парите в ръка и ми заяви "Аз си я поръчах!"
 ooooh!
Шани, тогава се отдадох на същите размисли като твоите и бях шокирана, защото знам ли какво поръчва докато сме на работа. newsm78
 А този, ако беше дошъл по-рано през деня, изобщо нямаше и да разбера за това.
После се започнаха едни разговори , разяснения за това колко е опасно и какво би могло да се случи.
Не знам дали имаше ефект, но в последствие установих още няколко книги купени по този начин.
Надявам се поне вече да подхожда с нужната предпазливост към подобен род "сделки"

# 3
 • I want it all and I want it now.
 • Мнения: 3 431
И аз бих се притеснила. За сега още не ми се е случвало. Благодаря ,че сподели. Ще проведа един превантивен разговор. Дано да помогне.

# 4
 • Мнения: 7 176
Не ми се е случвало подобно нещо. Моят син ( 13 год. ) иска разни неща от сайтове ( игри и карти памет ) но не може да си ги поръча сам защото се плаща с карта. Не намирам за нормално децата да могат да пазаруват сами през интернет. Ако при нас имаше такава възможност категорично бих забранила да я използва, направи ли го зад гърба ми ще си носи последствията.   

# 5
 • Мнения: 4 932
Не ми се вижда много редно  newsm78 Пазаруването през интернет не се ли води някакъв вид сделка, договорно отношение? А ако е така, то непълнолетни не би трябвало да могат да сключват подобни сделки, или?

От друга  страна, какво пречи на детето да отиде и да си купи въпросната гривна директно от магазина (примерно)? Щом може от магазина, защо да не може да му я доставят и у дома  newsm78

Ще се консултирам с юрист, заинтригува ме юридическата страна на въпроса...

А за практическата е ясно - опасно е. Ще проведа със сина ми разговор по темата, въпреки че достъпът му до интернет още е (и дълго време ще бъде) контролиран  Tired

# 6
 • При хората, които обичам
 • Мнения: 3 192
И аз си мисля, че би трябвало да има някакви възрастови ограничения за този вид търговия.
Дъщеря ми е на 11, избирали сме дрехи в нета за нея и сестра и, но не мисля, че би и хрумнало да го направи сама. Не се наемам да гарантирам, обаче. Явно това ще трябва да е отделна тема за разговор.

# 7
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 19 039
От друга  страна, какво пречи на детето да отиде и да си купи въпросната гривна директно от магазина (примерно)?

ето това ме мъчи и мен... Не е казала, че иска да види еди-си-какво и дали може някой да я заведа до м-на? Все пак не я пускам да се щляе по ц-ра съвсем сама...

Няма да навлизам в подробности, но една мама ми писа на ЛС, че синчето й преди няколко години си е напазарувал въздушна пушка по нет-а. Е, имало е помощ и от възрастни... Но всичко е било без нейно знание. Бил на 13-сет тогава...

# 8
 • Мнения: 4 932
От друга  страна, какво пречи на детето да отиде и да си купи въпросната гривна директно от магазина (примерно)?

ето това ме мъчи и мен... Не е казала, че иска да види еди-си-какво и дали може някой да я заведа до м-на? Все пак не я пускам да се щляе по ц-ра съвсем сама...

Не се измъчвай, умна жена си, не може да не си подготвена за пубертета и да не знаеш какво те чака... Ясно е какво се е случило - някой друг си е купил, разказал е, той на друг, на трети, на пети... В един момент става тренд - в училището на сина ми така бяха луднали по едни смешни гривни  Close Книжарката каза, че е продала 80 (осемдесет!) само за един ден... Не ти е казала, защото със сигурност подозира, че няма да одобриш, и решила да ти го спести...

Големият проблем за мен е дали законът го позволява на търговците - ако да, защо, а ако не - трябва да си понесат заслуженото  Peace# 9
 • София
 • Мнения: 36 890
какво да не го позволява, нали не използва кредитна карта! на практика това е  само поръчка, а плащането е при доставката,т.е. сделка в интернет няма. а за застраховка сигурно имат бутонче "съгласен съм", с което декларираш, че си пълнолетен, а това вече е твой проблем, не техен.

# 10
 • Мнения: 1 210
И да имаше такива санкции, пак щеше да е трудно да се спазват в нета. А и няма причина да ги има според мен, освен ако не става дума за незаконни стоки. В магазините децата ни пазаруват без проблем.
Санкциите трябва да са у дома, следвани от мерки за предотвратяване. На мен не ми се е случвало, но никой не е застрахован. Не бих отказала поръчката на твое място, бих оставила детето да го свърши или заплати с лични средства. Като се чувства пораснала сама да поръчва, да порасне и да поеме последствията.

 
И хем ми дожалява като го написах, защото са ни раци, ни щуки, искат свобода, а са малки, ръбати и нескопосани  и свободата им и тя същата, като тях...и ми стана някак и смешно и мило..

Последна редакция: ср, 24 авг 2011, 02:05 от вълшебница

# 11
 • София
 • Мнения: 32 901
Не знам дали има санкции.

Моята е още малка и не се е светнала за това. Иначе... може и да се изкуши. За сега само пита и моли, ако може. Категорично я отрязах за разни игри в нета. А и както се оказа, те вече не играе (за Лейди Популар става дума).

# 12
 • Sf
 • Мнения: 978
Случаят ми напомни за "Сам вкъщи". Там детето боравеше с кредитните карти на баща си. Вярно, комедия е, но нещата не опират само до нета. Включително и храна можеш да си поръчаш по телефона.

Теоретично, куриерът не би трябвало да предаде пратка на непълнолетен. На практика, сигурно би я дал на който му даде парите на адреса, пък било то и 12-годишен.

Конкретно по темата. Както учим децата да боравят с пари, така трябва да ги учим да боравят с поръчки, кредитни карти и прочее. Неочакваните поръчки са част от процеса, добър повод да се обяснят нещата, повторят и потретят. Предполагам, неведнъж сте говорили за конфиденциалност в интернет. Посочването на каквито и да било лични данни (поръчка в случая) и появяването на непознат на вратата - тези неща би трябвало да са говорени много пъти на едно 12-годишно дете. Тъй че пропускът, ако изобщо можем да говорим за такъв, е повече на родителите, по мое мнение.

Голямата ми е почти на 16, преди няколко месеца й връчих кредитна карта (след много врънкане от нейна страна). Трябва да се учи, няма как. Разбира се, картата е с лимит и с твърде скромна наличност. Целта е точно това - да се научи разумно за борави с нея.

# 13
 • При хората, които обичам
 • Мнения: 3 192
Първо за безопасност става дума и чак тогава - за пари. Поне за мен въпросът стои така.
Ние живеем в малък град, познавам куриерите по име и пак не бих позволила дъщеря ми да посреща поръчки, камо ли тя сама да ги заяви.
В магазина е друго - там е сред хора. То, когато е писано, че ще се случи лошото, и по пътя към магазина може да стане... Но нали целта е да ги научим да избягват рискови ситуации.
Днес ще послещне куриер, утре - пак, а вдругиден някой ще се представи за куриер, но няма да е...

# 14
 • Мнения: 2 567
Шани, разбирам те много добре, защото нашите щерки не само са наборки, ами и акъла им е подобен Simple Smile Добре, че моята все още чака ние с баща и да и поръчваме това, което си е харесала, а и обикновено то е от сайтове, които изискват кредитна карта, а тя не разполага с такава.

По въпроса ти за търговията с малолетни по интернет, смятам, че е абсолютно нередно, но този магазин сигурно има стандартна форма за попълване, в която сигурно се пита на колко години е пазаруващия и тези техни редовни малолетни клиенти сигурно отбелязват, че са на 18. Собствениците на магазина със сигурност знаят за какво става дума, но те са си вързали гащите с тази бланка и топката остава в теб, ако решиш да се оплачеш.

Просто трябва да накараш твоята госпожица да разбере, че това е опасно за нея самата. Ясно е, че хлапетата ни вече са големи и няма начин да не отварят вратата като се позвъни, както примерно е било, когато са оставали сами преди година-две, но все пак да не си кани и "гости" чрез интернет, че не се знае на каква фирма може да попадне следващия път. Тя сигурно е попитала кой е и като и е било казано от среща, че е куриера, тя е решила, че няма опасност, но въпросът е да не и става навик да отваря на разни доставчици.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт