Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 3 дек. 2011, 09:54 ч.

Просто ми е интересно...

 • 988
 • 10
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 5 554
http://m.vesti.bg/?tid=4040&oid=4356971
 Интересно ми е какво е мнението ви за това решение на Съда, изнесено в статията, възмутени ли сте или съгласни? Аз ще се включа по-късно.

Последна редакция: сб, 03 дек 2011, 10:10 от tzvety26

# 1
 • Мнения: 2 944
     Това не е съдебно решение, а статия. Ако прочета самото решение, мога да коментирам. Но така поднесената информация не буди нито съгласие, нито възмущение. 

# 2
 • Мнения: 1 668
Съгласна съм с него. Всеки в тая страна трябва да търпи санкция за собствената си глупост и да се научи, че като пише 6 човека, това не 12. Тъжно е, че инцидентът стана точно с бременни жени, но за тях е още по-важно да бъдат внимателни, защото освен за ссобствените си животи, носят отговорност за още един. Не може да постъпиш безотговорно и към собствения си живот и към този на детето си и след това да се жалваш,, че болницата или филанкишията са виновни, че не си видял табелата. Наскоро имахме подобен инцидент в офиса, но слава богу просто пропадна асансьора с 30 см и нямаше никакви поражения за участниците. Наказахме изключително строго виновните.

# 3
 • София
 • Мнения: 12 610
Е как да се коментира ситуация, на която не си бил свидетел? И съответното решение, произтичащо от тази ситуация.

# 4
 • Мнения: 2 944
     В България важат две правила, които са важни за този казус:
    „Никой не може да черпи права от собственото си неправомерно поведение“ и  „Незнанието на закона не освобождава от отговорност.“
     В този случай и двете могат успешно да се отнесат и към болницата, и към хората в асансьора. Много е важно имало ли е експертиза и какво е установила, има ли други технически причини за падането на асансьора извън свръх-теглото и пр. Такава информация тази статия не дава.
     Един човек може да изгуби дело дори правото да е на негова страна, само защото не е успял да си докаже иска.
     А според мен възможните изходи от случая са два (при наличие на всички възможни доказателства) - или решението е правилно, или има съпричиняване на вредите - т.е. болницата отговаря за някаква част  от тях. Пълна отговорност на болницата не би могла да бъде ангажирана, според мен. Всичко това - под условие, че частицата информация в статията отговаря на действителността. 

# 5
 • Мнения: 1 072
Това за асансьора звучи много логично.
Във всяка обществена сграда, в която съм ходила и има асансьор, става такова набутване и натикване в него, че се пръска по шевовете.
Не съм била там, не съм станала свидетел, но звучи типично по нашенски и съм склонна да повярвам.
Принципно асансьорите носят до х килограма, но най-лесно е да се посочи горе-долу за колко души. И ето тук идва разминаването - много ясно, че ако се качат 12 рахитични манекенки, няма да е същото като да се качат 12 човека с нормално телосложение...

# 6
 • Мнения: 341
Едно по-свободно съчинение по темата:
В съда не се правят разследвания, а се установяват фактите според представените от страните доказателства. В процеса родилката е била едната страна (ищец). Трябвало е да докаже всичко, което твърди и на което основава иска си. Другата страна (ответник) е имала право на насрещни доказателства, с които да обори твърденията на родилката и така (евентуално) да стане ясно, че родилката няма основание да иска това, което иска от съда в иска си (по отношение на ответника).
Едва тогава идва ред на "онази везничка" на "дамата с вързаните очи" - отсам са доказаните твърдения на едната страна в процеса, оттам - на другата страна в процеса. Родилката ще спечели делото, ако натежат нейните доказателства и те съответстват на някакво правно основание (написан из законите текст), където е формулирано правото й да иска това, което иска в иска си (тя иска от съда да осъди по определен начин ответника).

Всичко е в ръцете на страните (на техните адвокати). Кога и какво да поискат от съда, как да се снабдят с доказателствата си (писмени или чрез свидетели) и пр. Съдът следи само дали се спазва начинът и сроковете, описани в процесуалния кодекс, докато се събират доказателствата. А след като се изчерпи времето и начините за събиране на доказателствата, се дава ход на устните състезания: само с тези доказателства, които са били приети по делото, да докажеш, че имаш основания да поискаш от съда това, което искаш (т.е., че в съответния текст от закона е "твоя случай", където се предвижда правото ти).

Ако е поискана  съдебно-техническа експертиза и тя е доказала, че асансьорът е работел в съответствие с техническите изисквания, ако родилката не е доказала (чрез свидетели), че именно упълномощен представител на персонала на болницата е принудил родилките да се качат именно по този начин в асансьора, че е нямало задължителното писмено указание (табела) за начина на ползване на асансьора, то съдът на какво основание да приеме, че причината за инцидента е у болницата?

# 7
 • София
 • Мнения: 5 554
Холограма,  Peace

# 8
 • Мнения: 2 944
Едно по-свободно съчинение по темата:
Това не е свободно съчинение, а описание на типичното развитие на един граждански процес. Поздрав.

# 9
 • Мнения: 10 343
Във връзка с тези дела има един много разпространен случай от САЩ - как застрахователната компания праща кутия пури на своя клиент, той предизвиква пожар с пура и ги съди.

# 10
 • Мнения: 2 944
Трещи, при тях правилата са други  Grinning
Навремето в БТА Паралели имаше много интересна поредица "Тези луди американски закони".

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт