Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 15 ноем. 2011, 11:59 ч.

Интегрират ромите с нови жилища за 10млн.лв.

 • 9 288
 • 274
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 83
Нови жилища за ромите, по-дълъг престой на ромските деца в училище и равен достъп до здравните услуги. Това са целите на проекта на Национална стратегия за интегриране на ромите в България (2012-2020 г.), съобщи bTV.
 През следващите 2 години ромите ще получат нови социални жилища, а необходимите за строежа им 10 милиона лева ще бъдат получени по европейска програма.

 "Интеграцията на ромите няма алтернатива по икономически, морални, ценностни, хуманитарни, политически причини", заяви министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев на националната среща, по време на която бе представена стратегията, съобщи БТА.

 По думите му реализирането на всички дейности няма как да стане само с европейски средства, без да бъдат мобилизирани националният и общинските бюджети. Министърът посочи още, че когато се говори за интеграция, трябва да се имат предвид не само представителите на ромския етнос, а и социално изключените.

 По данни на националната статистика 23% от ромите живеят на площи от 5 кв. м. За сравнение на лишените от свобода се полагат по 4 кв. м. До 2014 година държавата ще отдели и 50 000 лева за канализация и водоснабдяване.

 Министърът на образованието Сергей Игнатов отбеляза, че за да се постигне интеграция във всички останали сфери, усилията първо трябва да се насочат към образованието. За да имат успех усилията обаче, има нужда от съдействието на родителите и на общността. Колкото и пари да се влагат, колкото и добра да е училищната политика, ако нямаме съдействието на родителите и на общността, всичките усилия ще отидат напразно, коментира министърът.

 Само за следващата година ще бъдат заделени 1 млн. лв. за образованието на ромите. Сега малко над 4% от тях продължават образованието си след 15-тата си година.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/romi-tomislav-donchev-integratzia-9916698?nt=10

# 1
 • Мнения: 4 399
А кога ще ни кажат колко българи живеят на площ под 5 кв. м.?  newsm78 Например 4-Членно семейство в гарсониера или 3 поколения в двустаен апартамент... Тях няма ли някой да ги интегрира? newsm78

# 2
 • Мнения: 10 338
равен достъп до здравните услуги.  Няма лошо. Защото сега май само те ги ползват. Ние за всичко си плащаме.

# 3
 • Мнения: 17 102
равен достъп до здравните услуги.  Няма лошо. Защото сега май само те ги ползват. Ние за всичко си плащаме.
Според новата държавна математика А > А.
Има и по- равни, нали знаете.
Да живеят новите Питагорейци!

Серьожата пък ще ги заведе един по един в училище. А ние ще разчитаме на "родителите им" да им... както се казва в текста, "съдействат".

Слушах подобно обсъждане вчера сутринта в колата. Един мъж от някаква ромска организация се силеше да обясни, че идеята не е да са за ромите, а за нямащите, принципно.

# 4
 • Мнения: 204
равен достъп до здравните услуги.  Няма лошо. Защото сега май само те ги ползват. Ние за всичко си плащаме.

 Joy Joy да,искам да го видя това.

Не им давам много живот на тези жилища.

# 5
 • Мнения: 28 715
Дааа , мислех аз да я пусна тази тема , но пак някой ще ме обвини в расизъм и фашизоидно мислене ...

В Пловдив преди време им построиха такива жилища , супер лукс , сега не знам има ли останки от тях !

# 6
 • Мнения: 984
Навремето Т. Живков се опита да ги вкара в апартаменти в жилищни кооперации, където живееха и българи....елате да видите - изгориха паркета за лагерени огньове, вкараха си животните в апартаментите, изрушкаха и окрадоха съседните блокове, просто след тях не остана камък върху камък, трева не никне де са минали....

Всъщност и до днес една част от квартал "Вл. Варненчик" във Варна е ромско гето, кодето цъфтят всякакви форми на престъпност...

Националната политика по отношение на ромите е трагична. Толкова не можаха ли да порчетат предходния опит...или е по-важно някакви фирми да усвоят еврофондове чрез уж строителство....всъщност кой ще извърши контрола по строителството? Mr. Green

Happy_mamma, понеже ме цитираш от предходна тема, искам да ти кажа, че възпроизводството е смисълът на живота погледнато от общочовешка философска гледна точка, а настаняването в жилища на хора, които нямат култура за живот под покрив е тъпа социална политика.

# 7
 • Насред хаоса
 • Мнения: 3 247
Тия пък как ги не наинтегрираха и как не разбраха, че самите цигани няма да допуснат да бъдат интегрирани?! Дреме му на манго, че някой искал да го интегрира, като му сервират всичко без пари и той само се плоди и щрака с пръсти. Наливане от пусто в празно - и новите жилища ги чака съдбата на блок 20. Вместо да ги дадат на хора, които работят, плащат си всичко чинно и знаят как да пазят. В тази връзка ми е интересно как ще ги интегрират в плащането на глобите за деца, оставени без надзор? И за неприсъствие в училище?

# 8
 • София
 • Мнения: 83
В тази връзка ми е интересно как ще ги интегрират в плащането на глобите за деца, оставени без надзор? И за неприсъствие в училище?

Ще направят една стачка, че немат пари  и ги дискриминираме по нещо си...и нема да плащат.

# 9
 • Мнения: 5 649
А кой ще им плаща сметките в тези жилища? Всъщност знам отговора...

# 10
 • Мнения: 3 405
А задължения ще имат ли? Или както до сега само права.

# 11
 • Насред хаоса
 • Мнения: 3 247
А задължения ще имат ли? Или както до сега само права.
Къде отиде във фантастиката и ти? Това не е било, няма и да бъде.

Ще направят една стачка, че немат пари  и ги дискриминираме по нещо си...и нема да плащат.
Даже и стачка не е нужно да правят - като изкарат сопите и се нахвърлят върху длъжностните лица, не е и нужно повече. Щото и да пребият длъжностното лице, ако то се опита да се защити, пак ще изкарат него виновно, че е осмелило да дискриминира цигани. Много се размиха границите на това понятие *дискриминация*, ей!

# 12
 • Мнения: 28 715
Мишона , твоята работа стана "Гузен негонен бяга !"

Не съм цитирала нищо . Wink

# 13
 • Мнения: 984
Не аз съм гузна, а ти. Иначе за какво ще споменаваш как съм ти коментирала словоизлиянията в друга тема.

# 14
 • гр. Шумен
 • Мнения: 515
А задължения ще имат ли? Или както до сега само права.
КАк ще имат права бе! Те ще внасят оплакване срещу страната за дискриминация, ти права!
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1109676
Ако Иван иска собствен дом, тегли кредит и опъва каиша на две-три места, за да си плаща кредита. А ако Манго иска, получава жилище в което се наливат грешни пари на данъкоплатците (наши, европейски, все тая). След 2 години жилището е разкостено и МАнго иска още едно.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт