Каква е тайната на ориз Баланс?


Известен факт e, че кафявият ориз е пълнозърнест ориз, богат на витамини, минерали и баластни вещества. Кафявият му слой съдържа фибри, а зародишът е богат на магнезий, калций, желязо, витамин Е и витамини от групата В.
За съжаление, приготвянето му отнема твърде дълго време, при което полезните вещества намаляват. А фибрите му дразнят нежната стомашна лигавица.
След сваряване кафявият ориз остава твърд и не е подходящ за приготвяне на традиционни български ястия, а по-скоро е предпочитан от хора, спазващи хранителен режим.

Белият ориз е мек и деликатен. При него кафявият слой е отстранен. Така получаваме вкусен и по-лесен за приготвяне продукт, който обаче е по-беден на хранителни вещества.

Ориз Баланс е отличен баланс между кафявия и белия ориз, защото допринася за здравословното хранене на цялото семейство и едновременно с това има познатия традиционен вкус.
При специалната обработка на ориз Баланс се запазват голяма част от витамините и минералите, намиращи се в зародиша, а фибрите и ненаситените мастни киселини от повърхностния кафяв слой на зърното са оптимално съхранени.
Ориз Баланс се сварява за същото време като белия, вкусен е и e полезен.
Подходящ е за всякакви рецепти, в които се използва бял ориз – пълнени чушки, пиле с ориз, мляко с ориз и много други.

Рецепта за пълнени зеленчуци Баланс
Необходими продукти:

200 g ориз Баланс Крина
2 тиквички
1 домата
4 чушки
1 патладжан
1 глава лук
1 скилидка чесън
2 моркова
400 g кайма
200 g заквасена сметана
Сол, джоджен, червен пипер на вкус

Издълбайте и почистете зеленчуците. Запържете в малко зехтин лука и чесъна, добавете ситно нарязаните моркови и каймата. След като се запържи каймата, прибавете ориз Баланс Крина, сол, джоджен и червен пипер на вкус. Залейте с 2 чаени чаши вряла вода и оставете на слаб огън за 15 мин.
Напълнете зеленчуците с плънката и ги наредете в тавичка. Нарежете на ситно издълбаната вътрешност на зеленчуците, смесете със заквасена сметана и сол и залейте зеленчуците. Сложете в умерена фурна, докато се опекат.

Последна редакция: пн, 24 фев 2014, 12:42 от Редактор*