Как да помогнем бебето да приеме по-богато на мазнини мляко

  • 52 575
  • 2
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 2 249
Това е една много полезна статия как да помогнем на бебето да се задържи по-дълго на гърдата и съответно да получи от крайното мляко богато на мазнини. Полезна е и в другии случаи и те са описани в статията. Самата статия е от лекар педиатър, който практикува в Торонто, Канада от 1970г, а през 1984г е създал първата болнично-базирана клиника по кърмене за болни деца в Канада.Компресия на гърдата

Автор д-р Джак Нюман, MD, FRCPC. © 2005


Целта на компресията на гърдата е да се продължи притока на мляко към бебето, след като то спре да гълта (сучене от типа: отваря широко уста – пауза - затваря уста) от само себе си и така то да продължи да приема мляко. Кoмпресията на гърдата стимулира рефлекса на потичане и често стимулира ново естествено потичане на млякото.
Техниката може да е полезна за:

1. Лошо наддаване на тегло
2. Колики при кърмените бебета
3. Често и/или продължително кърмене
4. Болезнени зърна при майката
5. Повтарящи се мастити и/или запушване на канали
6. Насърчаване на бебето, което бързо заспива на гърдата, да продължи да суче активно


Компресията на гърдата не е необходима, ако всичко върви добре. Ако нещата се развиват добре, майката би трябвало да позволи на бебето да "завърши" кърменето от първата страна и ако бебeто иска, да му предложи и другата. Как познавате, че бебето е свършило? Когато повече не суче активно, т.е. гълта (сучене от типа: отваря широко уста – пауза - затваря уста).

Компресията на гърдата е особено полезна в първите няколко дни след раждането, за да помогне на бебето да поеме повече коластра. Бебетата не се нуждаят от много коластра, но все пак имат нужда от някакво количество. Доброто позициониране на гърдата и компресията му помагат да го получи.

Може би е полезно да се знае, че:

1. Бебето, което е позиционирано правилно получава мляко по-лесно от това, което не е. Бебе, което не е захапало гърдата правилно, получава мляко само когато притокът на млякото е силен. Но много майки и бебета се справят с кърменето въпреки лошото позициониране, защото всъщност болшинството жени произвеждат много мляко.
2. В първите 3-6 седмици след раждането, много бебета заспиват на гърдата когато притокът на мляко е слаб и при това не задължително след като са получили достатъчно кърма. След тази възраст те може да се отдръпват от гърдата когато силата на струята започне да намалява, а някои започват да го правят дори в първите дни след раждането.
3. За нещастие много от бебетата не поемат гърдата правилно. Ако кърмата на майката е в изобилие, бебето може да наддава добре, но майката да си плати за това със разранени зърна, колики при бебето, бебе, което постоянно иска да е на гърдата (но активно сучейки през само малка част от времето).

Компресията на гърдата поддържа притокът на мляко когато бебето започне да се унася на гърдата и така то получава:

1. Повече мляко
2. Мляко, с по-високо съдържание на мазнини.

Компресия на гърдата – как да я осъществим:

1. Придържайте бебето с едната ръка.
2. Хванете гърдата с другата ръка сравнително назад от зърното, като палецът е от едната страна на гърдата (по-лесно е, ако палецът е от горната страна на гърдата), а другите пръсти от другата страна.
3. Следете за активното гълтане (вижте видеоматериал на www.thebirthden.com/Newman.html), макар че не трябва да се опитвате да проследите всяко едно преглъщане. Бебето приема най-много мляко когато суче като: отваря широко устата - пауза - затваря уста.
4. Когато бебето спре да суче активно като отваря широко устата - пауза - затваря уста,  притиснете гърдата. Не смъквайте пръстите си надолу по гърдата към бебето, просто притиснете. Не толкова силно, че да Ви заболи и се опитайте да не променяте формата на ареолата (тъмнооцветената част на гърдата в близост до устата на бебето). Чрез това притискане бебето би трябвало да започне отново да суче тип отваря широко уста – пауза - затваря уста. Използвайте компресията, докато бебето суче, но не преглъща!
5. Продължете притискането докато бебто спре да суче активно и след това отпуснете. Често бебето ще спре да суче когато спрете притискането, но малко след това може да започне отново да суче активно. Ако бебето не спре да суче когато отпуснете ръката, изчакайте малко преди да притиснете отново.
6. Причината да отпуснете е за да дадете възможност на ръката си да почине и да позволите млякото да потече отново. Ако бебето е спряло да суче, когато сте отпуснали притискането, сега когато усети вкуса на млякото, ще започне да суче отново.
7. Когато бебето започне да суче отново, може да започне да суче активно (тип отваря широко уста – пауза - затваря уста). Ако не суче активно, притиснете по указания начин отново.
8. Продължете така от едната гърда докато бебето не спре да суче дори когато притискате гърдата. Позволете на бебето да остане на гърдата още малко, защото така понякога може да се задейства рефлекса на потичане отново и бебето да започне да суче отново, самостоятелно. Ако бебето вече не преглъща, позволете му да пусне гърдата, или вие го свалете от нея.
9. Ако бебето иска да суче още, предложете му другата гърда и повторете процеса.
10. Ако искате и нямате проблеми със зърната може след втората гърда да върнете бебето на първата и така да ги редувате няколко пъти.
11. Работете по правилното позициониране и поемане на гърдата.
12. Помнете, притискате гърдата когато бебето суче неактивно, но не и когато гълта!

Според нашия опит горенаписаното работи най-добре, но ако откриете начин, който работи по-добре за задържането на бебето да суче тип “отваря широко уста – пауза – затваря уста”, използвайте това, което най-много върши работа на Вас и бебето Ви. Стига да не Ви боли гърдата при компресията и докато бебето суче активно (тип “отваря широко уста – пауза – затваря уста”), компресията на гърдата работи.

Няма винаги да Ви се налага да правите това. Щом кърменето се подобри, ще можете да оставите нещата да се случват по естествен път. Вижте видеоматериали как да поставяте бебето на гърдата, как да разберете, дали бебето Ви получава достатъчно мляко, как да използвате компресия на гърдата на www.thebirthden.com/Newman.htmlПреведоха Iva_D и Буwww.kellymom.com

Последна редакция: вт, 31 май 2005, 16:00 от Бу

# 1
  • sofia
  • Мнения: 769
Ще пробвам тези съвети за малката, понеже яде поне по 1 час на хранене Grinning

# 2
  • Варна
  • Мнения: 11 340
Много полезна статия! Ще пробвам при следващото кърмене, защото сега бебка суче активно по пет минути, а после "виси" по половин час до следващото потичане на кърмата.

Общи условия

Активация на акаунт