Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 28 окт. 2011, 23:21 ч.

Добрите учители?

 • 3 413
 • 41
 •   1
Отговори
 • Мнения: 442

     Напоследък все с лошо се пише и говори за учителите.
     Хайде да напишем по нещо положително за тези, които са ни впечатлили. Ще можем ли?
     Има ли доволни от учителите на децата и какво ви прави впечатление?
     Какъв трябва да бъде един учител? Става въпрос и за начален, и за среден и горен курс.
     Търсих подобна тема, но не намерих. Ако има, извинявам се!


# 1
 • София
 • Мнения: 36 890
Има, разбира се! например, началната учителка на едното ми дете. Не зная какво ги правеше жената тези деца, обаче я харесваха, слушаха я като близък роднина и успеваемостта на класа беше много добра. Четири години не чух нито един родител да се оплаче нещо от нея. Разбира се, децата от време навреме мрънкат и са недоволни, но не е било с някакви сериозни съпротиви, истерии. Други две класни на децата ми също са много добри - хем държат изкъсо всики тези хормонясали деца, хем успеваемостта също емного добра.
Трудно ми е да определя точно качества, но да кажем, че притежава човещина както в поощрението, така и в наказването, познава си предмета и умее да обяснява така, че децата да разберат и научат основното от урока още в клас.

# 2
 • Мнения: 442

     Благодаря ти за отговора!  Peace

     
Трудно ми е да определя точно качества, но да кажем, че притежава човещина както в поощрението, така и в наказването, познава си предмета и умее да обяснява така, че децата да разберат и научат основното от урока още в клас.

# 3
 • Мнения: 2 866
    Напоследък все с лошо се пише и говори за учителите.
     Хайде да напишем по нещо положително за тези, които са ни впечатлили. Ще можем ли?
    

Така е, защото животът не е лесен, и всеки прехвърля причината за пролемите си върху някои друг. Има много добри учители. И за да запишат детето си при тях, родителите се редят на опашки. За съжаление, много малко се пише за тях. Моята учителка от 1 клас и до днен днешен ме помни. Ако аз не я забележа, тя ме  спира да поговорим, въпреки че жената е вече на повече от 70г. Помни родителите ми, знае къде работя, все едно не сме преставали да бъдем заедно.

# 4
 • Мнения: 17 132
Можеш да видиш темите по класове. Има много по въпроса.
Аз четири години писах чудесни отзиви за началната учителка на сина. За три мои учителки /едно от основното и две от средното/, за една класна моя- също.

Кое е общото: освен отлично познаване на собствения си предмет, на първо място, преди това дори, те са били и са отлични педагози, недопускащи различно отношение между учениците си на база лични симпатии и антипатии, изслушващи ги, комуникиращи с тях на много теми, вкл. различни от учебния материал, изискващи и даващи. Не помня някога да са се  оплаквали от "децата" общо, търсят си виновен за проблема и наказват, съответно хвалят добрите постижения. Не съм чувала безпомощното "Ами аз какво да направя сега.", а директно правят нещо, щом касае работата им, а тя не е само преподаване, а е основно грижа за ученика и човека.
При двете учителки от средното аз се подготвих изцяло за кандидатстване без нито един страничен час на курс или частни уроци. Жените ми дадоха достатъчно в своите задължителни часове, вкл. СИП и ЗИП, но и училището ми даде възможност през последната година да се концентрирам върху това, което ме интересуваше. Отидох в него точно заради това през последната си година. Седнахме с директорката, аз и баща ми, говорихме си като нормални равнопоставени хора. Тя ни обясни, че имат паралелка за подготовка за кандидатстване във ВУЗ и наистина това ни помогна много, не само на мен, а и на моите съученици. Всеки си гледаше предметите, по които се готвеше и за останалите никой не ни се е правел на интерес да изисква свръх неща, готвехме се по задължителния план и от тази последна година лично аз не мога да се сетя за един учител, който да е бил нещо кофти. Напротив.
Та тази директорка също мога да я причисля към тези учителки, но тя бе и нещо повече от учител- беше един чудесен организатор и ръководител, отговорен и "на място". Преподаваше ни Философия, Социология и Етика и в нейните часове беше изключително интересно и приятно. Водеше ни по срещи тези, които ни интересуваха отделни въпроси, с духовници, например, на диспут. Много, много беше интересно. Обсъждахме идеи, тя ни научи свободно да изразяваме лична позиция, без значение дали съвпада с някаква официална доктрина. 
Синът е много доволен от учителката си по БЕЛ в училище, явно му прави предмета интересен, той обича Литературата. Както и от учителите си по език и китара на курсовете, ходи там с изключителен кеф, ако можеше, по негови думи, щеше всеки ден при тях да ходи.


     Напоследък все с лошо се пише и говори за учителите.
     Хайде да напишем по нещо положително за тези, които са ни впечатлили. Ще можем ли?
     

Така е, защото животът не е лесен, и всеки прехвърля причината за пролемите си върху някои друг. ....

Категорично не е вярно или поне не се отнася за всички хора.
Лично за мен си има ставащи и неставащи, като във всяка професия. В тази, обаче, е важно неставащите да се ограничат, т.к. нанасят огромни поражения, особено при малки деца, които са често пъти напълно беззащитни.
Един даскал може да омаже и стопира нечие детско развитие в насока, в която то си е вървяло чудесно до момента, благодарение и на някой добър учител. Т.е. проблемът го създава самият той. Аз имах такава българичка в средното, от която избягах последната година. Имах за две години и подобна математичка, която без малко да убеди децата, че от тях не става нищо. Добре, че се махнах, та си припомних, че не тъй.

Последна редакция: сб, 29 окт 2011, 09:36 от Judy

# 5
 • Мнения: 2 866
Judy, хиляди пъти вече писахме, че не правим обобщения.
Така е, във всяко стадо има мърша. Права си и за това, че в някои професии наличието на некачествени хора може да е фатално. За мен на първо място, преди учителската, е лекарската. От моя личен опит ще кажа, че точно такива, дето са си сбъркали мястото, се отстраняват най-трудно. Може би защото те самите го знаят и се окопават с всевъзможни защити при съкращения.

# 6
 • Мнения: 17 132
Е, не "всеки прехвърля проблемите си"- това е, първо, обобщение точно и, второ, не е вярно, както писах и се обосновах. На мен са ми създавали лично пречки, не съм търсила оправдание, намерих си решение- махнах се. Но това не е винаги доброто решение. А и не можеш винаги да се махаш.
Не могат да се избегнат, във всяко училище ще се найде по някой. Даже си мисля, че може и да са нужни, като необходимите препятствия, каляващи човека, стига да не са прекомерно изпитание.

# 7
 • Мнения: 2 866
Не могат да се избегнат, във всяко училище ще се найде по някой. Даже си мисля, че може и да са нужни, като необходимите препятствия, каляващи човека, стига да не са прекомерно изпитание.

Понякога си мисля, че ако ги няма калпавите, не бихме оценили добрите. Все пак е нужна база за сравнение.

# 8
 • София
 • Мнения: 2 181
Мога да кажа само прекрасни думи за началната учителка на средния ми син, който е първи клас. Невероятна жена, към която децата се привързаха като към майка. Чудесен преподавател, фин човек и невероятен педагог....

Моя съученичка е преподавател по английски в частна гимназия. Не познавам по-човечен и всеотдаен преподавател. Тя работи с ученици от девети до дванайсти клас....Каквото и да стане тичат при нея.....

А на големия ми син всички преподаватели бяха много добри.

# 9
 • Мнения: 5 780
Имах прекрасни учители, с много малки изключения.
Помня прекрасните, другите дори не мога да си спомня защо точно не съм харесвала. Вероятно са били безлични и посредствени, та са ми били по-скоро безразлични.
Прекрасните като цяло бяха силни личности.
Всеки различен, един кротък, друг по-буен, един спокоен, друг нервак, но всичките ерудирани и с характер.
Синът ми имаше прекрасна начална учителка.
Зад външния вид на една тиха и нежна жена, направо кротка, се криеше огромна сила и душа.
Никога не оставаше в родителите впечатлението, че децата й създават каквито и да е проблеми.
"Оправям се, страхотни са". И наистина се справяше. Ако с детето ти има някакви проблеми, веднага те информира, но не ти какво да правиш, а какво тя самата е предприела за преодоляването им.
Синът ми не само я уважаваше, той все още си я обича, помнят рождения й ден, събират се няколко деца и й носят цвете.
Много даде на децата ни тази жена и го даде от сърце.
Сега, в среден курс, също има добри учители, един е отличен преподавател, с друг добре комуникират, трети го харесват, защото при него отпускат напрежението.  Имат една наистина пефектна учителка, и като преподавател, и като човек, и като възпитател, и като всичко. Но като събирателен образ и като забележителен бих определила може би само учителя от школата по математика. И то по-скоро не аз, синът ми го определя като такъв.
В училище любими са му трима - съответно и предметите, по които преподават.

# 10
 • Мнения: 442

     Благодаря за отговорите!  Peace
   
     
Можеш да видиш темите по класове. Има много по въпроса.
Аз четири години писах чудесни отзиви за началната учителка на сина. За три мои учителки /едно от основното и две от средното/, за една класна моя- също.

    Не се бях замислила за тези теми, сега ще ги поогледам!  Peace

# 11
 • София
 • Мнения: 32 992
Аз за сега мога да говоря само за началната учителка на дъщеря ми. Доволна съм.
Достатъчно строга, ерудирана и както е написала Andariel, притежаваща човещина. Децата понякога малко мрънкат, била строга, но друг път казват "Госпожата е много мила".

Моите учители навремето всички бяха добри специалисти с малки изключения. Но пък лошото се забравя.

В университета имах както страхотни преподаватели, така и големи лекета, станали преподаватели с връзки.

# 12
 • Мнения: 741
Добър учител според мен е този, който обича професията и работата си. Тогава той не само е всеотдаен и справедлив в работата си с учениците си, но и отношенията между него и тях, са леки, естествени, приятни, положителни и резултатни.
Друго много важно условие е, чисто човешки да е личност с положително излъчване, с положителна нагласа изобщо, като цяло.
Да е адекватен, интелигентен, благороден човек, да знае каква е ролята му на работното му място и да я приема с лекота, сърдечно, а не просто като работа, която му носи доходи...
... Имах щастието да познавам една точно такава учителка, но явно с нещо стана неудобна на колегите си, защото само няколко месеца след назначението й, я уволниха. Беше като втора майка на децата ни, обичаше ги като свои, истински загрижена и за обучението им като ученици, и за изграждането им като личности. Нямаше умора в нея, нямаше апатия, нямаше озлобеност, нямаше конфликтност и подкупност, нямаше несправедливо отношение към някого... Истински ЧОВЕК и УЧИТЕЛ, с огромно сърце и душа!

# 13
 • Мнения: 2 866
Анджали, чудесно си го описала. Най-добре усещат това излъчване децата. Дори учителят да е строг, те усещат и любовта, и грижата. И го оценяват по един или друг начин. Децата са много открити, понякога прями до жестокост, и затова трудно биха скрили негативните си чувтва.

# 14
 • София
 • Мнения: 7 106
Не за първи път пиша и аз - имаме страхотен късмет с децата явно.
Хиляди благодарности и поклон пред работата на всички учителки, които са работили и работят с децата ми.
За големия:
Г-жа Илиева 129 ЦДГ
Г-жа Архипова - начален учител в 47-мо СОУ
За средния:
Г-жа Кирева, Г-жа Дойчинова, Г-жа Левкова, леля Боби - 129 ЦДГ
Г-жа Иванова - класната му в първи клас 73-то СОУ
Г-жа Крайчева - класната му във втори клас - 73-то СОУ
За мъника:
Г-жа Стоянчева, Г-жа Куртова и Г-жа Радева, леля Пепи и леля Роси - 37 ОДЗ
Г-жа Проданова, Г-жа Михайлова, леля Ками - 129 ЦДГ
Поклон пред професионализма и добротата на всички тях!    bouquet

Общи условия

Активация на акаунт