Захранване - въпроси и отговори - тема 18

• 965
  • 37
  •   1
Отговори
Здравейте,
Понеже видях, че старата ни тема е заключена, пускам нова. Изключително ми е полезна и се надявам да продължим добрите дискусии и тук. По- късно днес ще обновя началната страница с вашата полезна информация до момента и линкове към старите теми.

Полезни статии:
Захранването – кога, как, с какво и колко
5 СЕРИОЗНИ ГРЕШКИ ПРИ ЗАХРАНВАНЕТО
5 СЕРИОЗНИ ГРЕШКИ ПРИ ЗАХРАНВАНЕТО
Ранно или късно захранване на бебето
Захранване на бебето според сезона
Захранване дневникът на мама и татко
Как да захраним правилно
Кои храни кога се въвеждат?
Да научим бебето да се храни здравословно
Захранване водено от бебето – ЗВБ
ХРАНИТЕЛНИ АЛЕРГИИ
Хранителна алергия - кои са най-честите причини?
Домашна и здравословна бебешка храна
ДОМАШНИ РЕЦЕПТИ ЗА БЕБЕШКА ХРАНА
Въвеждане на месо в менюто на бебето
Рибата в детското меню
Бебешки Храни с Телешко
Кога може бебето ми да яде жълтъци и цели яйца
Кисело мляко и млечни продукти - кога и как ?
Въвеждане на глутен в менюто на детето – кога?
ЗАХРАНВАНЕ НА БЕБЕТО СЪС СОК
Защо е важно детето да се храни самостоятелно
Референтни граници според възрастта на детето (желязо, хемоглоби … ръвни показатели)

Линк към старите теми:

Захранване - въпроси и отговори !
Захранване – въпроси и отговори. ТЕМА 2
Захранване – въпроси и отговори. ТЕМА 3
Захранване – въпроси и отговори. ТЕМА 4
Захранване – въпроси и отговори - тема 5
Захранване – въпроси и отговори - тема 6
Захранване – въпроси и отговори - тема 7
Захранване – въпроси и отговори - тема 8
Захранване – въпроси и отговори - тема 9
Захранване – въпроси и отговори - тема 10
Захранване – въпроси и отговори - тема 11
Захранване – въпроси и отговори - тема 12
Захранване – въпроси и отговори - тема 13
Захранване – въпроси и отговори - тема 14
Захранване – въпроси и отговори - тема 15
Захранване - въпроси и отговори - тема 16
Захранване - въпроси и отговори - тема 17

Последна редакция: пт, 01 май 2026, 15:13 от KalinkataMalinkata

# 1
Здравейте, детето като мине на държавна кухня как внедрявате жълтъка. Нали трябва да се редуват с месо до годинката, пък в кухнята има месни ястия само. Бебето ми е на 10 месеца?

# 2
Привет, бебчето ми е на 7м, захранила съм го с тиква, морков, пащърнак, картоф, тиквичка и броколи. Предстои ни вкарване на месото, а след това плодове и жълтък. Моля да ми препоръчате книга с рецепти и идеи за разнообразно хранене.

# 3
Здравейте!
Искам да попитам има ли сблъскали се с подобен проблем. Имам бебе на 7 месеца, захранено е на 5 месеца и половина, като следвах схемата на ХИП. Момента в който стигнахме кашите, като въведох Оризова, царевична, елда и Семолина след около 10дни започна неспокойство и повръщане около 3-4 часа след приема и продължаваше на другия ден. Като повръщането не е на фонтан, а множество пъти по малко придружени с плач. Спрях да давам кашите, като преди това също връщаше, но то е с рефлукс от новородено и е на Антирефлусно мляко и връщането го отдавах на рефлукса. Обаче реших да не включвам и картофа за няколко дни и то спря да повръща. Също така не давам купешки пюрета, аз си правя домашни. Единствените купешки са заготовките с месо на Плазмон, но и техният прием преустанових, защото и в тях има нишесте. Нещото което си мисля е че има непоносимост към нишесте.
Да уточня ходили сме на гастроентеролог и ни казаха да изчакаме 2 месеца и да започнем наново да въвеждаме. Ако има някой който се е сблъсквал с подобен проблем ще съм благодарна за съвет или препоръка за доктор.

# 4
Здравейте, детето като мине на държавна кухня как внедрявате жълтъка. Нали трябва да се редуват с месо до годинката, пък в кухнята има месни ястия само. Бебето ми е на 10 месеца?
Здравейте, аз давах под формата на палачинки например. Правех протеинови такива с яйце и банан и по- малко брашно.Следях и Dr Modern mommy, която има интересни рецепти подходящи и за бебета, 8, 10 ,12 месечни. В някои от рецептите от държавна кухня влагата и яйце по спомен, освен доста брашно😁.

# 5
Здравейте! Най-подходяща ми се струва тази тема за споделяне на проблема ми.
Бебето ми е на 8 месеца, изключително кърмено. Правя опити за захранване от деня, в който направи 5 месеца. Пробвах да въведа всичко под формата на пюре - зеленчуци, каши, месо, плодове. Отказа да го яде. Направих почивка 1 седмица с идеята, че не е готов - същото. Пробвах с кърма, с АМ в пюрето, купено, домашно приготвено, в мен да седне, с играчки, с песни - без успех.
Започнах ЗВБ. Имах известен с успех с хляб, броколи и карфиол, но еднократно и съответно много по пода и малко в устата. Пак почивка и пак стартирах. Имах известен успех с два дни по 20 грама тиква и морков в два последователни дни, както и малко пюре от ябълки. След това само като види лъжицата и върти глава и не иска. Стига до рев, ако съм по-настоятелна. От стъклена чаша изпи 2 лъжици пюре, разредени с малко вода. Отказа шише с биберон, купих 4 различни вида лъжици, уви не е там проблема. Няма зъби все още и стои сам стабилно от близо месец.
Честно да си призная ми писна да готвя/купувам и да хвърлям в коша. Да, няма незахранени деца, но все пак 8 месеца съм като вързана за детето и започва да ми дотегва, понеже се храни само от мен. Знам, че до 1 г малкото е основна храна, но все пак се предполага да замести някакво хранене вече (поне едно).
Вече наистина съм отчаяна, приемам всякакви съвети. Благодаря, че изчетохте 🫶

# 6
Пробвайте да му давате от вашата храна. Особено докато вие ядете. Доста по-неудобно е, но много бебета само така искат да ядат. Моето сега е на 18 месеца и си яде в столчето, но най обича да ми седне в скута и да ми яде от чинията. Дори едно и също нещо е по-вкусно от на мама чинията отколкото от нейната. Ако се започне с това, мисля, че се казва педагогическо захранване.

Иначе много по пода и малко в устата си е успех и няма нужда от почивка след това. Даже само да оближе храната си е успех. А някои деца просто отказват друг да ги храни - ако върти глава от лъжицата, дайте му само да си яде по ЗВБ

# 7
Съчувствам ви, първото ми дете беше така , сега второто също върви натам Grinning
С първото ходихме към годинката на хранителен терапевт, проблема според нея беше липсата на зъби , а венците много надути. От рано я мъчеха венците , а зъбите излязоха след годинката. Също като бебе беше с тежък рефлукс, деца с рефлукс често имат проблем и със захранването.
Замести хранене на година и два месеца, до ден днешен е злояда, но си е здраво дете, не е кльощава, добре си е. Що нерва съм изхабила, няма да ви казвам, но детето си е добре.
Сега с второто, също с рефлукс Grinning ми настръхва косата какво ме чака, започна захранването много добре, но от една седмица изяжда първите лъжици и стиска уста.... Дежавю...

Пробвайте да го запишете на кухня, при някои деца се получава.

# 8
Много благодаря, ще пробвам и с кухня. Проблема е, че не иска да опита изобщо в повечето случаи…
Няма рефлукс за това не знам на какво да го отдам, но както казвате и Вие няма зъби и може би заради това по-трудно ще се случат нещата 😀

# 9
Момичета, кога въведохте ягодите? Навсякъде чета, че задължително след годинката, защото са силен алерген. Но вече имаме домашни, а сме на 9 месеца и 1 седмица. Дали да изчакам все пак до годинката?

# 10
Това за ягодите, че били алерген, е някакъв мит в източна Европа само. Аз си ги въведох на 6-7 месеца като съвсем нормална храна и не е имало проблем

# 11
Здравейте , бебето ми утре навършва 6м и ще дам месо. Въпроса е , че предпочита рядка консистенция и досега винаги добавям кърма, обаче към зеленчуково пюре с месо ми е малко странно да добавям кърма.
Вие разреждали ли сте месните пюрета?

# 12
Ако го правиш домашно, винаги може да добавиш повече бульон от варенето на месото. Аз на 10 гр месо слагах 20 гр бульон и така пасирах заготовките. А сега когато ползвам готови пюрета, месната заготовка ми е на плазмон и когато е по гъста, компенсирам с по-течно зеленчуково, примерно карфиола е доста течен, броколите също.

# 13
Здравейте!
Слагате ли малко мазнина в купените пюрета и колко? В състава на зеленчуковите, които хапва бебка, не пише да има мазнина, и се чудя дали да добавям например зехтин.

# 14
По една лъжичка орехово олио.

Общи условия

Активация на акаунт