Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 4 фев. 2012, 16:03 ч.

Синът ми отказва да суче...

  • 1 062
  • 3
  •   1
Отговори
  • Мнения: 38
Здравейте!
Синът ми е на 1.9 год. Изключително кърмено дете. До  1 год. и 2-3 месеца, сучеше по няколко пъти през деня и поне 3-4 пъти през нощта. След това махнахме нощното кърмене и до 1 год. и 4-5 месеца, сучеше по 3-4 пъти през деня. След това разредихме кърменето до 2 пъти на ден /на обяд и вечер преди да заспи/, до към 1.7 год. Тогава махнахме вечерното кърмене и остана само обедното. Редувах гърдите, като се получаваше, че от една гърда суче през ден. От две седмици, обаче, започна да заспива на обяд без да суче. Реших, че е готов да се отбиваме и започнах да го кърмя през ден /на обяд/ като отново редувам гърдите. Надявах се така, с постепенно разреждане на дните да го кърмя поне още един-два месеца. Но онзи ден и днес, отказа да суче. Най-интересно е, че започна да се подсмихва, да хихика като види гърдата, върти очи - много е смешен. Все едно вече разбира и го е срам!
Притеснявам се дали постъпих правилно с намалянето на кърменето и прескачането на дни. И най-вече ме притеснява какво ще се случи с гърдите ми, ако тотално откаже да суче. Нямам много кърма, не ми натежават гърдите, но все пак...
Моля ви, посъветвайте ме как да процедирам от так нататък - да продължавам ли да му предлагам, пак ли в тази последователност през ден /или да е по-често/, или ако не изявява желание да не го карам насила? Рано ли е да го отбивам?
Извинявам се за дългия пост, но имам нужда да чуя вашето мнение!  Simple Smile
Благодаря предварително!   bouquet

# 1
  • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
  • Мнения: 2 976
Здравей,
Всяка връзка между кърмеща майка и кърмаче е уникална и единствена по рода си. Тя си има свои особености и свое продължение. Кърменето е процес, който е най- добре да продължава, докато и на двете страни им доставя удоволствие. Понякога факта, че детето отказва да суче и намира занимания с други неща в заобикалящия го свят, би могъл да донесе тъга на майката. Но това е една естествана стъпка напред в развитието на детето и продължение на един естествен цикъл, наречен кърмене.
Разреждането на кърменията неминуемо е бавен процес на отбиване, който по описаното от теб, протича, съобразно нуждите на кърмачето. Постепенното намаляване броя на кърменията променя и състава на кърмата и той започва да се доближава до състава на коластрата. Отказът на сина ти от кърменията е крачка в развитието му и би могло да бъде момента на отбиване и приключване с кърменето при теб и него.
След като не кърмиш в момента, не е необходимо да се изчеждаш, освен ако не чувстваш напрежение в гърдите. Тогава е достатъчно само леко да намалиш напрежението, за да се предотврати евентуално запушване на канал. Всяко дразнене на гърдите, дори от цедене, стимулира образуването на кърма, затова е добре то да е премерено и при нужда.
Ще се радвам да споделиш, как преминава процесът при теб и сина ти.

# 2
  • Мнения: 38
Благодаря за отговора!  Simple Smile
И вчера правих опити да му дам да суче, но неуспешни. Явно синът ми сам реши, че не иска повече. И въпреки, че края наближаваше и аз бях готова за това, сега ми е малко тъжно.  Cry Не очаквах подобен край, защото той до преди две седмици изпадаше в истерии, ако му откажа да суче. Мислех, че отбиванете ще стане трудно, въпреки че беше само един път на ден. А се оказа по-лесно, отколкото очаквах!
Не е сукал вече 4 дни, а почти нямам напрежение в гърдите. Вчера опитах да се изцедя, и то просто за да видя какво ще излезе, но с ръце излязоха едва по няколко капки. Надявам се да нямам последствия с гърдите, защото помня неприятното начало на нашето кърмене /подути до пръсване гърди, болки, температура/.
Дали не е добре да си взема някакви хомеопатични хапчета или нещо подобно за всеки случай? Или при толкова разредено кърмене и липса на напрежение в гърдите, не би следвало да има проблем?

# 3
  • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
  • Мнения: 2 976
Здравей,
Когато краят на кърменето наближи, част от майките приемат профилактично Лецитин. Лецитинът е хранителна добавка, която действа като емулгатор - пречи на мастните частици в кърмата да се слепват и да запушват каналчета.
Радвам се, че отбиването преминава без стрес за детето. Това наистина е нова крачка в развитието му.

Общи условия

Активация на акаунт