Ръжта е малко по-капризна и по се маже.
Ще те посъветвам следното. Взимаш една стъклена или пласмасова купа за салата големичка и в нея
300 мл течност
1-2 с л олио
500гр брашно
сол,
захар,
мед 1 ч л
квас
Първо бъркай с дървена лъжица съставките докато заприлича на тесто, после си намасли 1 та ръка и започни да месиш и ако е нужно добави още брашно да се замеси хубаво да не лепи.
Покриваш с фреш фолио и оставяш за 4 часа да се надигне ( поне да удвои обема си)
след това премесваш пак и слагаш във форма за хляб може и с хартия.
чакаш още 2-3 часа пак да се надигне и печеш.
Печеш на 160-180 градуса максимално, като е хубаво във фурната да сложиш в метална съдинка вода ( бухва повече) Може да се наложи да печеш час и малко отгоре, но само така ми се получава добре.
Иначе пластелиненото от това, че вътре ти е клисаво.