Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 0
Вече не знам какво повече да направя! През 2010 година почина мой роднина и като един от многото наследниците, учавстващ в продажба на недвижим имот посетих ТД на НАП във Варна за удостоверение,че не дължа данъци. С голяма учудване разбрах,че дължа невнесена сума за данък по данъчна декларация от 1999 година като физическо лице- започнаха моите ходения по мъките да доказвам,че преди 10 години съм си внесла сумата, но някой не си е свършил работата и след дълго трамбоване на стъпала и стаи и след няколко разговора лично с началника на НАП-Варна, той реши великодушно,че поради изтекла давност от 10 години,ще ми опрости и ще закрие данъчното задължение и даже лично с мен дойде на гишето,където ми взеха всички вносни бележки,които носех, и присъства на издаването на документа- удостоверение за задължения, в което се вписа- "няма задължения", който да ми послужи пред нотариус. Днес обаче, в 12.15ч ми звънна на вратата куриер, който ме накара да се разпиша и ми връчи писмо от публичен изпълнител Огнян Кондов - СЪОБЩЕНИЕ ЗА ДОБРОВОЛНО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ОСНОВАНИЕ ЧЛ.221от ДОПК, в което прочетох,че е било заведено дело с изх.№ 1823/2011 и ме канят с писмото от 17.1.2012 да си платя задължението от 1999 г с начислените лихви до този момент ...лв/ огромна сума/ в 7 дневен срок или ще следва запор на заплатата ми или принудително описване на имуществото ми- след 13 години!!!!! КАКВО ДА НАПРАВЯ В ТОЗИ СЛУЧАЙ? Не искам да постъпвам глупаво, но нали има чл. 171 от същия този ДОПК за давност? Чудя се има ли закони за НАП в нашата мила Родина? Кой все още може да издържи на произвола и тормоза на НАП????

# 1
 • Мнения: 36
Вместо да се чудиш, хващай отивай и пускай жалба в съда(мисля, че така се правеше)! Потърси информация в търсачките! А най-добре е да хванеш адвокат, който ще ти свърши работата! А ако нямаш пари за адвокат прочети законите . Вече в интернет има всякаква информация. Срещал съм из нета подобни случаи някога. А колкото до давността, наистина има такъв закон, така че действай! Не чакай някой от тук да ти помогне на готово!

# 2
 • София
 • Мнения: 3 689
Най-добре се обърни към адвокат, който да ти помогне с документите. Нали пазиш платежните документи, за да удостовериш, че си платила данъка?

# 3
 • Русе
 • Мнения: 43
И аз получих подобно писмо,само че за дължими здравни осигуровки за 2006г.Тогава бях ЕТ и бях по майчинство.Нямаше начин да получавам майчинство,ако не си внасях осигуровки.Как процедирах аз:свързах се с публичния изпълнител,той ми каза подробностите и след като му обясних,че си пазя всички платежни,той ми каза да им направя ксерокопие и да ги изпратя в НАП.След седмица получих писмо,че не дължа никакви пари,че парите,които съм внасяла са си там по моята сметка,но имало някакви различни кодове,заради които парите не са отишли където трябва .Трябвало да отида лично,за да направя това "нареждане"-да ми прехвърлят парите от грешното на правилното място.Съветът ми към теб е   да се свържеш по телефона с този публичен изпълнител,да му обясниш какви документи имаш,ако поиска да му предоставиш копия от тях и непременно да подчертаеш дебело,че искаш да ти се опростят начислените лихви(на мен това ми го каза "моя"изпълнител).
Малко дълго стана обяснението,но се надявам да ти помоогне.

# 4
 • Мнения: 2 405
Наистина ли ти взеха вносните бележки?

# 5
 • Мнения: 5 691
Върви при публичния изпълнител .

# 6
 • Русе
 • Мнения: 43
Наистина ли ти взеха вносните бележки?
Ако това се отнася за мен-изпратих  им ксерокопията на бележките с писмо с обратна разписка.Оригиналите са при мен.

# 7
 • Мнения: 654
Това за лихвите е....голяма работа.
Веднъж се оказа,че дължа 4000 и лихва 1200.
С вносни бележки и много нерви доказахме,че сме плащали осигуровки за три години.
Демек излизаме на 0.
Да,ама не.Задължително подавахме молба за анулиране на лихвата.
Защото тя щяла да остане,ако не подам молба.
Питам ги:Извинявайте,аз нали вече не дължа нищо.
-Да.Задълженията са нулирани.
-Значи съм на 0?
-Да.
-И на 0 лева дължа лихва 1200?
-Да.
Отивай при изпълнителя,отивай при адвокат,но на НАП не вярвай.
Аз им казах,че сега ще си извадя копие от удостоверението,за да не се наложи пак да се доказваме.
-Вие си вадете колкото иска.Това е за този период.При нас може друг да не излезе.
Питай,чети  Hug

# 8
 • Мнения: 5 691
Лихвата натрупана за нещо ,което си е издължено навреме няма ли да падне при едно евентуално дело?

Не ,че ти трябва дело де ,нашето се точи вече четвърта година .

# 9
 • София
 • Мнения: 2 437
Дарина, всички оригинални бележки ли взеха или нещо не разбрах?
Търси си добър адвокат и !! не давай на никой !! оригинала на издаденото вече удостоверение, че нямаш задължения.
За мен няма логика да опрощават неплатени данъци, но не съм запозната.

# 10
 • София /Абсурдистан
 • Мнения: 5 920
Преди време по същия повод бях питала адвокат и той ми каза, че когато едно задължение е платено, няма основание върху какво да се начислява лихва и лихва не се дължи. Ама сега може да има нещо променено. Ще следя темата.

# 11
 • София
 • Мнения: 5 841
даринаК, отивай още утре при публичния изпълнител, с всичките документи и обяснения, както и ако имаш копието на издадения документ от НАП, че не им дължиш нищо.
Ще се оправят лесно нещата, не се притеснявай.  Hug
Просто открай време комуникацията между инстанциите никаква я няма, така че никой не е подал към публичния изпълнител информацията, че вече си на чисто с НАП.  Peace
Запази спокойствие, дръж се добре с човека и съм сигурна, че за 2-3 дни ще ти решат въпроса, говоря от опит.

Общи условия

Активация на акаунт