By Kelly Bonyata, BS, IBCLC
Средно калорийно и мастно съдържание на човешкото мляко
Средното калорийно съдържание е 22 ккал/33гр. Калорийното съдържание варира в широки граници по време на всяко хранене, както и в течение да деня поради промяна в мастното съдържание.
Количеството мазнини в човешкото мляко се променя драматично по време на всяко хранене и в зависимост от времето в денонощието, тъй като количеството мазнини зависи от степента на изпразване на гърдата (празна гърда=висока масленост, пълна гърда=ниска масленост). Средната масленост на човешкото мляко е 1.2 гр./33гр. (^3.6 %)
Калорийно и мастно съдържание на човешкото мляко
Средно Граници
Енергия 22 kcal/33g 13 - 35 kcal/33g
75 kcal/100 mL 45 - 119 kcal/100 mL
Мазнини (общо липиди) 1.2 g/33g 0.6 - 1.5 g/33g
4.2 g/100 mL 2 - 5 g/100 mL
3-5% 1-10%
References:
Hamosh 1991, p. 118; Jelliffe & Jelliffe 1978; Lawrence 1999, p. 108, 305, 738.
Какво влияе върху количеството мазнини и калории в майчиното мляко ?
* Диетата на майката? Изследванията показват че диетата не оказва влияние върху средното съдържание на мазнини и калории в млякото на майката. При все това, майката може да промени видовете мазнини в млякото, като промени видовете мазнини които поема с храната. Увеличаването на една мастна киселина в общия случай може да се очаква същевременно с намаляването на друга. Например, едно изследване показа че черните майки в Южна Африка, които се хранят с традиционна царевична диета имат по-малко моносатурирани мастни киселини в млякото, отколкото градските майки, които консумират повече животински протеини и мазнини.
* Установено е, че компресията на гърдата увеличава мастното съдържание на млякото
* Изследванията показват, че степента на изпразване на гърдата определя съдържанието на мазнини, а оттам и на калории. Колкото по-пълна е гърдата, толкова по-малко е съдържанието на мазнини.
Средно калорийно и маслено съдържание на човешкото мляко
Пълна Гърда = Нискомаслено съдържание & По-бавно произвеждане на мляко
Празна гърда = По-високо маслено съдържание и По-бързо произвеждане на мляко
Гореспоменатата информация ни казва как по-ефективно може да се увеличи маслеността на млякото по "по-механичен" начин (т.е. по-дълго и по-често хранене, масаж, компресия на гърдата, изцеждане на пурвото мляко преди кърмене), отколкото чрез смяна на диетата на майката.
От значение ли е количеството мазнини в майчиното мляко за растежа на бебето?
Изследванията показват, че млечния прием на бебето (обема мляко, не количеството мазнини в млякото) е единственото, което се корелира с растежа на бебето при изключително кърмени бебета. Както бе споменато по-рано, средното съдържание на мазнини на човешкото мляко варира в широки граници, но не е доказано да има решаващо значение при пресмятането на общия енергиен прием на бебето.
Намаляване на маслеността на млякото?
В редки случаи се налага намаляване на масленото съдържание на кърмата заради определени медицински показания при бебетата , например chylothorax. (chylothorax - заболяване, при което поетите мазнини не се усвояват, а се отлагат в гръдната кухина, което силно затруднява дишането). За да може бебето все пак да се храни с ценното майчино мляко, се използва центрофуга, с която изцедената кърма се обезмаслява. Освен ако бебето ви няма това или друго опасно заболяване, свързано с висок маслен прием, никога не намалявайте масленото съдържание на кърмата си или слагайте бебето на "диета", мазнините са изключително необходими за растежа на мозъка. Ако сте загрижени че бебето ви наддава прекалено, направете справка с таблиците за тази възраст.
Преведе eli_c от www.kellymom.com