Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 5 септ. 2011, 23:00 ч.

Нов закон за детските ясли

  • 1 760
  • 1
  •   1
Отговори
  • Мнения: 6
Здравейте
аз съм от едно село в обл. Ямбол, където има детска градина с 28 деца а няма ясла. Хванахме се няколко майки със задачата да се поинтересуваме какво трябва да се направи, за да вземат догодина 2-годишните ни деца на ясла (т.е. да отворят яслена група в нашето село). Една мама ходи в общината. Там й казали, че трябвало да има 14 деца под 3 години (желаещи, или просто регистрирани в селото? - не са й казали) и разни други странни работи. Четох сега тази новата наредба, но там се казва, че групата трябва да е от 8 до 16 деца, т.е. с осем деца пак става според тази наредба. Кой има инфо какво трябва да направим ние майките и къде да се поинтересуваме за съдействие, защото се съмнявам че от общината (Тунджа) ще си мръднат пръста. Също къде пише, че вече е задължително децата под 2 години да са в отделна, яслена група? Какви са останалите изисквания за яслената група (освен тези, посочени в наредбата) и къде са обнародвани?
Ако имате някакъв опит, моля споделете с нас

# 1
  • Мнения: 4 465
Също къде пише, че вече е задължително децата под 2 години да са в отделна, яслена група?

Защо "вече"? Децата до 3 г. винаги са в яслена група. В Закона за народната просвета пише че градинските групи са за деца от 3 г. нагоре, т.е. там не приемат деца в яслена възраст. Понякога се правят компромиси, но за отделни бройки и обикновено за деца над 2,5 г. Но сега не мисля че могат да получат издръжка за тези деца ако не са отчели яслена група в МОМН.

По отношение на броя на децата в яслената група - това е според наредбата, което си цитирала, но не мисля че някой би се навил да открие яслена група с 8 деца при условие че освен откриването се гледа и средномесечната посещаемост и ако 3 месеца поред е под определен минимум, групата се закрива, а децата в яслена възраст боледуват и отстъстват не малко. Т.е. предполагам че са ти цитирали бройка, която от практически съображения ще предпази групата от закриване. Логично е.

Другото, което се явява проблемно след откриване на каквато и да е група ако в нея има записани малко деца е издръжката. При делегиран бюджет, издръжката се формира от определена сума на дете и яслена група с 8 деца със сигурност няма да оцелее финансово ако общината не отпусне не малко допълнителни пари.

А иначе трябва отделно помещение, което също трябва да отговаря на определени параметри. Помня че трябва да има по 4 кв. м. площ на дете. И разни други изисквания има, но не ги помня.

А иначе си зависи от общината - ако са в невъзможност да осигурят необходимите средства за осигуряване на база и годишна издръжка (допълнителна), няма да го направятэ по собствено желание. Образованието в БГ започва от 3 г. възраст и никъде няма записано задължение общината да осигурява място в яслена група.

Общи условия

Активация на акаунт