Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 2 март 2006, 23:03 ч.

задържане в развитието

 • 3 206
 • 35
 •   1
Отговори
Моля ви за информация по темата, детето на моя близка още не ходи и не говори, на 1г.и 5м.

# 1
 • Мнения: 2 543
Това е твърде общо казано. Може всичко да му е наред и пак да не говори и да не ходи на тази възраст.
А като казваш "не говори", това значи ли че и срички никакви не казва, гукало ли е като бебе, лепети? Как му е слухът? А останалите му двигателни способности как са - обръща ли се, лази ли, изправя ли се?

# 2
Някой има ли опит с дете с такава диагноза?

# 3
Раждането е било много тежко и е спрял да диша , има умрели мозъчни клетки.Дали е възможно възстановяване? Моля, споделете. newsm78

# 4
 • Мнения: 2 543
Честно казано, не знам дали това е диагноза. По принцип, липсата на кислород по време на раждането може да доведе до много и различни проблеми. Но ти не казваш никакви подробности. Какво мислят лекарите?

# 5
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 186
Ани, както са ти обяснили това е твърде широко понятие.
За раждането си каза.
Първо - кой постави диагнозата? Ходили ли са на специалисти? Къде и при какви?
Просто въпроса ти е неясен и с твърде много неясноти - какво точно не прави? А ккаво прави - лази ли, седи ли, хваща ли предмети, произнася ли звуци, срички, контактува ли с околните, бърбори ли поне на бебешки...
Правили ли са някави терапии преди това, след раждането?
Поясни тези неща за да ти дадем информация какво мислим по въпроса /щото не сме дофтори и не сме и гадателки/.

# 6
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 186
Кой и как установи умиране на клетки????
Моя син също го задушиха макар да изплака веднага и въпреки, че имахме проблеми с рехабилитация ги отстранихме.
Но дай повече сведения - за да можем да ти отговорим.
Въпроса ти е неясен.
Симптомите да не говори и ходи въобщше не са задължителни за патология ако си прави др неща за възрастта!

# 7
 • Мнения: 1 710
Ани, дай повече информация, за да можем да ти помогнем. моят син също има атрофия на част от мозъка, но с него работим от 11 месечен. Трябва да знаем повече, за да помогнем.

# 8
 • густо майна Филибето
 • Мнения: 7 624
Ани, въпросите, които са зададени тук не са маловажни, а са много показателни за начина по който се развива детето и могат да ни ориентират дали има проблем или не. Всеки невролог ги задава, когато се прави преглед.Затова е важно да се знае кога детето е започнало да се обръща, да седи, да се изправя и т.н. Има ли нещо, което прави впечатление - да е много отпуснато или много стегнато? Обръща ли се на името си? Гледа ли в очите, когато нещо му се обяснява или избягва поглед очи в очи? Килограмите му нормални ли са за възрастта и ръста му или е по-тежичко детето?

# 9
 • Мнения: 34
Здравейте, всички! Току що се регистрирах, форума е много интересен и полезен за мен. Имам детенце на 5 години. Роди се с изкривени ходила, в последствие му откриха хидроцефалия и краниостеноза. Оперираха му главичката, но клапа за хидроцефалията не му сложиха. Детенцето ми е с изоставане в развитието си, ходи, говори, но само прости изречения. Посещава масова детска градина, която му се отразява много добре. Но много боледува - една седмица е на детска градина, две седмици е в къщи. А за него е много добре да посещава градината, защото там се чувства чудесно сред децата - те се държат много добре с него, гледат го, пазят го да не го ударят, играят си с него като с кукла. Дайте ми съвет за някакви специалисти, които биха ми помогнали да наваксаме изоставането поне до известна степен. Благодаря предварително, Юлия

# 10
 • Мнения: 1 710
Юлия, какви специалисти имаш предви? Психолог и логопед или физиотерапевт?

# 11
 • Мнения: 34
Всякакви специалисти, които биха помогнали на детенце.

# 12
 • Мнения: 1 710
Юлия, извинявай, ако не съм видяла тази информация, но в София ли живеете? По-лесно ще ти помогнем, ако си тук. Във форума се включват и логопеди и психолози от болница Св. София и те могат да ти окажат съдействие.

# 13
 • Мнения: 34
Живея в Дупница, но не е проблем пътуването. Може да ме насочите към определени специалисти, къде се намират и кого да търся.

# 14
Като чета за дечица, които са имали дихателни проблеми при раждането си, искам да попитам и за своята дъщеря, ако разбира се можете да ми помогнете с информация - като се роди Калина беше почти цял ден с /моля ви не ми се смейте, но не знам какво беше това - нещо като прозрачна квадратна кутия на главата с отвор на врата, за да й се разгърнат дробчетата/. Не са ми казвали педиатрите за бъдещи проблеми, казаха ми само, че й го слагат, за да се разгърнат дробчетата, а иначе като се роди изплака, но съвсем тихо като котенце измяука.

Общи условия

Активация на акаунт