Кисело мляко-сурогат

  • 2 693
  • 34
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 0
Сурогатното кисело мляко е с собенно дълъг срок на съхранение. Съхранявано даже и при високи температури, то не вкисва а само се разлага, което доказва липсата на Lactobacillus bulgaricus. Бактериите, за разлика от хората, не е възможно да бъдат излъгани.

Някой може ли да назове кисело мляко, на което кофичката се "подува" при съхранение на топло?

# 1
  • София
  • Мнения: 3 099
Домашното!  Mr. Green

# 2
  • Мнения: 5 625
Лазарова.
Местна фирма е.
Пък даже на опаковката пише, че има сухо мляко в състава.

# 3
  • Мнения: 25 662
Някой може ли да назове кисело мляко, на което кофичката се "подува" при съхранение на топло?

Мога.

# 4
  • Мнения: 0
Лазарова.
Местна фирма е.
Пък даже на опаковката пише, че има сухо мляко в състава.

Предполагам, че бактериите ядат сухо мляко, даже и от Чернобил.

# 5
  • Мнения: 41 045
Сурогатното кисело мляко е с собенно дълъг срок на съхранение. Съхранявано даже и при високи температури, то не вкисва а само се разлага, което доказва липсата на Lactobacillus bulgaricus. Бактериите, за разлика от хората, не е възможно да бъдат излъгани.

Някой може ли да назове кисело мляко, на което кофичката се "подува" при съхранение на топло?

 Заквасва си се нормално, но после бактериите се убиват за да има трайност. Т.е. няма живи бактерии, но това е заради пазарната икономика с търсенето и предлагането.
Но да ти напомня, че когато въведоха мляко БДС хората отказаха да го купуват - кисело им било Twisted Evil  Ако има търсене на истинско мляко ще има и предлагане. Ти внушаваш, че всички искат да си купуват истинско, ама не е така.

# 6
  • Мнения: 0


 Заквасва си се нормално, но после бактериите се убиват за да има трайност. Ти внушаваш, че всички искат да си купуват истинско, ама не е така.

В Германия се продава кисело мляко, на което пише че е с българската бактерия. Струва малко по-скъпо от другото, което го сгъстяват с набухватели и желатин. Но щом казваш, че в България ги убивали бактериите... И как ги убиват, наливат в "млекото" хлор?

# 7
  • out of space
  • Мнения: 8 573
Някой може ли да назове кисело мляко, на което кофичката се "подува" при съхранение на топло?

Мога.

И аз. Една, единствена марка купувам.
2 дни отворено и е с половин пръст плесен отгоре.

# 8
  • Бургас
  • Мнения: 380
това пък за развалянето не е никаква гаранция, че е истинско млякото. домашно кисело мляко спокойно ми издържа и по седмица в хладилника.

# 9
  • Мнения: 6
По-скоро слагат малко закваска(ако слагат изобщо), за да не се развият повече бактерии.  Laughing

това пък за развалянето не е никаква гаранция, че е истинско млякото. домашно кисело мляко спокойно ми издържа и по седмица в хладилника.

Гаранция е, защото колкото повече млечно кисели бактерии има от двата вида(булгарикус и термофилос), толкова повече киселиността се увеличава и не става годно за пиене. Затова и годността му е малка.

А за плесените е нормално да се развият, все пак микроорганизми има навсякъде.

Последна редакция: нд, 05 авг 2012, 20:03 от Audrey

# 10
  • Мнения: 3 826
чрез загряване спират по-нататъшното действие на закваската ( бактериите ) , това няма нищо общо с това истинско ли е млякото или не .

# 11
  • Мнения: 41 045


 Заквасва си се нормално, но после бактериите се убиват за да има трайност. Ти внушаваш, че всички искат да си купуват истинско, ама не е така.

В Германия се продава кисело мляко, на което пише че е с българската бактерия. Струва малко по-скъпо от другото, което го сгъстяват с набухватели и желатин. Но щом казваш, че в България ги убивали бактериите... И как ги убиват, наливат в "млекото" хлор?

Термична обработка. Казва се пастьоризация.


И в България също се продава мляко с жива закваска. Доказва се лесно - можеш да си заквасиш сама, като вземеш една лъжица. Но най-истинското не се търси.

# 12
  • Мнения: 3 826
Някой може ли да назове кисело мляко, на което кофичката се "подува" при съхранение на топло?
Мога.
И аз. Една, единствена марка купувам.
2 дни отворено и е с половин пръст плесен отгоре.

това няма как да стане , ако млякото е наред и аз купих веднъж някаква помия , която бе с надута капачка на 2-3 ден , ама въобще не ме убеди , че е хубаво мляко ...
просто си бе скапано .
това , че хубавото мляко ще е с надута капачка на 2-3 ден са митове от миналия век , както и другите теми на другаря ...

# 13
  • Бургас
  • Мнения: 380
е значи това, което правя в къщи с купена закваска и домашно мляко не е истинско по тази логика.  Laughing
а закваската се изражда след определен брой подквасвания, ако ползваш закваска от вече полученото мляко.

същото важи и за домашният хляб - издържа около седмица и о, чудо не мухлясва на втория ден  Simple Smile

# 14
  • Мнения: 30
Аз не мога да ти кажа, но пък съм от тези, които не харесват твърде киселото мляко (по БДС), ям обикновено кисело мляко, въпреки че кой знае какво му слагат. Ако някой сподели за хубаво мляко без добавки, което не е много кисело, с удоволствие ще го пробвам.
Като малка много пъти съм яла домашно, заквасено с прясно мляко от кравата, а не от магазина (по-домашно от това, няма на къде), но не помня да е било чак толкова кисело.

# 15
  • Мнения: 41 045
Аз не мога да ти кажа, но пък съм от тези, които не харесват твърде киселото мляко (по БДС), ям обикновено кисело мляко, въпреки че кой знае какво му слагат. Ако някой сподели за хубаво мляко без добавки, което не е много кисело, с удоволствие ще го пробвам.
Като малка много пъти съм яла домашно, заквасено с прясно мляко от кравата, а не от магазина (по-домашно от това, няма на къде), но не помня да е било чак толкова кисело.

Вкусът ти се е променил. Както и на повечето потребители. А истинското си е кисело. Даже встандарта БДС бяха направили малко отклонение от класиката, за да е по-малко кисело.

# 16
  • Бургас
  • Мнения: 380
киселото мисля, че зависи от вида на закваската. и от това колко пъти е използвана. колкото повече се използва, толкова по-кисело става млякото. не се разваля, няма мухъл за 2 дни, но си променя вкуса още с подквасването.

# 17
  • Мнения: 30
Черна станция, сигурно си права, а и аз от малка предпочитах купеното пред домашното. Какво да се прави - вкус.
Но виж за сиренето не се е променил много, сегашното по магазините почти ме е отказало да ям сирене. С носталгия си спомням за последното ми посещение при роднини на село, които ме черпиха с домашно сирене.

# 18
  • Мнения: 6
Ако закваската си една и съща, с едни и същи бактерии, то после зависи от млякото какво е( да е чисто, без примеси(разни външни фактори Laughing), което зависи и от храната на животните) и с каква температура е. За да стане хубаво кис. мляко, на бактериите им трябва подходяща хранителна среда с определена температура. Тогава и те се развиват нормално, според външната температура, дали е студено, топло.

# 19
  • Варна
  • Мнения: 17 967
Термофилус бактериите правят киселото мляко по-сладко, докато булгарикус дават киселия вкус. Предполагам се слага повече термофилус за да не бъде много кисело.
Аз си правя киселото мляко сама, купувам домашно сирене и отскоро домашен кашкавал. ooooh!

# 20
  • Мнения: 0
Ако ви разбрах правилно, съветвате да си възвърнем натуралното стопанство. Да си заквасваме мляко, да си шием обувки от кожата на свинята, дето сме заклали за велик ден и пр.

# 21
  • Варна
  • Мнения: 17 967
Ако ви разбрах правилно, съветвате да си възвърнем натуралното стопанство. Да си заквасваме мляко, да си шием обувки от кожата на свинята, дето сме заклали за велик ден и пр.

Не, не си ме разбрал правилно. Laughing Аз казвам какъв избор съм направила, не съветвам никого нищо.  Peace

# 22
  • Мнения: 4 569
Опитай с Медея. Дали е вярно не знам.

# 23
  • Мнения: 0
Никой не можа да посочи марка кисело мляко, което си увеличава кисленността, при съхранение на топло. Следователно истинско кисело мляко вече няма. Българската бактерия е емигрирала.  Tired

# 24
  • Варна
  • Мнения: 1 744
Домлян, киселото мляко на Добревски, био млякото на Хармоника - доволен ли си?

# 25
  • Мнения: 0
Домлян, киселото мляко на Добревски, био млякото на Хармоника - доволен ли си?

Опитвал съм ги. Даже и след една седмица при сегашните температури, не се подуват. А ако са отворени не вкисват, а само мухлясват.

# 26
  • Варна
  • Мнения: 1 744
Глупости. На топло направо могат да се пръснат при запечатана капачка, а в хладилник вкисват.

# 27
  • София
  • Мнения: 11 721
Купувам кисело мляко "Земенея" - овче. След като съм отсипала няколко лъжици от него, след това се получава водичка т. е. цвик /мисля, че така се казва, може и да ме поправите ако съм в грешка/. Това говори, че наистина има нещо сигурно в това мляко, вкл. и съответните полезни бактерии. Нали все за Лактобацили говорим, дано да ги има. А когато ходя на 300-350 км извън граница, винаги си купувам.... кисело мляко в едни калени съдове. Реже се с нож, а каймак - 2 пръста и винаги с един и същи вкус, същото е и със сиренето, хем като българското, ама не съвсем. Що така, и там овце и тук...В интерес на истината е по-скъпичко, но си заслужава.

# 28
  • Мнения: X
Ако ви разбрах правилно, съветвате да си възвърнем натуралното стопанство. Да си заквасваме мляко.................
"......да си правим сирене, кашкавал, домашен хляб..... и т.н."   Simple Smile

При всичката боклучава "храна", продавана по магазините, засега за себе си не виждам друг вариант.
Сирене, кашкавал, мляко, масло, купувам от малки биостопанства.
Останалите продукти от биомагазини, плодове и зеленчуци-сезонни, от пазара.

Днес например посетихме "Карфур" (не бях ходила отдавна), и си излязохме с 1 литър био овесена напитка, био ябълков оцет, 2 "Хармоника", 1 пъпеш, 1/2 диня, и по около 100-на гр Ементал и Грюер за фондю.Нищо друго не ставаше за к упуване и ядене.
Е, какво да ядем при този "избор" в огромния хипермаркет?

# 29
  • Мнения: 0
купувам от малки биостопанства.
Останалите продукти от биомагазини,
Мислиш, че щом пише на опаковката БИО, значи не е от канцерогенни химикали.

# 30
  • Мнения: X
купувам от малки биостопанства.
Останалите продукти от биомагазини,
Мислиш, че щом пише на опаковката БИО, значи не е от канцерогенни химикали.
Определено има доста по-голяма вероятност да е без химии, отколкото продукт с официално описани Е-та, консерванти, стабилизатори, оцветители, овкусители и т.н.......
А и винаги можеш да дадеш такъв продукт за анализ, и да предприемеш съответните действия.
А продуктите , на които съвсем "добронамерено" са описани вложените химии, просто да не купуваш.    Simple Smile

# 31
  • Бургас
  • Мнения: 380
купувам от малки биостопанства.
Останалите продукти от биомагазини,
Мислиш, че щом пише на опаковката БИО, значи не е от канцерогенни химикали.
ами ти сам си си отговорил - щом е купено, правиш компромис с това до колко е истинско.
даже и домашните неща пак нямат 100 проц гаранция - няма как да знаеш фуражът или брашното дали не са гмо примерно.

# 32
  • Мнения: 0
биомагазини,
Определено има доста по-голяма вероятност да е без химии, отколкото продукт с официално описани Е-та

Интересен феномен представляват при демокрацията така наречените био продукти, които се продават на тройна цена, само защото на опаковката стои етикет БИО ПРОДУКТ. Все едно негримирана проститутка в публичния дом да струва по-скъпо, защото създава впечатлението, че не е заразена с венерически болести.

# 33
  • Мнения: X
биомагазини,
Определено има доста по-голяма вероятност да е без химии, отколкото продукт с официално описани Е-та

Интересен феномен представляват при демокрацията така наречените био продукти, които се продават на тройна цена, само защото на опаковката стои етикет БИО ПРОДУКТ.....
Всъщност, опитвала ли си изобщо продукт, храна с етикет БИО?
Разликата във вкуса е огромна.
Да не говорим за разликата във физическото ни състояние преди и след.
Но аз като цяло промених начина ни на хранене у дома, та предполагам и това е фактор....

Понеже обаче темата е за киселото мляко, това, което купувам от домашна биоферма няма нищо общо като вкус с разните му там Верея, Домлян, Данон, На баба и прочие марки.
Единствено "Хармоника"-та е близка като вкус и консистенция, но пак си личи, че е фабрично производство.

# 34
  • Мнения: 2 195
Ако ви разбрах правилно, съветвате да си възвърнем натуралното стопанство. Да си заквасваме мляко, да си шием обувки от кожата на свинята, дето сме заклали за велик ден и пр.
Ние пък си колим свинята за Коледа...
А за млякото съм на принципа проба-грешка, ако не се харесва не купувам втори път.

Общи условия

Активация на акаунт