Вегетарианска седма - кой какво ще готви днес?

  • 99 272
  • 851
  •   1
Отговори
# 285
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 781
блини
крем супа от просо и броколи (честно, на нищо нямаше вкус  Whistling)

следобед мъжът ми излезна и се върна с 500гр. гъби, а и аз бях купила.  Crazy
та се наложи да сготвя нещо с много гъби.
направих гъби бургоньон (веге бьоф бургоньон), станаха супер. рецептата е като оригинала, но без месото.
ядахме ги с варени картофи. препоръчвам, макар да е играчка.
Да де,ама как се приготвя  chef

# 286
  • Мнения: 1 954
От тези дни:
-зеленчукова супа
-соте
-празеник
-пълнени гъби
-тиквеник
-печена тиква
-торта

ПП:Някой може ли да препоръча изпробвана рецепта за гофрети без яйца?

# 287
  • София
  • Мнения: 9 946
Идеи с какви да смеся дом.майонеза, но е малко по-подкиселена?!

# 288
  • Мнения: 9 991
Идеи с какви да смеся дом.майонеза, но е малко по-подкиселена?!

Ако е с яйца и е стара я хвърляй. Иначе с цедено кисело мляко. 50:50 , става страхотен сос.

# 289
  • Мнения: 142
Аз съм традиционна, едно фасулче със салатка,
Спагети с лютеница и три вида сирена
Картофена супа
И пълнени гъби със сирене правих в началото на седмицата

# 290
  • Мнения: 62
Аз пък ще си направя едни макарони със сирене и масло. Видях идеята на друго място и ми се прияде, ама реших да погледна и тука дали не мога да си открадна идея за готвене
 chef chef Hug

# 291
  • Мнения: 9 991
Супа броколи. Взела съм оризово брашно. Чудех се и за оризов грис. Беше ми се въртяла някаква рецепта, за крем с оризов грис. Сега правя застройка на супата с 1 суп. л. оризово брашно и 2 нахутено. Някой да има други предложения за приложението на оризовото брашно?

Последна редакция: пн, 01 фев 2016, 17:42 от adelinda

# 292
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Някой да има други предложения за приложението на оризовото брашно?

кисел

# 293
  • Мнения: 9 991
Някой да има други предложения за приложението на оризовото брашно?

кисел

Рецепта?

# 294
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
мразя го и нямам рецепта.
това е като кремче, но се прави от плодово пюре, сгъстено с оризово нишесте.

иначе аз го слагах по разни сладки и други тестени изделия, но малко количество, иначе печивото става едно сбито.
мисля, че и палачинки съм правила от кокосово мляко и оризово брашно, става течно, слага се в тиган без мазнина, станаха супер.
рецепта не помня...

danilu, бьоф бургуньон се приготвя дълго и най-добре в огромно количество, защото е хамалогия, а и може да се замразява.
на български не намирам рецептата, погледни на италиански: boeuf bourguignon

накратко:
тенджера, най-добре емайлирана или стоманена

загрява се суха толкова, че като пуснеш капка вода да танцува вътре (подскача и не се изпарява бързо)
слага се малко мазнина и се изсипва морков на кубчета. бърка се чат пат, трябва леко на потъмнее на места.
махат се, пак се загрява тенджерата, слага се мазнина и се слагат гъбите (аз сложих 500гр., 2 глави лук и 1 голям морков). ако са много гъбите се слагат на порции, не трябва да пускат вода. котлонът трябва да е толкова силен, че да потъмнеят, но не пускат сос. дими доста.
маха се, пак се загрява тенджерата и се слага олио, лук на полумесеци или почистен апраджик. бърка се чат-пат. целта е лука да поизгори леко по краищата. самият лук е още полусуров и хрупкав, но тъмен на места.. като потъмнее лука се слага 1 с.л. доматена салца и се пържи и тя малко, добавя се малко брашно и то се разбърква, после се слагат морковите, гъбите, букет гарни (зелени подправки, аз сложих само oregano и даф. лист) и се гаси със сухо червено вино, по ориг. рецепта бургунд. слага се сол.
оставя се на слаб огън да къкри, докато сосът се редуцира до нужната консистенция.
сервирах с варени картофи, но и с паста ще върви.

варианции на веге рецептата има доста...



огретен от картофи и алабаш
боб черно око (много вкусен  Crazy)
чипс от кейл

взех праз, дайте идея какво да сготвя. все правя крем супа, родопски клин или киш....

# 295
  • София
  • Мнения: 971
Задушен праз с доматен сос - да остане на мазнина. Праз с ориз. Simple Smile

# 296
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Задушен праз с доматен сос - да остане на мазнина.  Simple Smile

ааа това не го обичам много. Twisted Evil
последния път правих праз с яйца, имах и няколко забравени гъби и стана супер.
сега имам 3 стръка... newsm78

# 297
  • София
  • Мнения: 971
3 стръка са много за 1 готвене. Аз реално бутам праз във всяка манджа, но по 1 стрък най-много. Последно правих зрял боб с праз и стана уникално вкусен. Постни сарми и чушки пълнени с праз са класика.  Simple Smile

# 298
  • Мнения: 2 420
Здравейте,
много ви е приятна темичката!
Надявам се, че приемате попълнение и от мързеливи готвачки като мен.

Днешното ми меню.

Овесени ядки с прясно мляко, счукани орехи и стафиди на закуска.

Картофи с домати, тиквички и патладжан и бяло  овче сирене.

Кус-кус със запръжка от малко слънчогледово олио  и червен пипер, и  бяло козе сирене.
Кисело мляко с кленов сироп.

Между тях - портокали и ябълки.

Asyalein,
Сега се сетих за една идея по въпроса за праза.
Аз го обичам много в тайландско ядене. Например  ивици чушка, морков, праз в кокосово масло запържени, с тай-къри и ориз.

# 299
  • София
  • Мнения: 4 332
Ух, примързява ме много напоследък с готвенето, а салатата в пакетче е винаги вариант (знам, от витамините почти нищо не остава, но...).

За днес ще направя супа от червена леща.
За утре зеленчукова запеканка.

Общи условия

Активация на акаунт