Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 1
Здравейте! Не знам дали има пусната друга такава тема, поне на търсачката не ми излезе нищо. Дъщеря ми е на 4 години и 11 месеца. Днес на градината докато ядяла принцеса долното предно зъбче й се разклатило. Заведохме я на зъболекар, според нея не е нещо ненормално - каза, че децата вече започват смяната на млечните зъби по-рано /пък аз знам, че е нормално към 6-7 години/. Каза да го оставим така, да се разклати само хубаво и да падне само. Мен обаче ме притеснява друго. Може би от окло 2 години по предните й зъби /а после и по всички останали/ се появи нещо като черен налеп. Водих я на зъболекар, няма кариеси, било от недостатъчно добре почиствна храна след ядене / въпреки че мием зъбите редовно/. Та, тъй като това черното по зъбите е много грозно, на два пъти съм я водила на почистване. Последния път беше преди десетина дена. Чудя се това разклащане днес да не е заради почистването? Моля, ако някой е имал подобен проблем да сподели, ще бъда много благодарна.

# 1
 • София
 • Мнения: 2 785
Някои деца наистина по-рано сменят зъбите си, но едва ли е тенденция. Повечето деца им падат на 6-7. Познавам дете с първо паднало зъбче на 4.

# 2
 • Мнения: 862
Ако като бебе зъбките са пробили по-рано, е нормално да ги смени по-рано. Зъбките се сменят на 5-6 г., така че мисля, че сте съвсем в нормите - тя е почти на 5.
На моя приятелка детето смени 2 зъбчета малко след навършване на 5 г., но млечните бяха изникнали още на 4 мес.
В групата на дъщеря ми някои деца (родени първото полугодие) още във 2ра група смениха зъбчета. В момента тя е в 3та група има деца с паднали зъбчета, има такива, на които още не се клатят, а на моята вече й е поникнал един от постоянните кътници, друг напира да излиза, а два долни резци са поникнали на 1/3, без обаче да са паднали млечните резци - сега е като акула с два реда зъби. Другата седмица ще ходим да ги вадят, че при това положение няма големи шансове млечните да паднат сами, тъй като новите отзад им създават опора.
Относно почерняването - имаме същият проблем. Налепът е вследствие на прекалено киселинна слюнка - не се дължи на храна или лоша хигиена, просто физиологична особеност. Ние засега не сме ходили да го почистват, тъй като едва ли ще стои кротко и мирно. Би ли споделила как точно протича почистването и как издържа дъщеря ти?
Не знам дали това би могло да повлияе на зъбките, по-скоро не, това си е вид зъбен камък. Може би все пак не трябва да е прекалено често. Нашата зъболекарка мисли да поизчака с почистването му предвид възрастта й. Ходим иначе редовно на прегледи, тъй като черният налеп благоприятства развитието на микроби.
Не драматизирай излишно, по-добре подготвяй подаръците "от" Феята на зъбките Peace

http://vbox7.com/play:984c77cb
http://www.therapy.bg/support_teeth.html

# 3
 • Мнения: 1
Учудващо и за мен почти нямахме никакви проблеми с почистването на зъбките и като цяло с посещението при зъболекар. Лек страх имаше само при първото ходене и то преди да влезем в кабинета - притесняваше се какво ще и правят, но тогава минахме само преглед и зъболекарката успя да я предразположи много добре. На следващото посещение даже искаше сама да ходи, защото й беше много интересно, че трябва да плюе в малката "Чешмичка" и да сяда на големия стол. А тъй като самото чистене е безболезнено единствения проблем, който имахме е че след десетина минути стоене с отворена уста, вече и омръзна и взе да мрънка да си ходим.
Иначе я чисти с машинка, не знам точно кава и с някаква пастичка

# 4
 • Мнения: 1
Не е нормално , 3 години по-рано , потърсете друга причина , защото това не е  физиологично.

# 5
 • Мнения: 1
Просто да кажа, че три месеца по-късно, моята малка принцеса вече има две прекрасни чисто нови "къдрави" зъбчета, пораснали почти изцяло /до половината на другите/. Зъбките се появиха седмица-две след като паднаха млечните и израснаха доста бързо, така че явно притесненията ми са били излишни, а смяната на тази възраст се оказва наистина нормална /ако има и други майки, които се безпокоят от по-ранното падане на млечните зъбки/

# 6
 • София
 • Мнения: 2 785
Честито!

Съвсем нормално е зъбките да паднат по-рано, ако са изникнали по-рано. Има случаи на бебе на 4 месеца със зъбчета, а има и такива на 1 година без нито едно, всичко е индивидуално.

# 7
 • Мнения: 186
Здравейте,детето ми е на 4г, 9 месеца и днес при игра захапало играчка.Сега предно долно зъбче се клати,но има и кръв.Чудя се да ходим ли на зъболекар и какво всъщност може да се направи?

# 8
 • Мнения: 1
Ами твърде вероятно е да се е разклатило, защото отдолу има друго зъбче, което го избутва. Поне при моята дъщеря беше точно така - в градината отхапала една твърда коричка на принцеса и долното й зъбче се разклатило и се разкървило малко. Тогава я заведох на зъболекар, който каза, че зъбът се клати, защото му е дошло времето за смяна. и наистина до 2 седмици падна, а до месец й падна и другото долно зъбче. Тогава беше на 4 години и 11 месеца. Така, че мисля, че всичко е наред, нищо не пречи да я заведеш на зъболекар, просто за твое успокоение.

# 9
 • Бургас
 • Мнения: 295
Ние сме със същия проблем, но при нас  преди малко падна  долният предкътник (4-ти зъб) и сега ще откача от притеснение, дали въобще има какво да се направи. Четох,че постоянните излизали към 10-11 годишна възраст, а сега сме едва на 5 г. До тогава какво ще пази мястото за постоянното зъбче. Дъщеря ми е много травмирана и не отваря уста на зъболекар.  Sad   Имало ли е други такива случаи?

# 10
 • София
 • Мнения: 2 533
Записвам се да следя. Моят син още е с млечните зъби, но има деца в групата, които вече сменят зъбчетата. Мисля, че е индивидуално и няма нищо притеснително.  Hug

Общи условия

Активация на акаунт